Skip til primært indhold

Forskningsstrategi

Forskningsstrategi 2024-2028 for Klinisk Patologi

Baggrund

Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt, er i Region Syddanmark specialsygehus for kræftbehandling og har en central rolle inden for diagnostik og behandling af de hyppigste kræftsygdomme, ligesom screening for nogle kræftsygdomme indgår i Sygehusets funktioner. Kræftforskning er en integreret del af virkefeltet, og er forankret i det af de 5 løfter "Vi giver dig præcis og personlig behandling" som overordnet tema.

Klinisk Patologi beskæftiger sig hovedsageligt med kræftsygdomme, og er derfor en helt central aktør i Sygehus Lillebælts indsats for kræftpatienterne og afdelingen indtager derfor en nøgleposition i udvikling og forskning på området. Afdelingen indgår som en naturlig videnbank, brobygger og problemknuser mellem forskningshypotesens skabelse og forskningsresultatets validering samt kliniske implementering. Nyudvikling af målrettet terapi kræver præcis celle- og vævsdiagnostik, såvel morfologisk som molekylært, hvilket er en del af specialets kerneområde. Forskning inden for patologi er derfor helt nødvendig, når nye behandlinger skal udvikles og tilbydes patienterne til det rette tidspunkt så bivirkningsfrit og sikkert som muligt.

Klinisk Patologi arbejder målrettet for at bibeholde og videreudvikle et velfungerende forskningsmiljø med samarbejdspartnere lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Afdelingens forskningsstrategi tager udgangspunkt i og understøtter den overordnede politik for sundhedsforskning i Region Syddanmark, på Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, med fokus på vores særlige placering som aktør inden for kræftforskningen.

Vision

Klinisk Patologi stræber efter at levere excellent diagnostik og bygger på et fundament af evidens skabt gennem forskning. Forskning er derfor højt prioriteret i afdelingens daglige virke med lokal, national og international forankrede samarbejdsrelationer.

Vi vil promovere forskningstiltag med høj kvalitet indenfor alle afdelingens fagområder. Afdelingens forskning vil være resultatorienteret og have fokus på innovation, klinisk anvendelighed, samt hurtig implementering af forskningsresultater, til gavn for screening, patientdiagnostik, behandling og monitorering.

Afdelingens forskningsaktivitet tilstræbes at være baseret på fleksibel og mest mulig opdateret teknologi, og at kunne tilrette sig aktuelle, patientefterspurgte kliniske tiltag.

I Klinisk Patologi har alle medarbejdere øje for udviklings- og forskningsmuligheder, og gives adgang til at medvirke i den skabende proces i et stærkt forskningsmiljø. Klinisk Patologi har derfor også fokus på rekruttering, uddannelse, talentpleje og fastholdelse, ligesom vi vægter hurtig og seriøs formidling af forskningsresultater, med såvel videnskabeligt sigte, som tilrettet lægmand og patienter.

Forskningsudvalget vil bidrage til at højne og robustgøre nuværende samt kommende projekter (Kommissorium for forskningsudvalg) og har til formål at være bindeled samt støttefunktion for forskningsprojekter både med afsæt i afdelingen samt samarbejdspartnere lokalt på Sygehus Lillebælt og eksternt.

5 klare mål - forskningsstrategi 2024 - 2028

Klinisk Patologi har med afsæt i Strategi for Sundhedsforskning - Kliniknær forskning til gavn for patienten og Sygehus Lillebælts Strategi for forskningen 2021-2026 formuleret 5 målsætninger for vores videnskabelige virke og udvikling i perioden 2024 - 2028.

Vi vil udvikle patologi inden for de fagområder afdelingen er beskæftiget med. Dette helt naturligt i nøje samklang med kliniske forventninger og krav, på evidensbaseret fundament og med øje for innovation og fremtidens individualiserede, targeterede behandlinger og efterfølgende monitoreringer. Forskning og udvikling vil styrke de enkelte områder, så højeste faglige kvalitet kan tilbydes patienterne.

Ved deltagelse i eksterne videnskabelige projekter vil vi tilstræbe tidlig involvering af Klinisk Patologi allerede i planlægningsfasen af alle forskningstiltag involverende vævs- og cellemateriale, så den specifikke kompetence og faglige, videnskabelige ekspertise får de bedste udfoldelsesmuligheder.

Denne målsætning ønsker vi at videreudvikle som en integreret del af vores diagnostiske virke, i samarbejde med kliniske aktører lokalt, på tværs af sygehuse i Region Syddanmark, samt nationalt og internationalt.

Vi vil vedligeholde og udbygge et stærkt fagligt miljø i afdelingen, med fokus på styrkelse af det generelle forskningsmiljø på Sygehus Lillebælt. Vi vil til stadighed udvikle, forny og kvalitetssikre afdelingens kerneområde.

Vi vil både have forskningsprojekter inden for nye områder involverende de nyeste teknikker og udføre solid og grundig forskning, der kan konsolidere og udvikle afdelingens forskningsaktivitet og understøtte implementering af forskningsresultaterne.

Klinisk Patologi har 3 forskningslektorater og stiler mod 1-2 ph.d.-forløb udgående fra egen afdeling. Desuden vil vi fortsat bidrage i vejledning af ph.d.-studerende fra andre afdelinger og således understøtte Sygehus Lillebælts forskningsstrategi.

Alle medarbejdere i Klinisk Patologi skal motiveres for deltagelse i forskning og udvikling, og vi vil udvikle den faglige ekspertise for alle faggrupper til gavn for den samlede forskningsaktivitet i afdelingen.

Den tætte association til Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet skal vedligeholdes, og Klinisk Patologi skal søge at være permanent repræsenteret i Sygehus Lillebælts Forskningsråd.

Klinisk Patologi holder sig opdateret i forhold til udvikling og implementering af ny teknologi inden for specialet, således at afdelingen vil kunne understøtte forskningen inden for området.

Der skal være fokus på ansvarlig og rationelt udnyttelse af resurser og projektgrupperne i Klinisk Patologi skal søge ekstern finansiering af specificerede forskningsprojekter.

Klinisk Patologi vil bibeholde og videreudvikle forskningssamarbejdet med kliniske og parakliniske aktører på Sygehus Lillebælt og på tværs af sygehuse i Region Syddanmark. Vi vil bidrage til etablering af nationalt og internationalt forskningssamarbejde, og således medvirke til fastholdelse af Sygehus Lillebælts sundhedsydelser også via forskningsbaseret indsats.

Afdelingens videnskabelige fundament skal videreudvikles i samarbejde med nøgleaktører, ikke mindst lokalt i de velfungerende forskningsgrupper, der går på tværs af afdelingerne på Sygehus Lillebælt. Afdelingens forskning skal udmøntes via samarbejde med offentlige institutioner og private virksomheder, for mest effektivt at katalysere fremdrift og innovation af pato-anatomiske ydelser til gavn for patienterne.

Det tværfaglige og tværgående lokale samarbejde skal fortsat være i fokus, og vi vil prioritere at være nøgleaktører i forskningsvejledning, undervisning, bedømmelser af fagligt videnskabelige tiltag, tillidsposter i videnskabelige selskaber og faglige udvalg.

Afdelingens forskning skal være resultatorienteret med fokus på udvikling af screening, diagnostik, behandling og monitorering til alle patienters bedste udkomme. Derfor vil vi rettidigt publicere vores forskningsresultater, blandt andet i internationale tidsskrifter. Tillige vil vi formidle vores forskningsresultater ved nationale og internationale kongresser og møder. Vi vil monitorere vores videnskabelige aktivitetsniveau ved årlig afrapportering af forskningsindsatsen.

Vi vil fokusere på såvel intern som ekstern formidling af udviklings- og forskningsresultater samt formidle vore forskningsresultater også tilrettet patienter og ikke-sundhedsfagligt publikum.

Omdrejningspunktet i vores forskning er patienten. Som Patienternes Kræftsygehus har Sygehus Lillebælt potentiale og kapacitet til frontforskning på internationalt niveau.

Vi vil skabe en fleksibel forskningsorganisation som skal have sigte på den kliniske anvendelighed og som kan katalysere udviklingstiltag og sikre orienteringen af afdelingens pato-anatomiske forskning.

Samtidig vil vi bekendtgøre afdelingens udviklings- og forskningsresultater til hurtig implementering i klinisk praksis inden for screening, diagnostik, behandling og monitoring, til gavn for den enkelte patient.

APPFWU01V