Skip til primært indhold

Bivirkninger ved strålebehandling

Specifikke bivirkninger, som kan opstå i forbindelse med strålebehandling

Bivirkningerne kan variere meget fra person til person.

Du kan opleve forbigående bivirkninger under behandlingen. De er som regel værst lige omkring slutningen af strålebehandlingen og er ofte forsvundet efter 2-4 måneder.

Sene bivirkninger kan opstå måneder efter behandlingen og er ofte vedvarende.
Vi kan ofte tilbyde medicin mod bivirkningerne, det er derfor vigtigt, at du fortæller os, hvis du begynder at mærke noget til strålebehandlingen.

 

Hyppige forbigående bivirkninger

Huden

Du kan få rødme, ømhed og kløe af huden i det bestrålede område. Det kan føles som en let solskoldning. Hvis du under strålebehandlingen får behov for at bruge creme, kan vi vejlede dig i, hvilken creme du skal bruge.

Træthed

Det er helt normalt, at du i forbindelse med strålebehandling oplever træthed.
Træthed viser sig som oftest efter et par ugers behandling. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.

Under alle omstændigheder vil det være gavnligt for dig at tage tid til et ekstra hvil i løbet af dagen, både i den periode du får strålebehandling og i tiden efter endt behandling.

Lettere daglig motion såsom gå- og/eller cykelture kan være gavnligt, da man så også hviler bedre bagefter.

Bivirkninger ved strålebehandling for udvalgte kræftformer

Den bivirkning, som du ofte vil opleve i forbindelse med din strålebehandling af brystet, er rødme, irritation og kløe af huden i mere eller mindre grad. Nogle vil opleve, at der går hul på huden ligesom ved en hudafskrabning.

Bivirkningen viser sig som regel 1-2 uger efter opstart af behandling.
Tal gerne med behandlingspersonalet om det. De vil anbefale, hvad du kan bruge af div. cremer for at afhjælpe generne.
Hudgenerne vil forsvinde igen nogle uger efter, du har afsluttet din strålebehandling.

Der vil næsten altid opleves træthed i forbindelse med strålebehandling, det er fordi kroppen bruger mange ressourcer på at reparere det raske væv, der bliver ramt.

Du kan læse mere i pjecen Strålebehandling efter brystoperation.

Strålebehandling kan tilbydes lungekræftpatienter med henblik på mulig helbredelse eller som symptomlindring i de tilfælde, hvor sygdommen er uhelbredelig.

De bivirkninger man kan få afhænger af hvor i lungen, der skal gives stråler. Nogle bivirkninger optræder under stråleforløbet, de kaldes akutte bivirkninger, andre kan optræde senere og kaldes senbivirkninger eller senfølger.

En hyppig bivirkning er tør hoste og evt. lidt åndenød, da noget af selve lungen altid rammes. Hvis sygdommen har fat i en knogle eller nervebaner, kan forbigående smerter forekomme. Ofte rammes spiserøret, da det er placeret midt i brystkassen, derfor kan man opleve forbigående synkesmerter.

I sjældne tilfælde kan strålebehandlingen medføre blødning, hvis kræften har fat i et stort blodkar.

Der vil næsten altid opleves træthed i forbindelse med strålebehandling, det er fordi kroppen bruger mange ressourcer på at reparere det raske væv, der bliver ramt.

Spørg personalet hvilke bivirkninger de forventer, du kan opleve på kort og lang sigt.

Du kan læse mere i pjecen Strålebehandling af kræft i lungerne.

Der vil næsten altid opleves træthed i forbindelse med strålebehandling, det er fordi kroppen bruger mange ressourcer på at reparere det raske væv, der bliver ramt.

Spørg personalet hvilke bivirkninger de forventer, du kan opleve på kort og lang sigt.

Du kan læse mere i pjecen Strålebehandling af kræft i prostata

De bivirkninger man kan få, afhænger af hvor i tarmen strålerne gives. Nogle bivirkninger optræder under stråleforløbet, de kaldes for akutte bivirkninger, andre optræder senere og kaldes senbivirkninger eller senfølger. Gener fra slimhinden i tarmen er den bivirkning der optræder hyppigst i forbindelse med strålebehandling for tarmkræft. Disse gener kan vise sig som kolikagtige smerter, diarré, slimafgang, blødning samt øget afføringstrang.

Huden bliver også påvirket i mere eller mindre omfang. Her er tale om rødme og irritation af huden i lysken og særligt ved endetarmsåbningen. Nogle oplever at blive hudløse.

Følgende gener kan du også opleve: Gener fra slimhinden i blæren, nedsat appetit og kvalme, smerter i behandlingsområdet, træthed og at dit seksuelle samliv påvirkes.

Du kan læse mere i pjecen Strålebehandling af kræft i endetarmen.

APPFWU01V