Afdelingsoplysninger til almen praksis
Som praktiserende læge finder du her kontaktoplysninger, vejledninger og andre relevante oplysninger om Røntgen og Scanning
Afdelingsoplysninger til almen praksis
Åbningstider:
Knogle- og thoraxambulatorium
Mandag kl. 7.45 - 14.00
Tirsdag kl. 7.45 -16.30
Onsdag kl. 9.00 - 16.30
Torsdag: kl. 7.45 - 14.00
Fredage har vi ikke åbent ambulatorium for knogleundersøgelser, bortset fra akutte skader. I tidsrummet 07.45 - 09.00 er der også åbent for de patienter der skal have taget røntgen af lungerne.
Transport og tolkebistand
På alle henvisninger noteres, om patienten er berettiget til transport, samt om patienten har behov for tolkebistand.
Ved servernedbrud kan det være en udfordring at få en henvisning igennem til Røntgen og Scanning, og i stedet for at give patienten en henvisning med i hånden, er det nu muligt at anvende Sikker henvendelse.
Røntgen og Scanning
Links
Røntgen og Scanning, Kolding Sygehus
Sygehusvej 24, 6000 Kolding
76 36 26 83 Roentgen.Kolding@rsyd.dk
Mere information:
Telefontid alle hverdage 8.00 - 15.00
Columna
Røntgen af columna er primært indiceret hos patienter uden traumeanamnese som mistænkes for osteoporotiske sammenfald eller spondylose/listese, og som forventes at kunne fortsætte deres behandlingsforløb ved egen læge. Er derudover sjældent indiceret.
Henvisningen visiteres af radiolog og patienten vil blive indkaldt. Columna kan således ikke modtages i åbent ambulatorium.
Patienter mistænkt for fraktur af columna cervicalis, thoracalis eller lumbalis, uanset alder, skal henvises til FAM Zone 1 - skadestuen.
Se i øvrigt Regionens retningslinjer for billeddiagnostik af columna i linket her: Link til Sundhed.dk Regionens retningslinjer for Billeddiagnostik af columna
Røntgen af thorax
Ved et malignitetssuspekt fund på en billeddiagnostisk undersøgelse henviser Røntgen og Scanning patienten videre til "Lungepakken", Medicinsk Afdeling i Vejle. Lungepakken indkalder og informerer patienten. Dette vil fremgå tydeligt af røntgenbeskrivelsen.
I øvrige tilfælde, hvor radiologen anbefaler supplerende CT scanning, er det egen læge, der skal henvise patienten til Scanning. Scanningen kan foregå enten på Vejle sygehus, Middelfart sygehus, eller Kolding sygehus. Det vil fremgå tydeligt af beskrivelsen, hvor man kan henvise patienten til.
Yderligere information:
Se forløbsbeskrivelserne for "Behandling af lungecancer i Region Syddanmark; Gældende for Sygehus Lillebælt, Vejle, Middelfart og Kolding på dette link: Forløbsbeskrivelse
Ultralyd
Obs. vi modtager ikke patienter til ultralyd i åbent ambulatorium.
Patienter med hernieproblematik bør henvises til organkirurgisk vurdering; subsidiært til CT scanning.
Patienter der skal til scanning af abdomen, skal møde fastende (4 timer). Det skal endvidere noteres om patienten er berettiget til transport samt om patienten har behov for tolkebistand, skal liftes eller der er andre hensyn i forhold til vores planlægning.
Patienter til ultralydskanning obs. DVT
Gældende for patienter over 15 år med begrundet mistanke om DVT og som skønnes egnede til ambulante forløb:
Henvisningen sendes til Røntgen og Scanning. Patienten skal møde på afdelingen for Røntgen og Scanning i tidsrummet mandag til fredag mellem kl. 8 og 14.
Hvis DVT afkræftes sendes patienten hjem til forsat forløb hos egen læge.
Hvis DVT påvises sendes patienten i daghospitalet.
Ved mistanke om lungeemboli er det IKKE et ambulant forløb
Efter kl. 14 henvises patienterne direkte til skadestuen.
Røntgenundersøgelse ude hos borgerne
Pr. 01.01.2018 startede Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus et projekt med tilbud om røntgenundersøgelse ude hos borgerne. Tilbuddet gælder konventionelle røntgenundersøgelser af knogler og thorax på ældre, fysisk svækkede patienter, handicappede patienter og demente patienter, hvor liggende transport til sygehuset, til en røntgenundersøgelse, kan betyde en forværring af deres tilstand, desorientering og/eller angst.
Tilbuddet gælder for patienter, der er bosiddende på plejehjem eller anden institution med plejepersonale til stede.
Læs pjecen om den udekørende røntgenenhed her
Liggende patienter
Vær opmærksom på, at der kan forekomme lang ventetid på liggende transport. Det er derfor uhensigtsmæssigt at der sendes en liggende patient efter kl. 11. Afdelingen lukker kl. 15 og der vil derefter ikke være opsyn med patienten eller personale til stede.
Personalet på Røntgen og Scanning må ikke give smertestillende medicin til patienter henvist direkte til Røntgen og scanning. Hvis patienten har behov for smertedækning under forløbet, skal der henvises til akutafdelingen.
Akutte patienter til Røntgen og Scanning/Skadestue
Ønsker egen læge patienten vurderet i skadestuen, henvises patienten til skadestuen.
Formuleringen: ”Bedes efterfølgende vurderes i skadestuen” bør undgås, da patienten så i stedet skulle have været henvist direkte til skadestuen.
Når der sendes henvisninger på akutte patienter til Røntgen og scanning, foretages og beskrives undersøgelsen akut.
Hvis røntgen ikke viser akutte skader, må patienten gå til egen læge med henblik på opfølgning og evt. behandling.
Hvis der er brud eller andet oplagt behandlingskrævende, sendes patienten i skadestuen.
Hvis særlige forhold gør sig gældende og patienten, trods normale forhold på røntgen, har brug for yderligere vurdering på skadestuen ved f.eks. stærke smerter, immobilitet eller causa socialis, videresender røntgenpersonalet patienten dertil.
MR-scanning
Som praktiserende læge kan du henvise direkte til:
MR scanning af knæ - Obs. nye retningslinjer: Patienter over 50 år skal henvises til ortopædkirurgisk vurdering og kan altså ikke henvises til MR scanning via egen læge.
Patienter over 35 år kan henvises til MR scanning, forudgået af røntgen af knæ, der udelukker artrose. Røntgenundersøgelsen skal være under 1 år gammel. Ved radiologisk artose/artrit bør patienten henvises til ortopædkirurgisk eller reumatologisk vurdering og ikke MR.
MR scanning af columna - Obs. nye retningslinjer som kan ses i Flow-chart til henvisning til MR-scanning af columna
MR-scanning af skulder - obs. Rotatorcuff skade, såfremt traumet er mindre end en måned gammelt. Der skal samtidig henvises til Ortopædkirurgisk ambulatorium
Husk at notere på henvisningen om kontrolskema er ok., Patientens højde og vægt, patientens funktionsniveau, hvis patienten eksempelvis sidder i kørestol, er døv eller om der er andre hensyn vi skal tage.
MR-skanning af børn samt patienter med særlige behov
På Røntgen og Scanning har vi skabt et trygt miljø for MR-scanning af børn, og for voksne patienter med klaustrofobi. Børnene lykkes vi ofte med at scanne uden behov for narkose helt ned til 4-års alderen.
Vi tilbyder scanning i narkose til børn under 4 år eller til voksne med fysisk eller psykisk handicap. Voksne med svær klaustrofobi kan tilbydes MR-scanning med i.v. beroligende medicin.
Ved henvisning til MR i narkose eller med tilbud om i.v. beroligende medicin skal henvisningen, udover kontrolskema, indeholde følgende akutelle oplysninger:
- Ønsket undersøgelse
- Indikation for undersøgelsen (aktuelle lidelse)
- Eventuelle andre lidelser (hjertesygdom, lungesygdom, stofskiftesygdom, hypertension/åreforkalkninger, psykiatriske lidelser osv.)
- Opdateret medicinliste
- Eventuelle tidligere anæstesier
- Højde, vægt, kendte allergier
CT-scanning
Du kan henvise til:
- CT-scanning af cerebrum - obs. demens
- CT-scanning af nyrer - obs. nyresten
- CT-scanning, efter anmodning fra radiolog, f.eks. CT thorax efter røntgen af thorax
Udredning af malignitet uden for de organspecifikke pakker
Hvis du, som praktiserende læge, har en patient med alvorlige symptomer, som kan være kræft, kan der i Sygehus Lillebælts optageområde startes en udredning via:
- Udredning via diagnostisk center, medicinsk afdeling, Vejle Sygehus
- Udredning via medicinsk afdeling i Kolding
- Røntgen af thorax + UL af abdomen + udvidet blodprøvepakke (nuværende indhold i udredningspakke for okkult cancer) - laves på alle matrikler på SLB
- CT af thorax og abdomen med intravenøs kontrast - laves på Røntgen og Scanning i Vejle og Middelfart
For mistanke om lungecancer (hvor der ifølge forløbsbeskrivelsen på Sundhed.dk henvises direkte til CT), laves scanningerne i Vejle. Mistanken med klinisk begrundelse skal anføres i henvisningen.
Se vejledninger og information om henvisning/visitation, længere nede på siden, under "vigtig information inden du henviser"
Afdelingsledelse
Pica Ann Blackburn Andersen
Chefradiograf
Røntgen og Scanning
76 36 28 72 Pica.Ann.Blackburn.Andersen@rsyd.dk
Lægelig ansvarlig overlæge
Specialeansvarlige overlæger
Johnny Kristensen
Specialeansvarlig overlæge for karintervention og MR
Røntgen og Scanning
76 36 27 53 Johnny.Kristensen@rsyd.dk
Radu Lucia Vijdea
Specialeansvarlig overlæge for ultralyd
Røntgen og Scanning
76 36 27 37 Radu.Lucian.Vijdea@rsyd.dk
Inessa Shilenok
Specialeansvarlig overlæge for CT
Røntgen og Scanning
76 36 27 19 Inessa.Shilenok@rsyd.dk
Jens Friedrich Maier
Specialeansvarlig overlæge for ortopædi
Røntgen og Scanning
76 36 07 60 Jens.Friedrich.Maier2@rsyd.dk
Praksiskonsulent
Ved servernedbrud kan det være en udfordring at få en henvisning igennem til Røntgen og Scanning, og i stedet for at give patienten en henvisning med i hånden, er det nu muligt at anvende Sikker henvendelse.
Anvend dette link for sikker henvendelse for samarbejdspartnere
Røntgen og Scanning
Links
Røntgen og Scanning, Kolding Sygehus
Sygehusvej 24, 6000 Kolding
76 36 26 83 Roentgen.Kolding@rsyd.dk
Mere information:
Telefontid alle hverdage 8.00 - 15.00