Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 4. kvartal 2019pilKræftpatienter undgår unødvendige stik og ventetid

Kræftpatienter undgår unødvendige stik og ventetid

Et nyt tiltag på Vejle Sygehus betyder, at kræftpatienter undgår - potentielt - flere stik i armen, når droppet skal lægges før en kemobehandling. En stor lettelse for patienterne.

Tekst og foto: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt

Sygeplejersken bevæger forsigtigt den lille håndscanner henover indersiden af patientens venstre arm.

Patienten, Lena Korsbak Thomsen, ligger roligt på en briks i et mindre lokale på Vejle Sygehus med armen langs siden, mens hun venter på, at anæstesisygeplejersken finder en blodåre, som det er muligt at lægge et drop i.
- Dér var en mulighed, kan jeg se. Der kan vi lægge det ind, udbryder anæstesisygeplejersken, Anette Dewett, mens øjnene er rettet mod en skærm med gråtonede, levende scanningsbilleder, som er skabt via ultralyd.

På skærmen har hun netop set en blodåre, som droppet kan blive lagt i. Under ét minut senere er kanylen stukket ind, og droppet – også kaldet en venflon – er sat fast i armen, og Lena Korsbak Thomsen kan rejse sig op, sige farvel og forlade lokalet.
 

En stor tryghed

For Lena Korsbak Thomsen er proceduren altafgørende. Hun er netop nu i gang med en kemobehandling for brystkræft, og det er i denne indgang i armen, at kemoen efterfølgende skal sprøjtes ind. Først skal samme indgang dog bruges til en blodprøve.
 

 

Patient, Lena Thomsen, ligger på briksen. En sygeplejerske scanner hendes arm med håndscanner.

Lena Korsbak Thomsen får lagt droppet i "Drop in"-lokalet på Vejle Sygehus.

Indtil for nylig skulle kræftpatienter have droppet lagt på andre afdelinger på sygehuset, men som noget nyt tilbyder Anæstesiologisk Afdeling på Vejle Sygehus nu, at det sker i et nyetableret lokale kaldet ”Drop in”. Patienten kan selv bestille tid til at få lagt droppet kort tid før, at selve behandlingen med for eksempel kemoterapi, kontrastvæske eller blodprodukter efterfølgende begynder.

I lokalet vil anæstesisygeplejersker, der både har det rette udstyr og en særlig ekspertise i den slags indgreb, finde blodåren på patienten og anlægge droppet.
- Det er en stor tryghed for mig, og det fungerer rigtigt fint, siger Lena Korsbak Thomsen.

De foreløbige tilbagemeldinger fra andre patienter er også, at de er meget tilfredse med behandlingen.
- Det er en succes, og patienterne fortæller, at de er meget glade for tilbuddet, fortæller Klinisk Sygeplejespecialist, Agnete Kaltoft, fra Anæstesiologisk Afdeling.

Patienter, der hyppigt modtager kemobehandling, får med tiden ødelagt deres blodårer. Derfor kan det være vanskeligt at anlægge et drop, og samtidig er der specifikke krav til hvor på armen, at droppet kan lægges. Det kan være pinefuldt for patienten, hvis sygeplejersken i afdelingen skal stikke flere gange i den følsomme blodåre.
 

Udvider tilbuddet

Derfor er der i mange tilfælde brug for at tilkalde anæstesisygeplejersker til den opgave – og brug for præcisionsudstyr som ultralyds-scanneren. Men det øger ofte ventetiden for patienten.
 

 

Sundhedspersonale lægger drop på patient

Med det rette udstyr tager det kun få minutter at lægge droppet.

Anæstesiologisk Afdeling har nu taget konsekvensen af det og etableret et lokale, hvor droppet kan blive lagt i første forsøg – uden unødvendige gener og altså uden ventetid for patienten. Samtidig er der etableret et samarbejde med Biokemisk Afdeling, så patienter i samme arbejdsgang kan få taget blodprøver, som det er er tilfældet for Lena Korsbak Thomsen.
- Det er patienter, der har så meget at slås med i forvejen, og derfor skal dét at få et stik inden en kemobehandling bare ikke fylde noget for dem. Det skal gå hurtigt og effektivt. På den her måde sætter vi patienten i centrum, hvilket kræver lidt fleksibilitet fra vores side i forhold til planlægning, men til gengæld er det en stor lettelse for patienten, som får en lettere dag, fortæller Agnete Kaltoft.

Tilbuddet er etableret i et tæt samarbejde mellem Røntgenafdelingen, Hæmatologisk og Onkologisk Afdeling og er det første af sin art i Danmark. Indtil nu har det været rettet mod brystkræftpatienter og patienter, der er i behandling for prostatakræft, men nu udvider sygehuset tilbuddet til at omhandle alle kræftpatienter – og håbet er, at det med tiden vil nå ud til alle ambulante patienter på Vejle Sygehus, der skal have lagt et drop.

 

Artiklen er første gang udgivet 14/10 - 2019


Siden er sidst opdateret 07-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring