Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 4. kvartal 2019pilNyt tilbud forkorter behandlingstiden for blodpropramte

Nyt tilbud forkorter behandlingstiden for blodpropramte

En ny dagklinik på Kolding Sygehus gør det muligt for patienter, der har fået en mindre blodprop i hjernen, at komme hjem samme dag, som blodproppen er opstået.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


De patienter, der er blevet ramt af en mindre eller forbigående blodprop i hjernen, behøver nu kun at blive behandlet i få timer på Kolding Sygehus, inden de atter kan forlade sygehuset.

Med et nyt tilbud forkorter Afdelingen for Hjerne- og Nervesygdomme behandlingstiden for netop den gruppe af patienter - uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen.
- Det er godt for patienterne, for de slipper for at blive indlagt og får stadig samme gode behandling – men på kortere tid, fortæller oversygeplejerske på afdelingen, Mette Ringtved.

Patienter er glade og trygge

Tilbuddet, som foreløbigt 51 patienter har modtaget, bliver givet i en nyoprettet dagklinik, som er rettet mod de patienter, der har symptomer på en blodprop i hjernen. For eksempel fordi de pludselig har svært ved at tale, eller fordi de pludselig føler en lammelse i dele af den ene side af kroppen.

På dagklinikken kan man hurtigt afklare, om der er hold i mistanken, og i halvdelen af tilfældene viser undersøgelsen, at patienten ikke er ramt af en blodprop, men at symptomerne i stedet skyldes andet – som for eksempel muskelspændinger eller en stressreaktion. Tidligere ville sådanne symptomer på en blodprop i hjernen medføre en undersøgelse i akutmodtagelsen og siden én til to dages indlæggelse, før patienten igen kunne tage hjem.
- Vi oplever, at folk er glade for det, og at de er trygge, når de igen forlader os, siger overlæge Jens Ole Kjærsgaard, der er såkaldt supervisor i dagklinikken.
 

Læge og to sygeplejersker ved skranken i dagklinikken.

Jens Ole Kjærsgaard er supervisor i dagklinikken. Her ved skranken sammen med to kollegaer.

Inden patienten ankommer til dagklinikken, har Jens Ole Kjærsgaard eller en kollega forinden talt med den læge eller ambulanceredder, som har undersøgt patienten. Hvis patienten – trods andre symptomer - kan sidde på en stol uden støtte fra andre, kan klare et toiletbesøg alene og samtidig gå uden at falde, er vedkommende i yderste fald kun ramt af en mindre blodprop. I de tilfælde bliver vedkommende ikke undersøgt i akutmodtagelsen og efterfølgende indlagt på sygehuset, men bliver i stedet undersøgt og behandlet i dagklinikken.
 

Minimal risiko for nye blodpropper

Patienten gennemgår en fuld neurologisk undersøgelse, bliver undersøgt af en ergo- og fysioterapeut og får taget en række prøver, og så bliver patienten scannet i en MR-scanner. Den scanning er vigtig, for den fastslår endeligt, om patienten er ramt af en blodprop eller ej – og dagklinikken har fået en særlig mulighed for hurtigt at MR-scanne patienterne uden at skulle vente i køen på patienter fra andre afdelinger, der også skal scannes i røntgenafdelingen.
- Hvis patienten har fået en mindre blodprop i hjernen, sætter vi med det samme gang i en behandling med blodfortyndende medicin og kolesterolmedicin. Det minimerer risikoen for nye blodpropper, og patienten behøver ikke at være indlagt på sygehuset natten over. For det hele foregår på én dag, og vedkommende kan trygt tage hjem igen, fortæller Jens Ole Kjærsgaard. 

Dagklinikken har åben alle hverdage fra klokken 8 til 16.30.
- Når vi lukker dagklinikken ned sidst på eftermiddagen, tager akutmodtagelsen og sengeafdelingen over. Det er vigtigt, at nogen kan tage over uden, at tilbuddet bliver ringere, fortæller afdelingssygeplejerske Jens Erik Mortensen.

Sygehus Lillebælt forventer hvert år at undersøge omkring 500 patienter i dagklinikken.

 

Artiklen er først udgivet 16/12 - 2019

 


Siden er sidst opdateret 05-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring