Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Telemedicin fra Vejle til Færøerne

Søvnapnø-eksperter på Vejle Sygehus stiller som noget nyt deres ekspertise til rådighed og hjælper kolleger på Færøerne. Det gør de både via træning og en besked-hotline, og så kan de endda sidde på kontoret i Vejle og ændre indstillinger i patienternes maskiner på atlanterhavsøerne.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


- Jamen i princippet kan jeg ændre indstillingerne på maskinen på patientens natbord på Færøerne her fra mit skrivebord på Vejle Sygehus.

Afdelingslæge Eline Kirstine Gantzhorn fra søvnapnø-klinikken på Vejle Sygehus har fået en ny titel: Hun er Klaksvig Sygehus’ langdistancespecialist i søvnapnø. Klaksvig, eller Klaksvík, ligger på den færøske ø Borðoy og er Færøernes næststørste by med godt 5.000 indbyggere. Der er cirka 1.300 km til Vejle, men med stærke internetforbindelser er det intet problem.

Eline Kirstine Gantzhorn logger sig ind i det færøske sygehusvæsen og gennemgår journaler på færøske patienter. Hun får rapporter fra de maskiner, der står på patienternes natborde på atlanterhavsøerne, og hun kan endda ændre deres indstillinger.
 

Steen får tjekket udstyr

Patienten Steen får tjekket og finjusteret sit udstyr.

Når telefonen bipper i hendes lomme, svarer hun på spørgsmål fra de færøske sygeplejersker, som står midt i en konsultation i Klaksvig, og så gør hun det, hun er i gang med i dag: Sammen med sygeplejersker fra søvnapnø-klinikken på Vejle Sygehus træner hun to færøske sygeplejersker i selv at håndtere de færøske patienter, der lider af søvnapnø.
- Det betyder, at det for de fleste søvnapnø-patienter ikke længere vil være nødvendigt at rejse fra Færøerne til Danmark for at blive undersøgt og behandlet, og det er da fantastisk godt for patienterne, siger Eline Kirstine Gantzhorn.

Nogle patienter med meget kompliceret sygdom vil dog stadig skulle til Danmark.
 

Stor betydning for livskvaliteten

Søvnapnø er en lidelse, hvor luftvejene lukker sig, mens patienten sover. Det betyder lange pauser i vejrtrækningen, mange opvågninger i løbet af natten og ofte også snorken. Patienterne er konstant trætte og uoplagte, og den dårlige søvn og vejrtrækning kan også have indflydelse på deres fysiske helbred og deres sociale liv.
- Nogle har nærmest mistet livslysten, fordi de sover så dårligt. Konen sover måske i et andet værelse, og de deltager ikke i sociale ting med kolleger og venner, fordi de altid er trætte, fortæller den færøske sygeplejerske Durid Johannesen fra Klaksvig Sygehus.

Hun er i disse dage på træningsophold i søvnapnø-klinikken på Vejle Sygehus. Sammen med kollegaen Tina Isaksen er hun søvnapnø-sygeplejerske på Færøerne. De var på deres første træningsophold i Vejle i foråret, og siden august har de selv haft 150 færøske patienter til undersøgelse for søvnapnø – godt holdt i hånden af kollegerne i Vejle.
 

 

Eline Kirstine Gantzhorn og Durid Johannesen i dialog foran patient.

Durid Johannesen (th) er på træningsophold hos blandt andre Eline Kirstine Gantzhorn (i midten).

90 % af de patienter, som havde søvnapnø, er nu kommet i behandling eller skal starte behandling i nærmeste fremtid, og de to sygeplejersker er tilbage i Vejle for blandt andet at blive bedre til at styre behandlingen med maskine og maske, som sørger for, at patienten trækker vejret regelmæssigt hele natten igennem.
- Patienterne bliver så glade, når de får hjælp. Mange har ventet i årevis på at komme til undersøgelse, fordi der kun har været et begrænset tilbud, og når de får hjælp, ændrer deres liv sig. De kan deltage i livet igen, og de fortæller at ”nu sover min kone sammen med mig igen”, smiler sygeplejerske Durid Johannesen, som er meget begejstret for aftalen mellem Klaksvíkar Sjúkrahús og Vejle Sygehus.

Hun regner med, at hun og kollegaen til nytår er kommet gennem den bunke af patienter, der har ventet, men at der er mange flere færinger med søvnapnø. Dem er der nu et tilbud til.
 

En glæde at hjælpe

Oversygeplejerske Kirsten Bisgaard fra Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus, som søvnapnø-klinikken hører under, står bag samarbejdet sammen med Klaksvig Sygehus’ sygeplejefaglige direktør Súsanna Olsen. Hun fortæller, at Sygehus Lillebælt ikke får noget ud af samarbejdet over Atlanterhavet på nogen økonomisk bundlinje, men til gengæld på en anden.
- For os er det simpelthen fagligt vigtigt og motiverende at være med til at bygge noget op, og hvad det tekniske angår, er det så fedt at være med helt fremme og bruge telemedicinen på et sted og med en sygdom, hvor det virkelig giver mening. Det har en enorm betydning for de færøske patienter med søvnapnø, som er en sygdom med store konsekvenser for den enkelte patient, siger Kirsten Bisgaard.

De færøske sygeplejersker vil blive ved med at komme til Vejle for at dygtiggøre sig yderligere inden for søvnapnø, ligesom afdelingslæge Eline Kirstine Gantzhorn vil rejse til Færøerne flere gange om året. Næste initiativ er konsultationer på video fra Vejle til Klaksvig.

 

Artiklen er første gang udgivet 4/11 - 2019
 

 


Siden er sidst opdateret 07-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring