Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 3. kvartal 2019pilBekka vil spare patienterne for et besøg på sygehuset

Bekka vil spare patienterne for et besøg på sygehuset

Kirurg Bekka Christensens forskningsprojekt for hudkræft-patienter er med i konkurrencen ’Et Sundere Syddanmark’, hvor der dystes om to millioner kroner.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Hvis en patient har en skællende plet eller et sår, der ikke heler, vælger den praktiserende læge ofte at sende patienten videre til Vejle Sygehus på mistanke om hudkræft. Her er det ofte plastikkirurg Bekka Christensen, der undersøger. Hun har set tusindvis af patienter med hudkræft, så hun kan meget hurtigt afgøre, hvad der er tale om, og hvad der videre skal gøres.

Ofte kan man nemt og hurtigt fjerne pletten eller såret i lokalbedøvelse, men i nogle tilfælde er indgrebet mere omfattende eller kræver særlige forholdsregler. Det kan man først afgøre, når man ser det, og mange af patienterne må derfor på sygehuset to gange – først til undersøgelse, og derefter til behandling. Mange af dem er ældre mennesker, som har svært ved at komme omkring, og ofte må pårørende tage fri for at hjælpe.
 

Bekka Christensen

Bekka Christensen vil spare patienterne for et besøg på sygehuset.

Det vil Bekka Christensen gerne lave om på ved at give patienten mulighed for at sende hende et billede af pletten, så hun på forhånd kan planlægge den rigtige behandling, og så patienten kan nøjes med ét besøg. Billedet kan patienten selv tage med sin mobiltelefon.
- Det var faktisk patienternes reaktion, der fik mig til at tænke over, om vi kunne gøre tingene på en anden måde. Mange af dem, der kommer til undersøgelse, forventer, at jeg opererer dem med det samme – ja nogle har lagt sig op på undersøgelsesbriksen og spurgt ”Vil du ikke nok bare ordne det med det samme?”, fortæller Bekka Christensen.

- Jeg vil naturligvis stadig undersøge patienten, når han eller hun kommer ind på operationsstuen, men det smarte er jo, at jeg kan operere med det samme. Det betyder, at patienterne kun behøver at komme én gang. Det vil være en fordel for rigtig mange patienter, for hudkræft er den kræfttype, som der er flest nye tilfælde af om året – hele 14.000 i Danmark, siger Bekka Christensen, som har givet sit projekt titlen ”Ram Plet Første Gang”.
 

Hvordan fungerer det?

Når man kommunikerer med sundhedsvæsenet, sender man personlig data, og fotoet skal derfor sendes via en sikker e-løsning. Projektet vil bruge appen ”Mit Sygehus”, hvor patienten uploader et billede og svarer på nogle få spørgsmål. Det er derfor vigtigt at undersøge, om det fungerer for både patienter og sygehuspersonale, om kvaliteten af billederne er god nok, og om e-løsningen kan fungere som den indledende undersøgelse. Det er det, forskningsprojektet handler om.
 

Forskning for folket

Bekka Christensens gode ide er nu gået videre til finalen i forskningskonkurrencen ”Et Sundere Syddanmark”, hvor Region Syddanmark har udlovet i alt to millioner kroner til de tre ud af fem forskningsprojekter, der får flest stemmer fra borgerne. Alle i hele landet kan stemme i konkurrencen. Vinderen får en million kroner til sit projekt, 2. præmien er 600.000 kroner og 3. præmien 400.000 kroner.
TV SYD, TV 2/Fyn og Syddansk Universitet er samarbejdspartnere, og tv-stationerne er allerede i gang med at præsentere de fem projekter i deres aftenudsendelser, ligesom man også kan møde Bekka på Sygehus Lillebælts Facebook-side.

Der er også allerede nu mulighed for, at man kan stemme på sit yndlingsprojekt. Hvis man vil stemme på Bekka, skal man sende en sms med teksten ”Sund 3” til nummer 1999. Onsdag den 2. oktober bliver spændingen udløst ved et finaleshow på de to kanaler.

 

 

Bekka Christensen

Bekka Christensen ved operationsbordet - hun håber at vinde konkurrencen.
 

Fakta om hudkræft

Der findes to typer af kræft på huden: hudkræft og modermærkekræft.

Hudkræft, som Bekka Christensens forskningsprojekt handler om, er en langsomt voksende og sædvanligvis ikke livsfarlig kræfttype, som udvikler sig på de områder, hvor huden har fået meget sol, for eksempel ørerne, ansigtet, brystet eller arme og hænder. Den kan optræde som skællende røde områder eller som et sår, der gennem måneder ikke vil hele. Såret kan vokse og blive meget generende for patienten, ikke mindst hvis det sidder i ansigtet. På lægesprog hedder den basalcelle karcinom eller spinocellulært karcinom.

Modermærkekræft, eller malignt melanom, er en anden og langt mere alvorlig hudkræfttype. Den opstår oftest i modermærker, men kan også opstå på normal hud. Den kan sprede sig ind i kroppen, og selvom der er en god prognose, hvis den bliver opdaget i tide, er det en kræfttype, man kan dø af. Denne type kræft er ikke en del af projektet.

 

(Artiklen er første gang udgivet d. 23/9 - 2019)
 


Siden er sidst opdateret 02-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring