Skip til primært indhold

Ofte stillede spørgsmål

Det er helt almindeligt at have spørgsmål både før og efter en operation. Nedenunder kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål.

Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål nedenfor, er du altid velkommen til at kontakte Rygkirurgi.

Rygkirurgi


76 36 14 00

Oftest stillede spørgsmål før operationen

Ja. Du skal holde pause fra mange typer medicin inden operationen. For nogle præparater helt op til 14 dage. Det er derfor vigtigt, at du læser pjecen ”Medicinindtagelse i forbindelse med rygkirurgisk bedøvelse og operation” i god tid inden indlæggelsen.

Nej. Du må ikke have sår eller andre tegn på infektion, som f.eks. tandbyld, forkølelse eller feber inden operationen. Hvis du har en eller anden form for infektion, eller hvis du er i tvivl, skal du kontakte ambulatoriet (Rygkirurgi).

Hvis du pludseligt oplever, at du ikke har kontrol over vandladningen og/eller afføringen, skal du straks vurderes af en læge. Det samme gælder, hvis du oplever føleforstyrrelser i skridtet og på lårenes inderside, eller hvis du får lammelser i benene. Disse symptomer skyldes tryk på lænderygmarvsforlængelsen – det såkaldte cauda equina syndrom.

Hvis du oplever et af disse symptomer, skal du kontakte ambulatoriet (Rygkirurgi) i hverdagene – også selvom din operation er nært forestående. I weekenden eller om natten skal du kontakte lægevagten.

Det står skrevet i dit indkaldelsesbrev, hvis du skal møde fastende på operationsdagen. Hvis du skal møde fastende, må du normalt spise indtil 6 timer før bedøvelsen, og du må drikke tynde væsker som saft, vand og kaffe indtil to timer før – dog ikke mælkeprodukter.

Det er vigtigt, at du overholder fastereglerne for at undgå komplikationer i forbindelse med bedøvelsen.

Du kan læse de gældende regler for transport til og fra sygehuset i forbindelse med din behandling på Region Syddanmarks hjemmeside. Her kan du også læse, hvordan du bestiller transport.

Hvor længe du skal være indlagt efter operationen afhænger af hvilken operation, du har gennemgået. Den generelle indlæggelsesvarighed står i den pjece, du har fået udleveret. I pjecen har vi også listet nogle udskrivelseskriterier, som vi forventer, at du kan opfylde, før du bliver udskrevet.

Oftest stillede spørgsmål efter operationen

Ja. Efter operationen er det ikke usædvanligt, at du kan opleve forværring af de smerter og gener, du oplevede før operationen. Der kan også være nye smerter fra operationssåret, og der kan opstå hævelse som følge af operationen og irriterede nerver. Smerter og hævelse vil aftage, efterhånden som kroppen gennemgår den naturlige helingsproces, som tager typisk 2-7 dage. Der kan dog gå uger eller måneder, før nervevævet er helet, og dine muskelspændinger er løsnet op.

En ispose på operationsstedet kan virke smertelindrende. Mange har glæde af afspændingsøvelser, hvor du lægger dig og slapper helt af. Sæt gerne musik på. luk øjnene og vær opmærksom på, at du får slappet helt af i alle muskler.

Det er vigtigt, at du finder en god balance mellem at slappe af og være aktiv. Både hvile og aktivitet bør ske i små portioner – hellere mange små hyppige hvil af 20-30 min. flere gange dagligt end et langt hvil midt på dagen. På samme måde med aktivitet bør du gå mange korte ture i stedet for en lang. Vær opmærksom på at hverken genoptræningsøvelser eller andre aktiviteter må fremkalde stærke smerter. Du skal respektere din smertegrænse og mærke efter, om det er tid til at stoppe.

Ja. Det skema du har fået udleveret ved udskrivelsen er vejledende. Hvis du oplever mange smerter, og du synes, at udtrapningen går for hurtigt, må du gerne blive et par dage ekstra på den nuværende dosis. Omvendt kan du også trappe hurtigere ud, hvis du ikke oplever smerter.

Du bør fortsætte med Pinex-tabletter (= Pamol, Panodil), så længe du er under udtrapning. Du kan have behov for afføringsmiddel, mens du tager Ketogan. Dette fås i håndkøb på apoteket. 

OBS! Der er større risiko for at få abstinenser, hvis du trapper hurtigere ud end vist i udtrapningsskemaet.

Ja. Hvis du får vanedannende medicin (oftest morfin eller morfinlignende stoffer) gennem længere tid, kan man ikke holde op fra den ene dag til den anden, uden at man får abstinenser. Abstinenser giver sig bl.a. til udtryk ved angst, influenzalignende symptomer, uro og rysten, rastløshed, diarre, øget svedtendens eller kuldskærhed.

Hvis du oplever abstinenser, skal du vente med yderligere nedtrapning til abstinenserne ved en dosis er forsvundet eller mindsket væsentlig. Abstinenser kan vare fra to til flere dage.

Se desuden den folder, du har fået udleveret om din operation, eller kontakt ambulatoriet (Rygkirurgi), hvis du er i tvivl.

Hvis ja, stil dig selv disse tre spørgsmål:

Gør du mere på gode dage og mindre på dårlige dage?
 
Gør du mere, end du behøver?
 
Stræber du efter at gøre andre tilpas?
Ofte føler man sig fanget i en ond cirkel, hvis du kan svare ’ja’ på et eller flere af disse spørgsmål. Anerkendelse er det første skridt på vejen til at slippe den onde cirkel. Anerkendelse handler ikke om at give op, men at anerkende at du har brug for mere kontrol med hensyn til, hvordan du håndtere dine smerter. Du skal være tålmodig og være klar over, at det nogle dage vil føles, som om man går to skrift tilbage.

Husk at tilpasse dit aktivitetsniveau, måske har du en tendens til at gøre for meget. Nøglen er at holde pause før du har brug for det, og tag én bid af gangen i stedet for det hele på en gang. Hvis du synes, det er svært, kan løsningen for dig være at lægge en enkel, timebaseret daglig eller ugentligt handlingsplan for dig selv.

Når du begynder at få det bedre, så bliv ikke fristet til at gøre for meget og indhente alt det tabte. Det kan øge risikoen for et tilbagefald.

APPFWU01V