Skip til primært indhold

Forskningsstrategi på Sygehus Lillebælt

På Sygehus Lillebælt stræber vi efter at inddrage forskning af høj kvalitet i alle aspekter af vores kliniske arbejde med det formål at skabe gode patientforløb.

Sygehus Lillebælts forskning fokuserer på de hyppigste sygdomme og har dermed betydning for store patientgrupper. Vi har fokus på hurtig implementering af forskningsresultater, så vi kan tilbyde vores patienter den bedste behandling. Forskningen kan vedrøre alle dele af et patientforløb fx behandling, diagnostik, pleje, terapi og organisering.

Det er vigtigt for os, at forskningen har betydning for både os og patienterne. Derfor inddrager vi patienter og pårørende i udformningen og prioriteringen af forskningsområder gennem Sygehus Lillebælts Forskningsråd.

Vores 6 indsatsområder

Sygehus Lillebælt vil inddrage patienters og pårørendes prioriteringer og synsvinkler i forskningen med henblik på at øge forskningens relevans for patienterne og/eller de pårørende.

Forskning bør primært fokusere på de udfordringer, som patienter og pårørende står over for i forbindelse med sygdom, behandling og pleje. Derfor inddrager vi patienters og de pårørendes perspektiv i udvikling og prioritering af forskningsspørgsmålet.

Vi ønsker at skabe et rum for den samskabelse, der opstår, når patienter ikke kun er genstand for forskning, men også deltager i udviklingen. Det er med til at sikre kvaliteten og øge værdien af fx forskningsidéer, ydelser eller produkter.

For os kan samskabelsen være et grundlag for at genoverveje vores tilgang til og forskning i patientens behandling og pleje. For patienterne kan det give en højere tillid og mere kontrol over eget helbred, hvilket kan føre til en sundere adfærd og forbedrede resultater.

Samskabelse kan konkret ske i forbindelse med idéudvikling, planlægning og udførelse af forskningsaktiviteter.

Vi ønsker at tiltrække og udvikle forskningsaktive medarbejdere til og på Sygehus Lillebælt samt skabe tydelige karriereveje for forskere.

Dygtige og engagerede forskere er afgørende for, at vi kan udføre forskning af høj kvalitet med kliniknære resultater, som skaber værdi for patienter og pårørende. Det er derfor vigtigt, at vi uddanner samt rekrutterer talenter, og at vi har et stærkt vækstlag af forskere i forskningsmiljøerne – fra ph.d.-uddannelse til forskningsledelse.

På Sygehus Lillebælt ser vi diversitet som en styrke i forskningen, og det er relevant for alle faggrupper at forske og videreudvikle faget. Vi ønsker samtidigt, at der skal være fleksibilitet til at oprette stillinger, der kombinerer forskning og klinik, da disse stillinger bidrager til, at forskningsbaseret viden spredes til det kliniske personale. Samtidig bidrager det til, at kliniske problemstillinger bliver genstand for forskning. Det skal samtidigt sikre, at vi dyrker dem, der har talent og interesse for at kombinere klinik og forskning.

Forskningen på Sygehus Lillebælt skal understøtte og have fokus på hele patientens forløb – på tværs af faggrupper, afdelinger, sygehuse, kommuner, almen praksis og private aktører.

Udekørende røntgen- og podningsindsatser, konsulentbistand til rehabiliterende indsatser i kommunerne og telemedicinske konsultationer er eksempler på indsatser, hvor sygehuset bidrager til patienternes sundhed, uden at patienterne er fysisk til stede på sygehuset. Der er konstant pres på sengekapaciteten, og vi forventer derfor, at fremtiden vil omfatte flere af denne type indsatser.

Samtidigt skal vi styrke samarbejdet med erhvervslivet om udvikling af velfærdsteknologi, behandlingsmetoder og lægemidler til gavn for patienterne.

Tværsektorielle forløb og partnerskaber med erhvervslivet er vigtige, for de er med at skabe større mulighed for at opnå eksterne fondsmidler. Vi skaber samtidig stærkere forskningsmiljøer, når vi henter inspiration hos og forsker sammen med andre – både nationalt og i resten af verden. Derfor har vi fortsat fokus på at styrke det internationale samarbejde med andre excellente forskningsmiljøer.

Vi ønsker at skabe rammer, der understøtter og styrker forskningen uanset afdelingens størrelse.

Stærke forskningsmiljøer er et vigtigt element i rekruttering og fastholdelse af forskningstalenter. De giver mulighed for at indhente større eksterne bevillinger, og de er med til at øge eller fastholde specialiserede funktioner på Sygehus Lillebælt.

Det er derfor vigtigt at prioritere stærke og bæredygtige forskningsmiljøer. Dette gælder særligt i de afdelinger, der kun i beskedent omfang udfører forskning.

Forskerne skal samtidigt understøttes af en synlig forskningsinfrastruktur, som er tilpasset efterspørgslen. Infrastrukturen skal være med til at skabe høj kvalitet i alle dele af forskningsprocessen.

Teknologisk innovation har medført bemærkelsesværdige fremskridt inden for sundhedsvæsenet i de sidste fem årtier. I de senere år har gennembrud på en række områder bidraget til at forbedre sundhedsydelser og patientresultater.

Sundhedspersonalet står over for et utal af udfordringer i deres stræben efter at fremme medicinsk forskning og arbejde hen imod et sundere samfund. Tidssvarende teknologi kan understøtte nogle af disse udfordringer og bidrage til fremtidige gennembrud inden for medicinsk videnskab.

Derfor ønsker vi at sikre en rettidig og evidensbaseret indførelse af nye metoder og teknologier samt at disse understøttes af forskningsmæssige tiltag, når de indføres på Sygehus Lillebælt.

Når vi vurderer, om vi skal indføre nye behandlingsmetoder og/eller fortsætte eksisterende metoder, skal vi have fokus på, om metoderne skaber værdi for patienten og samfundet i et omfang, der retfærdiggør brugen af de allokerede ressourcer.

Vi ønsker at styrke formidlingen af vores forskning både internt og eksternt samt at øge synligheden af vores forskning i offentligheden.

Der er mange måder at sprede og formidle forskningsresultater på. Formel offentliggørelse af forskningsresultaterne finder oftest sted i akademiske tidsskrifter eller bøger. Der findes dog en lang række andre kommunikationsformer herunder konferencer, offentlig optræden, presseomtale og brugen af sociale medier til at gøre forskningsresultaterne bredt tilgængelige.

Vi skal således være på forkant med tidens trends og digitale muligheder for at videreformidle forskningsresultaterne.

Forskningsstrategien gælder for 2021-2026. Du kan læse hele strategien for forskning her.

Kontakt

Randi Marie Bilberg

Specialkonsulent, Phd


30319351

Jonna Skov Madsen

Koordinerende forskningsleder og professor

Biokemi & Immunologi


APPFWU02V