Information om hjerteundersøgelser
Her kan du læse om vores forskellige hjerteundersøgelser.
Du skal have foretaget en blodtryksmåling over 24 timer for at få viden om, hvordan dit blodtryk er i din dagligdag under dine daglige aktiviteter.
Det tager ca. 20 min. for sygeplejersken at påsætte apparatet og det måler automatisk dit blodtryk hver halve time i dagtid og hver time om natten.
Du kan få brevsvar på undersøgelsen. Svaret kan gå via din egen læge eller du vil modtage en skriftlig indkaldelse til svar på undersøgelsen. Hvis du er henvist fra en anden afdeling, vil svaret blive sendt dertil.
En læge har vurderet, at du skal have registreret og optaget din hjerterytme. Dette sker ved hjælp af en optager, som du har på derhjemme. Formålet er at finde ud af, hvordan hjerterytmen er, og om dine symptomer stammer fra hjertet. Det er vigtigt, at du laver dine daglige aktiviteter.
Der klistres 3 - 4 elektrodeplastre på brystkassen, og optageren sættes i en clips i bukselinningen eller i en stofpose. Optageren sidder oftest på i 1-2 døgn.
Du vil modtage en skriftlig indkaldelse til svar på undersøgelsen eller få svar via brev. Hvis du er henvist fra en anden afdeling, vil svaret blive sendt dertil.
Ultralydsscanningen er for at vurdere hjertets størrelse, hjertets evne til at pumpe og hjerteklappernes funktion.
Mens undersøgelsen foregår, skal du ligge på venstre side uden tøj på overkroppen. Du kan låne en skjorte af os. Der anvendes gel på ultralydshovedet og lægen vil bevæge ultralydshovedet rundt på din brystkasse.
Svaret får du af lægen, umiddelbart efter undersøgelsen er afsluttet.
Det er en røntgenundersøgelse, hvor hjertets kranspulsårer scannes ved hjælp af kontraststof. Formålet er at undersøge, om du har forsnævringer i hjertets kranspulsårer.
Scanningen foregår i Hjerte-CT-centret på Røntgen og Scanning. Du skal være obs på, at der er forholdsregler ift. rygning, medicin og mad og drikke.
Efter scanningen skal du blive i afdelingen i ca. 1/2 time til observation.
Resultatet af undersøgelsen får du tilsendt per brev inden for 1-2 uger fra sygehuset.
Pacemakeren anlægges, hvis der er en langsom puls eller pauser i hjerterytmen. Anlæggelse af pacemaker er et mindre indgreb, som foretages i lokalbedøvelse.
Indgrebet varer oftest 1 - 1½ time. Du skal IKKE være fastende til indgrebet.
En pacemaker placeres lige under huden - oftest på venstre side under kravebenet. En pacemaker består af et batteri og en computerdel, samt en eller to ledninger, der fører ned til hjertes kamre.
Du skal være obs på, at der er forholdsregler og forberedelse inden anlæggelsen.
Du kan forvente at komme hjem efter 2 timers observation. Vi anbefaler, at du har en pårørende hos dig den første nat.
En røntgenundersøgelse, hvor hjertets kranspulsårer undersøges ved hjælp af kontraststof. Undersøgelsen foregår enten via dit håndled eller lysken.
Du skal være obs på, at der er forholdsregler og forberedelse inden undersøgelsen.
Undersøgelsen viser, om du har forsnævringer i hjertets kranspulsårer. Disse årer sidder uden på hjertet og forsyner hjertemusklen med ilt.
Resultatet af undersøgelsen vil afgøre, om du eventuelt skal tilbydes ballonbehandling, bypass operation eller medicinsk behandling. Undersøgelsen bliver drøftet med hjertemedicinske og hjertekirurgiske læger på Odense Universitetshospital eller Skejby Sygehus.
Du vil efterfølgende blive orienteret pr. brev, mail eller telefon. Der går sædvanligvis en til to uger, før du hører fra os.
MR-scanning er den metode, som kan give de bedste billeder og mest detaljerede oplysninger om hjertets opbygning og funktion. Uden at stikke nåle eller katetre ind og uden brug af røntgen stråler kan MR-scanning hjælpe med at afklare diagnoser for en lang række hjertesygdomme. Ved hjælp af et kontrastmiddel kan man få identificeret sygdom i hjertet, som ikke afsløres med andre teknikker.
Du skal være obs på, at der er forholdsregler og forberedelse inden undersøgelsen.
Svaret på din undersøgelse bliver sendt til den afdeling eller læge, der har henvist dig.