Skip til primært indhold

Dansksproget fagfællebedømt litteratur om fælles beslutningstagning: Relevant viden til jeres praksis

Fælles beslutningstagning er for alle, og der har længe været efterspørgsel på dansksproget litteratur om emnet. Nu er der hele fem spændende artikler, som kan anvendes i bl.a. undervisningen eller i den kliniske praksis til at understøtte jer i arbejdet med at fremme fælles beslutningstagning.

I det nyeste sundhedstemanummer i Kognition & Pædagogik sætter fem fagfællebedømte artikler hver deres vinkel på fælles beslutningstagning. Center for Fælles Beslutningstagning har, sammen med andre dygtige fagfolk, bidraget som redaktører og forfattere til temanummeret, som går under navnet "Sundhedsdiskurser".

Omdrejningspunktet for temanummeret er sundhedsdiskurser i det danske sundhedsvæsen. Vi lever i et samfund, hvor sundhedsvæsenet er en dynamisk størrelse i konstant udvikling. Sundhedsprofessionelles opgaver vokser mere og mere, og er i dag et sted, hvor man ikke kun behandler og koordinerer forløb, men også kvalitetssikrer, inddrager patienten og kommunikerer information og viden, som er svær at forstå. Og hvordan navigerer man så i alt dette?

Det ser forfatterne nærmere på i de fem artikler:

  1. Patientinddragelsesdiskurser - pragmatisk kortlægning af sammenhæng mellem patientcentreret kommunikation, fælles beslutningstagning og vælg klogt
  2. Når patienten ikke taler dansk - den pårørende som både caregiver og kommunikationsmedarbejder
  3. Når ny praksis viser vejen for patientinddragelse - kræftlægers og sygeplejerskers erfaringer
  4. Hvordan oplever læger at lære at praktisere fælles beslutningstagning?
  5. Læring og udvikling - et bud på en samtale- og refleksionsmodel til vejledere i klinisk praksis

Artiklerne giver et overblik, der opsummerer og undersøger den kliniske hverdag for sundhedsprofessionelle. Formålet er at vise succeshistorier, hvordan man tager det første skridt, og hvordan sundhedsdiskurser kan tænkes sammen.

Bag artiklerne står forfatterne Karina Olling, Malte Lebahn-Hadidi, Lisbeth Birkelund, Bettina Mølri Knudsen, Stine Rauff Søndergaard, Karina Dahl Steffensen, Lea Lund og Jonas Sprogøe. Karina Olling og Lea Lund har været redaktører på temanummeret.

Læs uddrag fra de fem artikler.

APPFWU02V