Programplan
Vejle Sygehus - Patienternes Kræftsygehus - har et ambitiøst mål om at være et visionært sygehus som et specialiseret kræftsygehus, der altid sætter patienten først.
Vores mål er at give patienten og dennes pårørende den bedste behandling og pleje. Patienternes Kræftsygehus skal præstere kræftbehandling helt i top og være blandt de bedste i verden.
Programplan III
Programplan III for Vejle Sygehus - Patienternes Kræftsygehus - er den fælles vision, direktionen og ledelseskredsen på Sygehus Lillebælt ønsker at realisere.
Programplan III indeholder fem primære indsatser, hvor vi vil styrke Patienternes Kræftsygehus. Hver indsats vil i de næste fem år blive foldet ud og løbende evalueret på helt konkrete mål.
Programplanens formål
Formålet er at sætte patienten først - med excellent behandling og pleje.
Vi vil sikre alle mennesker med kræft et tilbud om forebyggelse, samt lige og personlig udredning, behandling og lindring.
Vi ønsker at indgå i stærke fællesskaber med og om patienten både før, under og efter kræft. Vi tager udgangspunkt i det, der er vigtigt for den enkelte patient og for de pårørende, og vi træffer fælles beslutninger med afsæt i faglighed, nærvær og relationer.
Vi handler altid på udfordringer i patientens forløb og realiserer muligheder og potentialer.
Indsatser i Programplan III
- Udvikling af minimum to risikostratificeringsværktøjer til at identificere sårbare patienter med risiko for kræft, mistanke om kræft eller nyopdaget kræft.
- Identificere minimum fem interventioner til forebyggelse og tidlig opsporing og teste dem blandt borgere i højrisiko for at udvikle kræft med afsæt i populationsdata.
- Fastholde den nuværende screening for og tilbud til samtaler omkring familiesygepleje med særlig opmærksomhed på identificerede sårbare patienter.
- Drive en stærk alliance, som sikrer målrettet, systematisk og tidlig opsporing ikke kun på kræft i screeningsprogrammer, men også på tilbagefald.
Som minimum udvikling af mindst et værktøj til opsporing af tilbagefald.
- Sikre genomisk profilering af alle mennesker med kræft, hvor der ikke er flere standardbehandlinger, og hvor patient og læge er enige om, at målrettet behandling kan være en mulighed.
- Udvikle nye platforme til funktionel testning af individuelle patienters kræftsvulster.
- Udvikle en generisk beslutningshjælper til meningsfuld fælles beslutningstagning om valg af genomisk, funktionel eller standard kræftrettet behandling eller tilvalg af lindring med fokus på livskvalitet.
- Succesfuld implementering af mindst tre nye markører fra genomisk udredning i den initiale patologiske karakterisering.
- Tænkehorisonten for excellent sygepleje skal være en integreret del i al sygepleje til patienterne.
- Vi vil stå i spidsen for en kritisk forskningsbaseret evaluering af kræftpakkeforløbene, så vi sikrer optimal funktionalitet og tilpasning til den enkelte patients helhedssituation. Vi vil diagnosticere samme eller højere antal, vi finder med kræft, men reducere antallet af undersøgelser og prøver i kræftpakkeforløb.
- Styrke patientinvolveret forskning og innovation, som sikrer den bedste behandling nu og i fremtiden.
- Mindst 50 % af alle mennesker med kræft skal indgå i forskning.
- Patienterne skal have adgang til fase-1 forsøg. Målet er deltagelse i mindst fem protokoller pr. år.
- Minimum tre stærke, internationale partnerskaber.
- Over fem år fordoble antallet af publikationer og antallet af kliniske forsøg.
- Etablering af tværsektoriel samarbejdsmodel mellem sygehus, kommuner, egen læge, andre sygehuse og andre aktører (eks. Kræftens Bekæmpelse og hospice), som integrerer:
- Forløbskoordinering og patient-navigator til alle patienter, som har brug for det. Både hvad angår forebyggelse, senfølger og palliation, og forløb på flere sygehuse.
- Erstatte mindst 50 % fastlagte kontrolforløb med behovsbaserede opfølgningssamtaler, som matcher den enkeltes personlige behov og udfordringer.
- Et velkoordineret samspil omkring den sidste tid, herunder samarbejdet mellem rettidig palliativ indsats i eget hjem, på hospitalet og på hospice.
- Ansættelse af mindst tre speciallæger i almen medicin på Sygehus Lillebælt med fokus på at integrere forebyggelse, senfølger og lindring i primær- og sekundærsektoren.
- Udvikling af værktøjer i samarbejdet om det helhedsorienterede survivorship-forløb med fokus på:
- Etablering af systematisk symptomscreening og behovsvurdering i hele patientforløbet, herunder også for kirurgiske senfølger og palliative behov.
- Etablering af en integreret model til håndtering af behov i alle sektorer (primær, sekundær sektor, hospice eller i regi af Kræftens Bekæmpelse).
- Afdækning og tilrettelæggelse af basale og specialiserede palliative behov i hele kræftforløbet for alle patienter med kræft.
- Etablering af tre internationale partnerskaber målrettet udveksling, forskning og innovation inden 2028.
- Fuld funding af projekt TOK 2 inden udgangen af 2024 og implementering i almen praksis inden udgangen af 2025.
- Etablering af program for fellowships inden for teknologi, sundhedsfaglig viden/data, innovation, forskning og ledelse inden 2028.
- Kræftsygehuset skal huse og samarbejde med mindst tre start-ups inden for kunstig intelligens, elektronisk sundhed herunder sundhedsdata, medico-teknink eller medicin inden 2028.
Milepæle for Programplan III
De overordnede milepæle for fremdrift af programplanen er:
- Uddannelse og videreuddannelse af medarbejdernes kompetencer som matcher de tre førende kræfthospitaler i verden.
- Center for Fælles Beslutningstagning er i 2028 verdens førende internationale Center for Shared Decision Making.
- Vejle Sygehus er i 2028 OECI-akkrediteret som Comprehensive Cancer Center. Afdækning og indsatsområder kortlægges i løbet af 2023 og 2024, og programindsatser nedsættes.
- Oprettelse af stærke partnerskaber — lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.
- Programledelsen for Programplan III for Patienternes Kræftsygehus er organiseret med kliniknær ledelse og sekretariat fra foråret 2024.
Projektmidler
Programstyregruppen bevilger midler til projektansøgninger inden for udvikling, som understøtter arbejdet frem mod målet om at være patienternes kræftsygehus.
Hvis du vil vide mere om ansøgning af projektmidler
Malene Vestergaard Runge
Chef for direktionssekretariatet
Direktionssekretariatet
24 96 08 47 Malene.Vestergaard.Runge@rsyd.dk