Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 3. kvartal 2019pilPatienterne skal med i beslutninger på alle regionens sygehuse

Patienterne skal med i beslutninger på alle regionens sygehuse

Sygehus Lillebælts Center for Fælles Beslutningstagning bliver regionalt og skal træne kolleger i at tage patienterne med i beslutninger om deres egen behandling.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Er det vigtigt for dig som patient at undgå bivirkninger, eller vil du helst have den behandling, der måske er hård ved dig, men også mest effektiv overfor din sygdom?

Det er den slags spørgsmål, som der i fremtiden vil blive stillet langt flere af til patienterne i Region Syddanmark. Spørgsmål, som lægen eller sygeplejersken stiller til patienten, så patienten er med til at tage beslutninger om behandlingen.

Udbredt til hele regionen
På Sygehus Lillebælt har fælles beslutningstagning, som det hedder, længe været praktiseret og testet på flere afdelinger, ikke mindst på kræftafdelingen. Det arbejde og de erfaringer bliver nu bredt ud til hele Region Syddanmark, idet Sygehus Lillebælts Center for Fælles Beslutningstagning bliver til et regionalt center. Det betyder, at alle sygehuse skal arbejde systematisk med at indføre fælles beslutningstagning, så patienter i hele Region Syddanmark i højere grad er med til at tage beslutninger om deres egen behandling.

- Hvis du skal ud at købe en ny bil, siger du så bare til bilforhandleren: ”Jeg kan se, at du har en hel parkeringsplads med biler – kan du ikke bare vælge én til mig?”. Gør du det? Nej, vel? Og nu handler det om dit helbred. Lader du så bare mig bestemme, hvad jeg skal udsætte din krop for af behandling med potentielle bivirkninger? Selvfølgelig skal du da inddrages i beslutninger om, hvad der skal ske med dig, så du får en behandling, der passer til dig og dit liv.

Sådan siger Karina Dahl Steffensen, kræftlæge på Vejle Sygehus, professor og leder af Center for Fælles Beslutningstagning.

 
Beslutningshjælperen

Center for Fælles Beslutningstagning har udviklet redskaber, som kan hjælpe patienter og  sundhedspersonalet til at have gode samtaler om fordele og ulemper ved forskellige behandlinger.


Sådan siger Karina Dahl Steffensen, kræftlæge på Vejle Sygehus, professor og leder af Center for Fælles Beslutningstagning.

Den tankegang, at patienter og pårørende i høj grad skal inddrages i beslutningen om deres egen behandling, står hun nu i spidsen for at udbrede til alle sygehuse i Region Syddanmark: Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland, Odense Universitetshospital, Psykiatrien og Sygehus Lillebælt, hvor centret har til huse.

- Arbejdet med at udbrede fælles beslutningstagning ruller vi i gang ude på sygehusene nu. Her på Sygehus Lillebælt, hvor jeg selv arbejder, har vi flere års erfaring, og vi har også udviklet redskaber og materialer, som kollegerne rundt om i regionen kan bruge. At tage beslutninger sammen med patienten er nemlig ikke noget, man bare lige gør. Man skal sikre sig, at patienten forstår de valg, han eller hun har, og derfor skal mine kolleger på de andre sygehuse og afdelinger selv være med til at udbrede tankegangen og udvikle deres egne materialer, som de skal bruge sammen med patienterne, siger Karina Dahl Steffensen.

Podcast om fælles beslutningstagning
Det regionale Center for Fælles Beslutningstagning åbner officielt fredag den 13. september med deltagelse af blandt andre regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose, som også er formand for Danske Regioner.

 

Karina Steffensen

Karina Dahl Steffensen er leder af centret.

Har du lyst til at høre overlæge Karina Dahl Steffensen og patient Hanne Büchmann fortælle om, hvad fælles beslutningstagning er, og hvordan det fungerer, så lyt til denne podcast fra Center for Offentlig Innovation. Den varer 20 minutter.

LINK: coi.dk/podcast
 

 


Siden er sidst opdateret 10-09-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring