Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 4. kvartal 2019pilEn glidende overgang sikrer mere tilfredse patienter

En glidende overgang sikrer mere tilfredse patienter

Overgangen er nu bedre og mere smidig, når patienter bliver flyttet fra akutafdelingen til et sengeafsnit på Kolding Sygehus. Det har ført mere tilfredse patienter med sig.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Patienten skal altid vide, hvad der sker, hvornår det sker, og hvorfor det sker.

Kort og godt skal patienten føle sig fuldt ud informeret.

Det er ét af målene for et større projekt, som Sygehus Lillebælt satte i gang i foråret, og som nu har ført mere tilfredse patienter og medarbejdere med sig.

Projektet skal forbedre overgangen for patienterne, når de bliver flyttet fra akutafdelingen på Kolding Sygehus og til en afdeling på sygehuset, hvor undersøgelsen og behandlingen skal fortsætte. Erfaringerne viste, at den overgang i for mange tilfælde var plaget af unødvendig ventetid og misforståelser mellem medarbejdere på tværs af afdelinger, og det gjorde til tider overgangen usmidig og langsommelig. Flere patienter vidste ikke, hvorfor der kunne gå et par timer fra, at de fik meldingen om, at de skulle skifte afdeling – og så til, at flytningen rent faktisk fandt sted.
 

Mere tilfredse patienter

Men siden maj har Sygehus Lillebælt målrettet arbejdet med at forbedre overgangen, og det har skabt gode resultater. Faktisk så gode at 92 procent af patienterne i en rundspørge nu fortæller, at de meget tilfredse med flytningen mod 71 procent i en rundspørge, der blev lavet inden, at arbejdet med at forbedre overgangen gik i gang.
- Det er virkelig godt. Vi har lavet nogle tiltag, der giver mening for patienter og medarbejdere. Og det har givet en mere glidende og bedre overgang, fortæller afdelingssygeplejerske Katrine Twisttmann Øelund fra akutafdelingen på Kolding Sygehus.

 

 

Katrine Twisttmann Øelund og Charlotte Frisesdahl foran en skærm.

Katrine Twisttmann Øelund og Charlotte Frisesdahl foran den interne meddelelsesskærm.

Hun har sammen med en lang række medarbejdere fra flere afdelinger arbejdet med at finde løsninger – store, som små – der kan forbedre overgangen. 
- Kommunikationen med akutafdelingen er altafgørende, og den fungerer bare rigtig godt. Og det har i sidste ende betydning for patienten, siger Charlotte Frisesdahl, som er afdelingssygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Kolding Sygehus.

I første omgang har arbejdet fokuseret på overgangene fra akutafdelingen og så til Medicinsk Afdeling og til Organkirurgi, men planen er, at projektet skal rulles ud til hele sygehuset.
- Det er vigtigt, at vi informerer endnu bedre og dermed får lavet de allerbedste forløb. Og det gør vi ved at tale samme ”sprog” på tværs af afdelingerne, fortæller Katrine Twisttmann Øelund.
 

Betydningen af blå

Hun nævner det interne logistik- og meddelelsessystem som et eksempel. Nu er der en klar enighed om, hvad det for eksempel betyder, når en medarbejder bruger farvekoden ”blå” i forbindelse med en intern besked om en patient, der skal flyttes fra akutafdelingen til en sengeafdeling. Tidligere forstod nogle medarbejdere udelukkende den blå kode som en bekræftelse på, at beskeden var læst, mens andre forstod det som, at beskeden var læst – og at en portør allerede var på vej efter patienten.

Nu ved medarbejderne, at den blå kodefarve betyder, at aftalerne er på plads, og så er det en besked om, at to medarbejdere fra afdelingerne dermed kan ringe sammen og aftale de endelige detaljer, inden patienten bliver flyttet. Og samtidig kan man fortælle patienten, hvem der tager imod vedkommende efter overflytningen.
- På den måde har vi endnu bedre styr på aftalerne, og vi kan forventningsafstemme med hinanden. Vi ved, hvad man kan forvente, der er gjort, uden at tid bliver spildt, og det er tilfredsstillende, siger Charlotte Frisesdahl.
 

 

Katrine Twisttmann Øelund og Charlotte Frisesdahl på gangen

Katrine Twisttmann Øelund (tv) og Charlotte Frisesdahl (th).

Den detaljerige information, der bliver udvekslet på tværs af afdelingerne i det interne system, er også blevet mere systematisk, og det gavner ikke mindst den sygeplejerske, som modtager patienten, fordi hun præcist ved, hvad der venter.
 

Når ventetid er nødvendig

Samtidig er medarbejderne endnu mere opmærksomme på også at forventningsafstemme med patienten, der er i behandling på akutafdelingen. For eksempel ved altid at fortælle patienten, hvorfor vedkommende stadig ligger på akutafdelingen, selvom der ikke er nyt at fortælle.

For i mange tilfælde skyldes dét, der kan føles som unødvendig ventetid, at personalet ønsker at observere patienten, fordi man – eksempelvis – vil se, om den smertestillende medicin virker. Det kræver tid, og derfor kalder man nu bevidst den væsentlige tid for ”observationstid”, når man omtaler tiden overfor patienterne. Igen for at sikre, at patienten ved, hvad det handler om.

Akutafdelingen på Kolding Sygehus tager hver dag imod gennemsnitligt 150 patienter.

 

Artiklen er første gang udgivet 25/11 - 2019

 


Siden er sidst opdateret 05-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring