Strålebehandling mod endetarmskræft
Her kan du få uddybet, hvordan strålebehandling mod endetarmskræft foregår.
Hvad er strålebehandling
Strålebehandling er en behandling mod kræft, hvor der anvendes røntgenstråler med meget høj energi.
Det apparatet, som giver strålerne, kaldes en accelerator.
Strålebehandling er en lokal behandling. Det betyder, at du kun får behandling på det område, hvor kræften er.
Strålebehandlingen har til formål at ødelægge kræftceller ved at påvirke arvematerialet i disse celler, så de dør. Ved strålebehandling sker der en påvirkning af både kræftceller og normale celler. De raske celler er bedre til at reparerer skaderne end kræftcellerne, og det udnytter vi i behandlingen.
Ved at give strålebehandlingen på hverdage over nogle uger, giver vi de raske celler mulighed for at reparerer sig selv mellem hver behandling, mens kræftcellerne ikke er i stand til dette. Kun celler i det område, som behandlingen rettes mod kan blive påvirket.
Strålebehandlingen er smertefri. Du bliver ikke radioaktiv af strålebehandlingen og afgiver ikke stråling til andre.
Planlægning af strålebehandlingen
Forud for strålebehandlingen skal der laves en MR scanning af mave - og tarmregion. I nogle tilfælde vil det være en CT scanning. I forbindelse med scanningen laves tatoveringsprikker på hofte og knæ. Personalet anvender disse tatoveringer til den daglige behandling, således sikrer vi os, at du ligger på samme måde hver gang, Du kan læse mere i pjecen "MR scanning i stråleterapien".
Vi bruger billederne fra scanningen til at indtegne de områder der skal behandles, vi indtegner også de raske organer i nærheden, som vi ønsker at skåne mest muligt. Ved hjælp af computerberegninger tilpasses strålebehandlingen så den passer præcis til den enkelte patient, samtidig med at resten af kroppen skånes så vidt muligt.
Selve strålebehandlingen
Der er afsat 20 minutter til den daglige strålebehandling. Man ligger på samme måde hver gang, og det er vigtigt at man kan ligge stille på lejet. Personalet hjælper dig med at ligge som du skal, og er altid klar med råd og vejledning undervejs i behandlingsforløbet. Man kan hverken mærke eller se strålerne når de gives.
Du kan finde mere information om, hvordan strålebehandling virker på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside under Generel information om strålebehandling
Bivirkninger ved strålebehandling af tarmkræft
De bivirkninger man kan få, afhænger af hvor i tarmen strålerne gives. Nogle bivirkninger optræder under stråleforløbet, de kaldes for akutte bivirkninger, andre optræder senere og kaldes senbivirkninger eller senfølger. Gener fra slimhinden i tarmen er den bivirkning der optræder hyppigst i forbindelse med strålebehandling for tarmkræft. Disse gener kan vise sig som kolikagtige smerter, diarré, slimafgang, blødning samt øget afføringstrang.
Huden bliver også påvirket i mere eller mindre omfang. Her er tale om rødme og irritation af huden i lysken og særligt ved endetarmsåbningen. Nogle oplever at blive hudløse.
Følgende gener kan du også opleve: Gener fra slimhinden i blæren, nedsat appetit og kvalme, smerter i behandlingsområdet, træthed og at dit seksuelle samliv påvirkes.
Du kan læse mere i pjecen "Strålebehandling af kræft i endetarmen."