Skip til primært indhold

Patienter med sjælden sygdom bliver lettet for smerter

Vejle Sygehus tilbyder nu behandling til patienter med nervesygdommen CRPS. En sjælden sygdom, der fører voldsomme smerter med sig, og som er svær at behandle.

Mange af patienterne er stærkt invaliderede af sygdommen, og nogle har det så skidt, at de til sidst må gå på førtidspension. Den daglige kamp for at holde smerterne ud fylder alt – uden at der er nogen forbedring at mærke.

Men nu har en overlæge på Vejle Sygehus fundet en smertedæmpende behandling, der potentielt kan lette livet for denne gruppe af patienter, som er ramt af tilstanden ”Komplekst Regionalt Smertesyndrom” eller CRPS, som den også kaldes.
- De patienter, som har CRPS, er ofte meget plaget af deres smerter og prøver, så godt som de kan, at få tilværelsen til at hænge sammen. Men det er svært, fortæller overlæge Christian Gerlif fra Anæstesiologisk Afdeling på Vejle Sygehus.

CRPS er forenklet beskrevet en overreaktion eller en defekt i nervesystemet, hvor kroppens reaktion på en skade ikke står mål med den skade, der har forvoldt reaktionen. Det kan være i en situation, hvor en person bliver ramt på hånden af en bold, og hvor det tilsyneladende harmløse slag fører til flere års voldsomme smerter i hele armen. CRPS rammer cirka 400 danskere hvert år, og der er stadig meget, man ikke ved om sygdommen – og om hvordan man behandler den.

Har fået deres liv tilbage

Men Christian Gerlif har nu med god effekt smertebehandlet i alt 14 patienter, der har fået konstateret CRPS. Flere af dem er stadig i behandling, men fælles for dem alle er, at de har fået det bedre, og at smerterne er helt eller delvist forsvundet.
- Flere fortæller, at de har fået deres liv tilbage, fordi de er blevet lettet for smerter, siger han.

Overlægen har gennem flere år specialiseret sig i at smertebehandle mange forskellige typer patienter. I den forbindelse har han også undersøgt patienter med CRPS, og han opdagede, at han ved at bedøve en følenerve, som er forbundet til det hudområde, der er hårdest ramt af smerterne, kan lukke ned for alle andre, tilstødende smerter.
- Hvis vi bedøver følenerven, forsvinder al smerten, siger han.

Det kan være smerter, der oprindeligt opstår i fingrene, men som siden spreder sig til resten af armen, så patienten slet ikke kan bruge armen.
- Hvis vi fortsætter behandlingen længe nok, bliver nerven reelt fjernet fra nervesystemet, så den bliver glemt oppe i hjernen. På den måde forsvinder alle de smerter, der er forbundet til følenerven, forklarer han.

Kan selve bedøve området

Christian Gerlif kan i løbet af få minutter lokalbedøve området, der er plaget af smerter, så smerten forsvinder. En sådan blokade virker dog kun i otte timer, så vender smerterne tilbage, og behandlingen kræver samtidig, at patienterne dagligt møder på sygehuset. Derfor har han nu instrueret de CRPS-patienter, han behandler, i selv at lægge blokaden derhjemme.
- Mange har opdaget, hvor let det faktisk er selv at lave stikket. De bruger en forkortet kanyle, der kun skal stikkes få millimeter ind under huden, siger han.

De foreløbige erfaringer viser, at smerterne over tid helt forsvinder for nogle patienter, så patienterne ikke længere behøver at lokalbedøve den følenerve, der giver smerterne. På den måde kan patienterne vende tilbage til et mere normalt liv, som de havde det før, de blev syge – typisk med et genoptræningsforløb foran sig.
- Behandlingen giver et håb til en gruppe patienter, som i øjeblikket ikke har et behandlingstilbud, siger han.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V