Skip til primært indhold

Komplementær og alternativ behandling

Gode råd og tilbud til dig, der overvejer komplementær og alternativ behandling

Hvad er komplementær og alternativ behandling?

Mange patienter med kræft anvender komplementær og alternativ behandling. Komplementær og alternativ behandling er en samlet betegnelse for behandlinger, der ofte ikke tilbydes inden for sundhedsvæsnet.

Komplementær og alternativ behandling kan fx være kosttilskud, vitaminer, massage, særlige diæter, yoga, zoneterapi, healing eller akupunktur. Mange patienter oplever, at de er glade for behandlingen og føler, at det fx lindrer smerter, giver energi og forbedrer livskvaliteten.

Det er helt fint med os på Sygehus Lillebælt, hvis du ønsker at bruge komplementær og alternativ behandling.

Rådgivning om komplementær og alternativ behandling

På Sygehus Lillebælt tilbyder vi dig samtaler om komplementær og alternativ behandling med en specialuddannet sygeplejerske. Læs mere om tilbuddet her.

Registrering af behandlere

En alternativ behandler i Danmark kan vælge at blive Registreret Alternativ Behandler (RAB), der er en frivillig registreringsordning, styret af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ordningen viser, at behandleren virker til at have gode intentioner og et vist niveau af viden inden for sit felt. Behandleren skal leve op til visse krav fx et antal kurser inden for behandlingsområdet og i basal sundhedslovning, anatomi og sygdomslære.

Det er dog ikke garanti for, at behandlingen virker for den enkelte patient, selvom behandleren er Registreret Alternativ Behandler. Samtidig kan en behandler sagtens være kompetent og pålidelig uden at være registreret.

Når behandleren er med i registreringsordningen har du større mulighed for at klage, hvis du er utilfreds med en behandling. Behandleren har dog ikke pligt til at have en ansvarsforsikring til at dække, hvis noget går galt.

Læs mere om RAB-ordningen på cancer.dk.

8 råd til dig, der overvejer komplementær og alternativ behandling

Det kan være uoverskueligt at skulle gøre alle disse overvejelser og træffe beslutninger alene.

Find gerne en person, du har tillid til, du kan sparre med, for eksempel en pårørende eller en sundhedsfaglig. I kan gennemgå rådene her på siden eller bare løbende tale om det, der fylder for dig. Selvom det i sidste ende er dit valg, kan det være rart at have en, der kender dig, til at sige, om noget virker som en god eller en dårlig idé for netop dig.

Du har mulighed for at få rådgivningssamtaler ved en specialiseret sygeplejerske. Læs mere om vores tilbud om samtale om komplementær og alternativ behandling her.

Dette råd er mindste lige så vigtigt som det første. Hvis du på nogen måde får en dårlig fornemmelse på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af behandlingsforløbet, er det som regel værd at lytte til. I det tilfælde er det klogt at overveje, om det er tid til at stoppe den komplementære og alternative behandling.

Husk at du kan stoppe, lige når du ikke er tryg ved behandlingen mere. Du er ikke forpligtet over for andre end dig selv.

Tal gerne med din sparringspartner om din mavefornemmelse, og giv dig selv pauser til at mærke efter, hvad du har brug for.

Det er en god idé, at du gør dig nogle overvejelse om, hvad du håber på at få ud af den komplementære og alternative behandling. 

Vi oplever, at det er meget forskelligt fra patient til patient. Nogle håber på at behandlingen kan lindre symptomer og bivirkninger fra kemoterapi. Andre håber på helbredelse. Andre igen har et ønske om større balance i livet.

Overvej på forhånd, hvad din økonomiske smertegrænse er.

Nogle behandlinger er meget dyre og kræver store udgifter eller udlandsrejser, og det er desværre ingen garanti for større virkning. Andre ting griber bare om sig, fordi man bliver ivrig.

Sæt gerne en øvre grænse for, hvornår du mener, at omkostningerne bliver for store for dig.

I tråd med punktet om økonomi er det fint at overveje, hvor længe du vil afprøve en behandling, hvis du ikke oplever en virkning.

Nogle behandlere vil selv foreslå dig at finde en anden, hvis ikke du har mærket en effekt. Ved andre er du selv nødt til at afgøre, hvornår behandlingen har fået en ærlig chance.

Hvis du har en eller flere bestemte komplementære og alternative behandlinger i dine overvejelser, så ring gerne til behandleren på forhånd og få en fornemmelse af personen.

I samtalen med en behandler er det vigtigt, at du mærker efter din mavefornemmelse. Din fornemmelse af behandleren er vigtig og værd at respektere. Nogle patienter oplever, at det kan være svært at mærke sig selv, når de er bekymrede, bange eller desperate. Derfor kan det være en fordel at have din sparringspartner med i processen.

Se gerne på behandlerens CV eller uddannelsesmæssige baggrund. Du behøver ikke have kendskab til uddannelserne, men det er et dårligt tegn, hvis behandleren ikke oplyser en uddannelse.
Du kan også slå op, om behandleren er Registreret Alternativ Behandler. Slå en behandler op her.

Du kan risikere, at nogle alternative behandlinger kan give bivirkninger.

Vi anbefaler, at du undersøger, om der kan være bivirkninger ved den komplementære og alternative behandling, du overvejer. Du bør også undersøge, om behandlingen er sikker at tage samtidig med din kræftbehandling.

Spørg gerne behandleren selv eller slå det op på en af vores foreslåede hjemmesider link.

Behandlere kan være meget forskellige selvom de tilbyder den samme behandling.

Hvis behandlerens løfter virker for gode til at være sande, så er der desværre en stor risiko for, at behandleren ikke kan holde sine løfter.
Det kan fx være, hvis behandleren er meget skråsikker og lover dig stensikker helbredelse, anbefaler dig at stoppe din sygehusbehandling eller på anden måde virker til at være unuanceret begejstret for sin behandling.

Alle behandlinger, i og uden for sundhedsvæsnet, har begrænsninger, og det er man som behandler også selv nødt til at være ydmyg over for.

Find mere viden på disse hjemmesider

Dette var et kort overblik over vigtige overvejelser i dit kræftforløb og komplementær og alternativ behandling. Her har vi samlet yderligere viden, du kan undersøge:

Du kan læse mere om kræft og alternativ behandling på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside. På hjemmesiden kan du også slå specifikke behandlinger op og se, hvad du skal være opmærksom, når du samtidig får sygehusbehandling.

Læs om alternativ behandling på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

 

På flere udenlandske sider kan du finde information om komplementær og alternativ behandling:

  • NAFKAM - Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin
    Denne norske hjemmeside hører under NAFKAM, der er et statsfinansieret, universitetsbaseret forskningscenter. Hjemmesidens formål er at give vidensbaseret information om alternativ behandling.
    Du kan finde veldokumenterede artikler med fakta om alternative behandlingsformer og naturlægemidler, ofte skrevet i et lettilgængeligt sprog.
  • CAM-Cancer
    NAFKAM har samlet deres information om komplementær og alternativ medicin specifikt i relation til kræft. Siden er på engelsk.
    Du finder informationer om specifikke behandlingsformer og symptomer med opdateret viden op området.
  • Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC)
    Memorial Sloan Kettering Cancer Center er et selvstændigt kræftforskningscenter.
    På siden finder du de seneste nyheder om alternativ behandling og nye forskningsresultater om alternative behandlingsmetoder.
    Du kan også finde beskrivelser af en række alternative behandlingsformer.
  • MSKCC's database over naturmedicinske præparater
    Siden indeholder en omfattende database over naturmedicinske præparater.
    Første gang du kommer ind på siden, skal du klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg.
APPFWU01V