Skip til primært indhold

Forbindingsskift ved p-kateterudgang

Videoen viser, hvordan skifter forbinding ved p-kateterudgang.

Forbindingsskift ved p-kateterudgang

Rikke Dupont Bai, sygeplejerske i nyreambulatoriet fortæller:


I denne video vil jeg vise, hvordan du skifter forbindingen ved dit P-kateter.

Du starter med at tage kateteret ud af bæltet og sætte det fast på maven, så det ikke hænger løst.

Bagefter fjerner jeg forbindingen, lige så forsigtigt. Jeg starter her indefra og trækker lidt tilbage.

Og løsner rundt om kateteret, så der ikke kommer træk i det, når vi fjerner forbindingen.

Hvis du går i bad i forbindelse med, at du skal skifte din forbinding, så er det vigtigt, at du får vasket rigtig godt omkring kateteret og skyllet sæben godt af, og tørret dig med et rent håndklæde bagefter.

Når du er færdig med at være i bad, så tørrer du resten af kroppen og tager det tøj på, du skal, og så vasker du dine hænder, inden du går ind og skifter forbindingen.

Så starter du med at spritte bordoverfladen af.

Og så finder du de remedier du skal bruge. Plaster, og fire styks servietter, og noget englehud.

Så pakker du forbindingen ud. Og de fire spritservietter.

Så spritter du hænderne.

Og i det her tilfælde tager jeg nogle handsker på. Patienten selv behøver ikke at bruge handsker.

Så tager en spritserviet helt her inde omkring kateterudgangen, og vasker i cirkelbevægelser rundt og ud af på huden bagefter, så vi ikke tager de bakterier der er her yderst på huden, ind mod der, hvor vi gerne vil have det rent.

Og det gør vi med to servietter.

Og som I kan se, så er der lige et lille sår her på maven. Men selve kateteret det ser rigtig fint ud og huden heromkring. Der er ikke noget rødme eller hævelse eller varme eller pus.

Ingen ømhed, så det betyder, at der ikke er infektion i det.

Så skal vi gøre slangen ren. Der tager vi også to servietter. Starter helt inde omkring huden og lige så forsigtigt trækker servietten ud, uden at trække den tilbage, så bakterierne ikke kommer ind til den rene hud.

Og det gør vi også to gange. Lige så forsigtigt.

Så skal vi have lagt plasteret henover, og der er det vigtigt, at kateteret det kommer ud i den naturlige udgangsretning, at man hverken får trukket op i kateteret, så huden giver sig eller får trukket ned fordi, så øger det risikoen for at der kommer infektion og det vil vi ikke have.

Så sætter jeg forbindingen på, ind mod navlen først. Og løfter lidt op i kateteret, og lader min pegefinger og tommelfinger mødes her på bagsiden, inden jeg sætter det ind mod huden.

Sådan der.

Og så tager jeg et stykke englehud. Og sætter i forlængelse af forbindingen. Igen lad det mødes på bagsiden af slangen, inden jeg trykker det ind mod huden og varmer det godt op her.

Så klister det bedst og det der så årsagen til at vi gør det her, det er simpelthen fordi hvis der kommer et træk i slangen, så er det huden det trækker i og ikke her inde ved kateterudgangen.

Så skal vi have kateteret fikseret nede i bæltet. Det er vigtigt, at der er bløde buer hele vejen, og at der ikke kommer nogen knæk på slangen.

Og så er det vigtigt, at det er fikseret godt, så det ikke hænger løst sådan så det kan hænge fast.

Så er kateteret godt fixeret og forbindingen er skiftet.

APPFWU02V