Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Når brystvorten lukker et kapitel

Stadig flere kvinder får afsluttet deres brystkræftforløb på Vejle Sygehus ved at få tatoveret en brystvorte på deres nye bryst.
 

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Det er næsten bogstaveligt talt som at sætte et punktum, og tegne en streg i sandet, når sygeplejerskerne på Vejle Sygehus griber tatoveringsnålen og sætter den til huden. For det er en tydelig afslutning på et hårdt sygdomsforløb for de kvinder, der har haft brystkræft.

Det fortæller sygeplejerske Tea Rosengreen, som er en af to sygeplejersker, som er blevet uddannet til at tatovere farve i kunstige brystvorter på kvinder, der har fået rekonstrueret et bryst.
 

Papil 5

Tatoveringen lukker et kapitel for kvinderne.

For 1½ år siden overtog hun sammen med kollegaen Lene Poulsen tatoveringsopgaven fra lægerne, og deres afdeling, Organ- og Plastikirurgisk Afdeling, lagde arbejdsgange om, så de to sygeplejersker en-to hele dage om måneden rydder kalenderen for at tatovere. Det har betydet, at dobbelt så mange kvinder – 65 i 2018 mod 27 i 2017 – har fået tatoveret farve ind i deres konstruerede brystvorte.


Tryghed og nærhed
Når sygeplejerskerne åbner tatovørstuen, som egentlig bare er en operationsstue, sætter de musik på, og i stedet for skalpeller, tænger, nål og tråd, lægger de tuber med tatoveringsfarver, spartler, servietter og udstyr til tatoveringsapparatet frem. Sygeplejerskerne har ofte fulgt patienterne, helt fra de fik konstateret brystkræft, gennem deres operationer, behandling og i den tid, de har fået konstrueret et nyt bryst. Det kan dreje sig om en periode på op til to år.

- Vi kender patienterne, og de kender os. Vi er på fornavn og kram med hinanden, og det betyder, at det er nemmere for os at skabe et meget intimt rum med patienten, når vi skal tale om bryster og brystvorter og farver. Og fordi vi er sygeplejersker, tror jeg, det er nemmere for patienterne at sige deres mening til os, siger Tea Rosengreen, som har tatoveret brystvorter på 70 patienter indtil videre.


To hårde omgange
Tatoveringen har stor betydning for kvinderne, for ikke bare kræftbehandlingen, men også rekonstruktionen af et bryst er en hård omgang på vejen tilbage til et normalt liv.

- Det kræver sin kvinde at gennemgå et rekonstruktionsforløb. Patienterne kommer følelsesmæssigt tilbage i deres kræftforløb, de kommer tilbage samme sted, og de bliver patienter  igen. Derfor skal de omstille sig undervejs, og de bliver nye udgaver af sig selv, siger Tea Rosengreen.
 

Tea Rosengreen

Tea Rosengreen er sammen med en kollega uddannet i at tatovere farve i brystvorten.

- Tatoveringen giver dem mulighed for at afslutte, mulighed for at blive færdige med sygdommen. De siger til os ”hvorfor fik jeg ikke gjort det her for år tilbage? Nu er jeg hel igen”, fortæller sygeplejerske Tea Rosengreen.

LÆS - "En ganske særlig tatovering": 
http://www.sygehuslillebaelt.dk/wm515488
 


Siden er sidst opdateret 17-06-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring