Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 3. kvartal 2019pilFlere nyrepatienter skal slippe for sygehusbesøg

Flere nyrepatienter skal slippe for sygehusbesøg

Fremover skal flere nyrepatienter selv kunne rense blodet derhjemme, så de slipper for at skulle i dialyse på sygehuset flere gange om ugen. Det er målsætningen på Medicinsk Ambulatorium for Nyresygdomme på Kolding Sygehus.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Kim Rossen Sølbæk skal lære at rense sit eget blod for affaldsstoffer – så han selv kan gøre det i hjemmet i Fredericia.

For tre måneder siden begyndte nyrerne at svigte i en sådan grad, at det var nødvendigt at få renset blodet via en maskine – en såkaldt dialyse. Derfor har han tre gange om ugen taget turen fra Fredericia til Kolding Sygehus for at blive dialyseret.

Men da han fik tilbuddet om at blive oplært i selv at kunne rense blodet, var han ikke i tvivl. Derfor begynder han i hjemme-dialyse, så snart han mestrer teknikken, og udstyret er installeret.
- Det giver bare en meget større frihed, at jeg ikke skal på sygehuset flere gange om ugen. Det sparer tid, og så kan jeg gøre det, når jeg selv vil, siger han.

Undgår tre timelange besøg
På Medicinsk Ambulatorium for Nyresygdomme på Kolding Sygehus er planen, at langt flere patienter – som Kim Rossen Sølbæk – skal kunne hjemme-dialysere sig selv. Planen bliver for alvor rullet ud til efteråret, og fremover vil ambulatoriet – så vidt det er muligt – i højere grad tilbyde og instruere nyrepatienter i at kunne foretage en hjemme-dialyse. Det gør 41 patienter allerede i dag, men tallet skal ideelt set være endnu større.

Det vil betyde, at en patient ikke skal tilbringe tre timer – tre gange om ugen – på ambulatoriet for at få blodet renset for affaldsstoffer. I stedet kan patienten efter en grundig instruktion selv foretage dialysen i hjemmet via en dialysemaskine, som patienten får stillet til rådighed.
 

Hjemmedialyse 1

Kim Rossen Sølbæk bliver undervist i brugen af dialyse-maskinen.

Det giver en større frihed i dagligdagen og sparer en masse tid for patienten, der i mange tilfælde har været nødt til at bygge et liv op omkring de næsten daglige hverdagsaftaler om behandling på sygehuset.
- Jeg tænker, det er rigtigt godt, for patienterne bliver mere involverede i deres egen behandling, de behøver ikke at komme herhen, og de får dermed en bedre tilværelse, siger specialeansvarlig overlæge, Kjeld Erik Otte.

Alle skal være trygge
Der findes to former for dialyse, som i alt 126 patienter tilknyttet Kolding Sygehus netop nu får foretaget. Den mest skånsomme bærer navnet peritoneal-dialyse, og den foregår ved, at patienten via en maskine får pumpet steril væske ind i bugen, affaldsstofferne flyder derefter over i den rene væske - og efter et stykke tid kan væsken med affaldsstoffer trækkes ud af bugen. Typisk vil den form for hjemme-dialyse kræve én uges oplæring. 

Den anden form for dialyse hedder hæmo-dialyse, og den medfører, at en dialyse-maskine pumper blod ud af patienten, fjerner affaldsstofferne i et filter og fører blodet tilbage til patienten. Den form for dialyse, som er den, Kim Rossen Sølbæk får, er dog teknisk set mere kompliceret og kræver blandt andet, at patienten skal kunne stikke sig med en dialysenål.
- Det kræver tre måneders oplæring, fordi der er meget teknik omkring udstyret, man skal lære. Og man skal kunne finde et blodkar, der ikke umiddelbart er synligt, og stikke sig dér, siger Kjeld Erik Otte.

Overlægen fortæller, at ingen begynder på hjemme-dialyse med mindre, at både patienten og personalet er helt trygge ved det. Det er samtidig altid muligt at ringe til og få hjælp fra læger og sygeplejersker på ambulatoriet, ligesom teknikere hjælper med at opsætte og igangsætte udstyret i hjemmet.
 

Hjemmedialyse 2
Patienterne skal blandt andet lære at stikke sig i armen med en dialyse-nål.
 

Dem, der ikke kan eller vil foretage hjemme-dialyser, kan blive dialyseret på afdelingen som hidtil. Det gælder blandt andre flere ældre patienter.
- Det er - og skal - være sikkert. Patienterne begynder først derhjemme, når de er 100 procent parate til det. Ikke før, fortæller overlægen.

En del patienter når dog ikke målet om at foretage dialysen i hjemmet, men bliver i stedet oplært til at kunne klare det meste selv i afdelingen. I de tilfælde vil det være muligt at få hjælp fra personalet – for eksempel hvis man som patient ikke kan lide at stikke sig selv med en nål, men derudover kan klare resten. Her vil man til formålet gøre brug af en hel gang på afdelingen.

Vil dialysere sig om aftenen
En anden mulighed, som dialyseafdelingen har planer om at åbne for, henvender sig til patienter, der er af praktiske årsager ikke kan foretage en hjemme-dialyse. For eksempel fordi de bor i en mindre lejlighed, hvor der ikke er plads til udstyret. De patienter kan i stedet møde på dialyseafdelingen og foretage dialysen, når det passer dem – uden at personalet behøver at være involveret.

Fordelen for de patienter er, at de ikke er afhængige af, at dialysen skal foregå på et særligt tidspunkt, hvilket gør dagligdagen mere fleksibel.
- Vi vil primært indrette et rum til et sted, hvor folk kan låse sig ind og foretage dialysen, når de vil - i alle døgnets 24 timer, siger Kjeld Erik Otte.

Det vil dog også i de tilfælde være muligt at få hjælp fra personalet – for eksempel hvis man som patient ikke kan lide at stikke sig selv med en nål, men derudover kan klare resten selv.

Kim Rossen Sølbæk indrømmer, at det bliver spændende, når han første gang skal stikke kanylen i kroppen og dialysere sig selv i hjemmet i Fredericia.
- Men jeg får en rutine med herfra forinden, og jeg ved jo, at personalet på afdelingen ikke er længere væk end et opkald. Jeg regner med, at jeg vil foretage dialysen om aftenen, når jeg alligevel slapper af. Og det gør bare alting lettere, at jeg ikke skal herind, forklarer han.

 


Siden er sidst opdateret 04-07-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring