Skip til primært indhold

Pjecer fra Fysio- og Ergoterapi

Her kan du se pjecer fra Fysio- og Ergoterapi. Du kan klikke på linket til de forskellige pjecer og enten læse dem på skærmen eller printe dem ud.

Brug af PEP-fløjte (PDF)

I denne pjece kan du læse om formålet ved brug af PEP-fløjte og om, hvordan en PEP-fløjte anvendes og fungerer.

Oscillerende PEP-fløjte - OPEP-fløjte (PDF)

I denne pjece kan du læse om formålet med en O-pepfløjte og hvordan en O-pepfløjte anvendes og fungerer.

Åndedrætsøvelser (PDF)

I denne pjece er der forslag til, hvordan du kan bedre din vejrtrækning.

Coronaflyer

Strækkesener i hånden, tommelfinger. Genoptræning efter operation (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du er blevet opereret for en skade på en strækkesene i tommelfingeren. Du kan også læse om, hvilke øvelser du kan lave, når gipsen er fjernet.

Strækkesener i hånden, 2. - 5.finger. Genoptræning efter operation (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du er blevet opereret for en skade på en strækkesene. Du kan også læse om, hvilke øvelser, du kan lave, når gipsen er fjernet.

Bøjesener i hånden - tommelfingeren. Træning efter operation (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du er blevet opereret for en skade på en bøjesene i tommelfingeren. Du kan også læse om, hvilke øvelser, du skal lave.

Operation af bøjesener i hånden efter Koldingprotokollen (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du er blevet opereret for en skade på en bøjesene. Du kan også læse om planen for dit videre forløb.

Genoptræning af håndens bøjesener, 2. - 5. finger, Koldingprotokollen (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du er blevet opereret for en skade på en bøjesene. Du kan også læse om, hvilke øvelser du skal lave.

Knoglebrud i fingre - træning (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft brækket en finger. Du kan også læse om, hvilke øvelser du skal lave.

Håndledsbrud - opererede patienter. Efter gipsfjernelse (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft på et brud på håndleddet. Du kan i denne pjece læse om, hvilke øvelser du skal lave, når gipsen er fjernet.

Topi-gel til behandling af ar (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du ved hjælp af Topi-gel kan reducere dit ar.

Radialisparese (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft en skade på nerven, som hedder ”Nervus Radialis”, som påvirker din hånd. Du kan også læse om, hvilke øvelser du skal lave.

CRPS - Komplekst regionalt smertesyndrom (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har fået komplekst regionalt smertesyndrom. Pjecen indeholder desuden en beskrivelse af syndromet, og hvordan nervesystemet fungerer.

Nervus Medianus (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft en skade på nerven som hedder ”Nervus Medianus”, som påvirker din hånd. Du kan også læse om, hvilke nerveglidningsøvelser, du skal lave.

Nervus Radialis (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft en skade på nerven som hedder ”Nervus Radialis”, som påvirker din hånd. Du kan også læse om, hvilke nerveglidningsøvelser du skal lave.

Nervus Ulnaris (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har haft en skade på nerven, som hedder ”Nervus Ulnaris”, som påvirker din hånd. Du kan også læse om, hvilke nerveglidningsøvelser du skal lave.

Føletræning "Sensory re-education" efter nerveoperation (PDF)

I denne pjece kan du læse om, hvordan du forholder dig, hvis du har fået en skade på en nerve. Denne pjece indeholder en beskrivelse af, hvordan følesansen har indflydelse på din håndfunktion. Du kan læse om, hvordan du træner følesansen.

Spejltræning (PDF)

I denne pjece kan du læse om spejltræning. Du kan se eksempler på konkrete øvelser, du kan lave.

 

Fysisk træning til personer med hjertesvigt (PDF)

I denne pjece er der træningsøvelser tiltænkt dig med hjertesvigt. Vi anbefaler, at du er vejledt i øvelserne af en fysioterapeut, inden du går i gang.

 

Træning for patienter med P-kateter (PDF)

I denne pjece er der forslag til øvelser, efter at du har fået anlagt P-kateter. Derudover er der informationer om restriktioner og generel træning.

Pjece om dropfodsskinne (PDF)

Denne pjece handler om anvendelse af dropfodsskinne samt øvelser til dropfod.

Anvendelse af CPAP Res-med (PDF)

Denne pjece beskriver anvendelse og rengøring af CPAP-apparat.

ALS - Amyotrofisk Lateral Sklerose (PDF)

Pjecen indeholder information til trænende fysioterapeut om sygdommen ALS samt vejledning angående træning.

Mundmotoriske øvelser til børn (PDF)

I denne pjecer finder du inspiration til øvelser til børn, der stimulerer mundens motorik.

Aktive øvelser til personer med hoved-halscancer (PDF)

Brud på ankel - øvelser (PDF)

Til dig, der har brækket anklen kan du her læse om øvelser med henblik på at modvirker stivhed i anklen. Herudover er der øvelser for muskelstyrke over ankelleddet og øvrige muskelgrupper i benene. Desuden finder du nyttig information om, hvordan du forholder dig til hævelse, smerter og eventuelle restriktioner.

Genoptræning af fodleddet (PDF)

Denne pjece indeholder øvelser til dig, der har behov for genoptræning af bevægelighed, balance og muskelstyrke over fodleddet. Desuden finder du nyttig information om hævelse, smerter og kondition.

Til patienter med knælidelser (PDF)

Denne pjece er til dig med nedsat bevægelighed over knæet. Du finder nyttig information samt relevante øvelser.

 

Skulderalloplastik (PDF)

Til dig, der har fået en skulderprotese. Du finder nyttig information samt gode råd om efterforløbet. Desuden finder du et træningsprogram for de første 12 uger efter operationen.

Genoptræning af skulderen - rotatorcuff-øvelser (PDF)

Vejledning til dig, der skal genoptræne musklerne omkring skulderbladet. Herunder genoptræning af balance og styrke omkring skulderen.

Træning af albue (PDF)

Til dig, der mangler bevægelighed over albuen og har behov for at træne dette. I pjecen finder du nyttig information, gode råd og øvelser.

Brud på overarmen - træningsplan (PDF)

Til dig, der har brækket overarmen får du her øvelser med henblik på at modvirke nedsat bevægelighed i skulderen. Desuden finder du nyttig information om, hvordan du forholder dig til hævelse, smerter og spænding i nakken.

Brud på kravebenet (PDF)

Pjecen henvender sig til dig, der har brækket kravebenet. Både hvis du er opereret eller ikke er. I pjecen finder du nyttig information, praktiske råd og øvelser.

Træning - efter hoftebrud (PDF)

Træningsøvelser til dig, der har haft et hoftenært brud, herunder et brækket lårben.

Til patienter som har haft hoften "ude af led" (PDF)

Vejledning til dig, der her haft hoften ude af led og fået sat den på plads igen.

Lårbensamputerede (PDF)

Hvis du har fået amputeret et ben, giver denne pjece instruktion i øvelser for amputeret ben. Der er i pjecen øvelser i tre udgangsstillinger: liggende, siddende og stående.

Underbensamputerede (PDF)

Hvis du har fået amputeret underbenet, giver denne pjece instruktion i øvelser for amputeret ben. Der er i pjecen øvelser i tre udgangsstillinger: liggende, siddende og stående.

Arvævsbehandling (PDF)

Pjecen er for dig, der har et operationssår eller arvæv derfra. Du finder råd, information og øvelser. 

Løse øresten - BPPV (Benign Paroxysmal Positions Vertigo (PDF)

Pjecen henvender sig til dig, der har oplevet svimmelhed, og hvor svimmelheden stammer fra øresten. I pjecen finder du information om diagnosen, undersøgelse, behandling og link til selvbehandling.

Generelle øvelser (PDF)

En træningspjece til dig med generel svækkelse efter sygdom og indlæggelse. Pjecen indeholder liggende, siddende og stående øvelser, hvor du kommer hele kroppen igennem.

Fysioterapeutiske anbefalinger (PDF)

Pjecen er til dig, der er indlagt med coronavirus. Du kan læse om de fysioterapeutiske anbefalinger i forbindelse med din vejrtrækning.

APPFWU02V