Skip til primært indhold

Hyppigt stillede spørgsmål

Her finder du svaret på de hyppigst stillede spørgsmål fra børn, unge og pårørende i Børne- og Ungeafdelingen.

Uanset om du er barn, ung eller pårørende kan der komme mange spørgsmål i forbindelse med undersøgelser og evt. behandling i Børne- og Ungeafdelingen.

Noget kan handle om praktiske forhold, såsom muligheder for at spise, gå i skole eller lege. Andet kan være af mere personlig karakter, såsom tvivl, usikkerhed eller bekymringer.

Her har vi samlet svar på nogle at de spørgsmål som vi ofte får. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, eller har brug for uddybning, er du altid velkommen til at tale med os herom. 

Det er en god idé at forberede barnet eller den unge på hvad der skal ske, for eksempel ved at tale om undersøgelsen og/eller behandlingen, være rolige og støttende under situationen, samt bagefter rose og bearbejde oplevelsen.

På Sygehus Lillebælt og i Børne- og Ungeafdelingen har vi udarbejdet forskellige pjecer og informationsmaterialer som kan forberede både børn, unge og forældre.

Vi anbefaler at I læse og bruger dem, fordi det kan medvirke til, at gøre besøget til en god oplevelse og mindske ubehaget ved eventuelle undersøgelser og/eller behandlinger.

Hvis barnet eller den unge ikke er indlagt og en læge har bestilt blodprøver som skal tages på Sygehus Lillebælt, skal I selv booke en tid til det.

Hvis barnet er under 15 år skal I bestille tid ved at ringe på telefonnummer 76 36 30 32.

Hvis den unge er over 15 år skal I bestille tid ved at digitalt booke det fra en computer, tablet eller smartphone på hjemmesiden www.booking.rsyd.dk.

I kan forberede barnet eller den unge med appen Rumles blodprøve på sygehuset. Appen er gratis og I finder den på App Store.

Hvis barnet eller den unge skal have lavet en blodprøve på Kolding Sygehus skal I komme til Børne- og Ungeambulatoriet.

I finder Børne- og Ungeambulatoriet ved at benytte Kolding Sygehus Hovedindgang, gå til plan 3 og bogstav Ø på vores oversigtskort.

I kan forberede barnet eller den unge med appen Rumles blodprøve på sygehuset. Appen er gratis og I finder den på App Store.

Husk at booke en tid til blodprøvetagningen. 

Hvis I skal indlægges anbefaler vi jer at pakke behageligt tøj, indendørs eller kondisko, toiletsager, underholdning/særlig bamse samt mobiltelefon/tablets og opladere.

Skolebørn må gerne tage deres skoletaske med.

Hvis I vanligt får daglig medicin, anbefaler vi jer at tage dette med.

Når I er på besøg i Børne- og Ungeafdelingen er der vigtigt, at det på trods af omstændighederne, er en god oplevelse. Derfor er der i afdelingen forskellige spændende og sjove aktiviteter. Der er eksempelvis en legeplads, bordfodbold, minigolf, brætspil, eller vores Active-Floor hvor I kan bevæge jer og spille spil.

I kan benytte aktiviteterne sammen med pædagogerne, sygeplejerskerne, lægerne, skolelæreren, familien eller venner.

Hvis I er isoleret på stuen, eksempelvis på grund sårbarhed eller en smitsom sygdom, har vi forskellige aktiviteter vi kan hente til jer på stuen.

I er også meget velkomne til at medbringe spil og/eller legetøj, som barnet eller den unge er glad for eller savner hjemmefra.

Flere gange om ugen får vi besøg af vores hospitalsklovne. 

Klovnene kommer for at give børn og unge gode oplevelser. Nogle gange er der brug for leg og magi, og andre gange er der brug for at klovnen hjælper med at aflede opmærksomheden fra en undersøgelse eller en behandling.

Vores klovne er uddannede til at være klovne. Derfor har de også stor viden om og erfaring med børn og unge der er på et sygehus. 

I skovcaféen kan I se hvornår de kommer, og I kan spørge os om klovnen vil kigge forbi jer.

Selvom børn og unge er indlagt kan de stadig gå i skole, for Børne- og Ungeafdelingen har sin egen skole og sin egen lærer. Der er undervisning alle hverdage om formiddagen og eftermiddagen.

I skolestuen møder I andre børn og unge fra afdelingen.

Sammen med læreren  tilpasses undervisningen så det passer til barnets eller den unges niveau og behov. I må gerne medbringe jeres egen skoletaske. Nogle børn og unge arbejder med materialer og opgaver fra egen skole og får hjælp af vores lærer. Så kommer barnet eller den unge ikke bagefter i forhold til egen klasse. Andre børn bruger tiden på de ting de har svært ved, og som de gerne vil træne og øve sig på. Har I ikke selv skolematerialer med, finder vi noget i fællesskab. Skolestuen har mange forskellige slags materialer.

Ligesom i en almindelig skole har vi i skolestuen også pauser. Her snakker og hygger vi os sammen. Det kan for eksempel være med en quiz eller et spil.

To gange om ugen har vi bevægelses-timer. Her går vi ned i vores træningslokale hvor der blandt andet er løbebånd, spinningscykler, vægte, bolde og romaskiner. Vi spiller tit stikbold eller andre boldlege.
Børn som sidder i kørestol kan også være med. 

De fleste børn synes vores skole er rigtig hyggelig og at det er en god aktivitet i løbet af dagen.

I Børne- og Ungeafdelingen kan I både få noget at spise og drikke.

For indlagte børn, unge og den forældre som er medindlagt er der morgenmad, frokost og aftensmad samt mellemmåltider og frugt i løbet af dagen. Hvis I har særlige ønsker til jeres mad, for eksempel at I ikke spiser svinekød, er vegetar eller har fødevareallergi, er det også muligt at få mad hos os. 

Den anden forældre, andre omsorgspersoner, søskende eller pårørende kan også spise med, men de skal selv betale for maden. Betalingen sker med mobilpay.

I kan spise maden i vores skovcafé eller på stuen.

I afdelingen har vi både modermælkserstatning og forskellige grødprodukter i pulverform. Det findes i mælkekøkkenet, hvor der også er en elkeddel og en mikrobølgeovn.

Når I er indlagt eller på besøg, er I velkommen til at bruge Region Syddanmarks gratis trådløse internet.

Sådan kommer du i gang:

  • Søg efter trådløse netværk på din mobil/tablet/computer
  • Vælg "Gaestenet" og indtast dine oplysninger
  • Du har nu adgang til internettet via Regionens Netværk

Vi gør dig opmærksom på at Region Syddanmark gemmer dine oplysninger og tidspunktet for dit brug, samt at din færden på internettet vil kunne spores tilbage til dig. Efter anmodning fra berettiget myndighed skal Regionen/Sygehus Lillebælt udlevere oplysning om din aktivitet på vores "Gaestenet".

 

Du må bruge mobiltelefon de fleste steder, hvis du tager hensyn til de andre børn, unge og forældre. Enkelte steder er mobiltelefoni ikke tilladt, men her er der skiltet.

Vi kan bestille en fremmedssprog- eller en døvetolk, hvis det vurderes at være nødvendigt for sikre en god kommunikation og et godt samarbejde med barnet, den unge og/eller pårørende. 

På Kolding Sygehus er der rygeforbud. Det betyder at du kun må ryge udenfor, og kun på særlige steder.

Hvis du har brug for nikotinsubstitutionsbehandling kan du tale med vores personale herom.

Ja, vi kan henvise dig til kommunernes rygestopstopkonsulent. Du kan også selv tage kontakt og høre mere om deres tilbud på hjemmesiden Stoplinien.

APPFWU01V