Barn i sædestilling
Valg af fødemåde ved barn i sædestilling
Aktuelle beslutningsstøtteværktøj øger tilgængeligheden af korrekt evidensbaseret viden om fordele og ulemper ved vaginal UK fødsel (underkropspræsentation/sædestilling). Dette til gavn for både den enkelte kliniker, der i en travl hverdag kan have svært ved at holde sig ajour om nyeste viden, men også for parret, der ved visualisering af risici og komplikationer understøttes i et velinformeret valg. Beslutningsstøtteværktøjet understøtter ligeledes en ensretning i den information, der gives i samtalen om vaginal UK fødsel, og bliver således mindre kliniker og kontekstafhængig og inddrager patientens perspektiver og personlige værdier i valg af behandling naturligt i samtalen.
I den kliniske hverdag var et ønske om at optimere indholdet i samtalen med parret om, hvilke valg der skal træffes, når barnet ligger i underkropspræsentation, og derfor synes området oplagt til anvendelsen af et beslutningsstøtteværktøj.
Fagområde
Obstetrik
Valgmuligheder
- Planlagt kejsersnit ved sædestilling
- Vaginal sædefødsel
Indeholder forberedelsesark
Nej
Udviklet af
Obstetrisk afdeling D, Odense Universitetshospital
Ansvarlig
Speciallæge Kamilla Karlsen, Obstetrik afdeling D, Odense Universitetshospital
Koordinerende Jordemoder Ane Boa Obstetrisk afdeling D, Odense Universitetshospital
Version
1.1
Seneste opdatering eller review
2025
Adgang til BESLUTNINGSHJÆLPER™
Du har mulighed for at se et preview af den færdige BESLUTNINGSHJÆLPER™ om Valg af fødemåde ved barn i sædestilling (pdf), med et påført vandmærke.
Ønsker du at få adgang til den digitale BESLUTNINGSHJÆLPER™ byggeplatform, hvor en BESLUTNINGSHJÆLPER™ bygges, skal du være ansat i en region i Danmark.
International Patient Decision Aid Standards (IPDAS)
Dette beslutningsstøtteværktøj opfylder følgende krav fra IPDAS:
- 6 ud af 6 kvalificeringskrav. Dette beslutningsstøtteværktøj opfylder IPDAS kvalificeringskrav
- 5 ud af 5 certificeringskriterier. Medvirkende til at minimere BIAS i beslutningsstøtteværktøj
- 15 ud af 17 kvalitetskriterier. Optimerer kvaliteten af beslutningsstøtteværktøjet
Ikke relevante kriterier indgår ikke i vurderingen
Denne BESLUTNINGSHJÆLPER™ indeholder specialkort. Det er ikke en anbefaling fra Center for Fælles Beslutningstagning, at der anvendes specialkort i en BESLUTNINGSHJÆLPER™. Specialkort er ikke en del af den generiske skabelon, og derved kan der skabes usikkerhed i forhold til, hvorvidt IPDAS-kriterierne overholdes.