Skip til primært indhold

Når dit barn skal have foretaget en blodprøve

Information om, hvordan det foregår, når dit barn skal have foretaget en blodprøve samt gode råd til, hvordan du som forælder kan være med til at gøre det så behageligt som muligt for dit barn

Hvis dit barn ikke er indlagt og en læge har bestilt blodprøver som skal tages på Sygehus Lillebælt, skal du selv booke en tid til det.

Hvis barnet er under 15 år skal du bestille tid ved at ringe på telefonnummer 76 36 30 32 i Kolding og 79 40 65 08 i Vejle.

Er barnet over 15 år skal du bestille tid ved at booke tiden fra en computer, tablet eller smartphone på hjemmesiden www.booking.rsyd.dk .

På børn under 6 måneder tages der i Vejle kun blodprøver i hælen. Ved anden blodprøvetagning på børn under 6 måneder henvises til Kolding

Det er ikke muligt at få foretaget blodprøver på børn i Fredericia og Middelfart.

Det skaber tryghed for dit barn at vide, hvad der skal ske.

Med app'en "Rumles blodprøve på sygehuset" kan dit barn se, hvordan det foregår, når den animerede trold får lavet en blodprøve. Og dit barn kan gennem leg hjælpe Rumle med at få foretaget en blodprøve og derved få en tryghed i selv at skulle have foretaget en blodprøve.

I små film i app'en kan dit barn samtidig se, hvorfor man skal have foretaget en blodprøve, hvor blodprøven kommer hen bagefter og hvordan lægen finder ud af, hvad prøven viser.

Børnenes søde maskot, Skovtrolden Rumle, fortæller i hæftet "Skal du have lavet en blodprøve", hvordan det foregår, når barnet skal have foretaget en blodprøve. Hæftet er tænkt som et redskab mellem forældre, børn og bioanalytiker, hvor du som forælder kan finde billeder at snakke ud fra, så du kan forberede dit barn på, hvad der skal ske og hvad en blodprøve er for noget. Når dit barn henvises til blodprøver på Kolding Sygehus, kan du få hæftet udleveret hos din praktiserende læge, Børne- og ungeambulatoriet eller Blodprøver og EKG i Kolding.

I kortfilmen ”Ronja får lavet en blodprøve” kan dit barn møde 7-årige Ronja, da hun besøger Kolding Sygehus for at få foretaget en blodprøve. Ved at se filmen kan dit barn spejle sig i Ronjas oplevelser og tanker om blodprøven og herved blive hjulpet til at mestre blodprøven – altså tænke: det kan jeg også godt klare.

Som forælder skal du besvare så mange af barnets spørgsmål som muligt - og vær ærlig, når du svarer.

Du skal gøre det klart for dit barn, at det er vigtigt, at blodprøven skal laves og at du vil være hos dit barn hele tiden. Du kan læse mere i forældre-pjecen "Når dit barn skal have lavet en blodprøve: sådan hjælper du dit barn".

Fortæl også dit barn, at det får bedøvelse på armen. Bedøvelsen skal sidde i en halv time, inden det virker. Så kan stikket næsten ikke mærkes - nogle børn oplever, at stikket føles som et lille niv, der hurtigt går over.

Afsæt 1 time på sygehuset, så er der god tid til bedøvelse, ventetid m.m. Selve prøvetagningen tager typisk 10 minutter.

  • dit barn får bedøvelse på - skal sidde ½ time for at virke
  • I aftaler med bioanalytikeren, hvor dit barn skal sidde
  • bioanalytikeren lægger en stram elastik om overarmen på dit barn
  • bioanalytikeren fører en nål ind i blodåren og fylder et eller flere glas med blod
  • nålen fjernes og dit barn får vat og gaze over det sted, hvor nålen blev ført ind
  • dit barn vælger en belønning/gave
  • I kan forlade lokalet

I Kolding

Hvis barnet eller den unge skal have lavet en blodprøve på Kolding Sygehus skal I gå mod Børne- og Ungeambulatoriet. I finder os på venstre side af gangen lige før skranken. Her finder I også vores ankomststander, hvor barnets sundhedskort skannes.

I finder Børne- og Ungeambulatoriet ved at benytte Kolding Sygehus Hovedindgang, gå til plan 3 og bogstav Ø på vores oversigtskort.

Husk at booke en tid til blodprøvetagningen. 

Rute- og parkeringsforhold ved Børne- og Ungeafdelingen

Kolding Sygehus, Børne- og Ungeambulatoriet, Sygehusvej 24, 6000 Kolding

Børne- og Ungeafdelingen er placeret på Kolding Sygehus. Her kan du med Google Maps finde en rutevejledning til Kolding Sygehus

Kommer du i bil, kan du her læse mere om vores parkeringsforhold ved Kolding Sygehus

I Vejle

Blodprøvetagningen finder når du går via hovedindgangen og fortsætter lige ud over glasgangen. Venteværelset ligger umiddelbart efter glasgangen på højre side af gangen.

Skan dit barns sundhedskort ved ankomst.

Rute- og parkeringsforhold ved Vejle Sygehus

Vejle Sygehus, Blodprøver og EKG, Beriderbakken 4, 7100 Vejle.

Blodprøver og EKG på Vejle Sygehus. Her kan du med Google Maps finde en rutevejledning til Vejle Sygehus

Kommer du i bil, kan du her læse mere om vores parkeringsforhold ved Vejle Sygehus.

APPFWU01V