Skip til primært indhold

Hvad sker der med din vævs- eller celleprøve?

Din vævs- eller celleprøve er igennem en længere proces, når vi modtager den i Klinisk Patologi.

Når vi modtager din prøve fra hospitalet eller speciallæger, er den igennem flere trin, før vi kan stille en diagnose og give dig svar.

Fra vævsprøve til diagnose

Når vi modtager en prøve fra hospitalet eller speciallæger, registrerer vi først prøven i vores patologisystem, så vi kan identificere prøven gennem alle vores processer. Prøven bliver herefter forbehandlet i væske (formalin) i 2-24 timer afhængigt af vævsprøvens størrelse.

Næste trin er, at en patolog eller trænet bioanalytiker undersøger prøven med det blotte øje og registrerer vævets udseende, herunder størrelse, farve, konsistens samt eventuelle forandringer. I nogle tilfælde bliver der også taget et billede af vævet, da det kan være en fordel, når lægen skal stille diagnosen.

For at kunne stille en diagnose skal vævet præpareres og behandles med forskellige kemiske teknikker, som resulterer i at vævsstykkerne bliver indkapslet i voks. Det giver en vævsblok på 2x3x1 cm. Denne proces varer 4-18 timer.

Nu kan der fra toppen af blokken skæres tynde vævssnit på kun 2-4 mikrometer, som forsigtigt lægges på en lille glasplade. Vævssnittene er nu klar til at blive farvet med en række farvestoffer, som gør væv og celler synlige.

Næste skridt er, at de farvede vævssnit bliver skannet og derpå undersøgt som digitale billeder. Dermed er der også mulighed for digital billedanalyse, hvilket understøtter præcisionen i det diagnostiske arbejde.

Herefter kan prøvens mikroskopiske udseende undersøges af en patolog med den relevante specialisering eller af en specialuddannet bioanalytiker.

Ved mikroskopiundersøgelsen kan det ses fx om der er kræftceller i vævet og hvilken type kræftceller, det drejer sig om. I nogle tilfælde skal der udføres ekstra farvninger eller mere detaljerede undersøgelser af cellernes gener. På baggrund af alle observationerne bliver der stillet en diagnose, og prøvesvaret bliver sendt elektronisk til den læge eller afdeling, der tog prøven.

Hvad sker der med dit væv?

Hvis du ikke foretager dig noget, vil vævsblokkene bliver gemt i afdelingens arkiv. De digitaliserede billeder af vævssnittene gemmes i mindst 5 år, og vævsblokkene bliver gemt i mindst 50 år.

Hvis du ønsker selv at bestemme, hvad der skal ske med dine vævsprøver, har du tre muligheder:

  1. Du kan beslutte, at din vævsprøve kun må bruges i forbindelse med din egen behandling. Det gør du ved at tilmelde dig Vævsanvendelsesregisteret. Hvis du senere fortryder, kan du samme sted framelde dig. Registeret skal kun benyttes for vævsprøver udtaget efter 1. september 2004.
  2. Du kan anmode om, at prøverne bliver destrueret.
  3. Du kan anmode om, at prøverne bliver udleveret til dig selv. Dette kræver, at du har særlige grunde, fx at de skal bruges i forbindelse med anden behandling.
APPFWU02V