Skip til primært indhold

Opsætning p-dialyse

Videoen viser, hvordan du gør natmaskinen klar til p-dialyse. Du ser, hvordan du pakker slanger og poser ud og kobler sammen, inden du kan koble dig til dialysen om aftenen.

Videoen kan aldrig stå alene og kræver altid, at du er oplært af en sygeplejerske fra Nyreambulatoriet i behandling med HomeChoice Claria og bruger manual.

Opsætning p-dialyse

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

Rikke Dupont Bay, sygeplejerske nyresygdomme fortæller:

Jeg vil vise, hvordan du sætter din natmaskine klar og hvordan du kobler dine poser til.

Det første du skal, er at du skal finde din kasse med væsker og slangesæt, jodprop og jodkapsel, og så skal du finde en afløbsslange. Det har jeg fundet frem.

Det næste du gør er, at du tænder maskinen omme bagpå. Det tager lige et lille øjeblik. Maskinen starter med at skrive hej og dit navn. Så trykker du på den grønne knap. Så opretter maskinen netværksforbindelse. Og det tager et par minutter, og i den tid kan du gå ud og vaske dine hænder.

Det næste jeg vil gøre er, at jeg vil spritte bordoverfladen af.

Herefter skal vi have fundet tingene frem, og der har vi det meste af det i kassen her. Der åbner vi med en blå klemme.

Slangesættet ligger i posen med jodprop og jodkapsel. Det pakker jeg ud og lægger i skuffen, så jeg stadigvæk har hele bordfladen fri. Så tager jeg poserne op af kassen og lægger klar ovre på bordet.

Det sidste jeg finder frem er afløbsslangen, som jeg også lægger ned i skuffen sammen med de andre ting.

Det næste jeg skal er, at poserne skal gøres klar og forseglingerne skal brydes.

Jeg tjekker at yderposen er intakt, at der ikke er nogen huller i. Bagefter tjekker jeg på væsken, at det er den rette styrke, at volumen er rigtig, og at holdbarhedsdatoen stadigvæk holder.

Så åbner jeg poserne, og affaldet smider jeg bare på gulvet. Det kan vi samle op senere.

Så er der en lang forsegling og en kort forsegling, som vi skal have brudt. Men inden da giver man lige posen et tryk for at være sikker på, at der ikke er nogen utætheder.

Når jeg skal starte med at bryde den lange forsegling, så tager jeg fat med begge hænder rundt og vrider i mine håndled. Og når vi skal bryde den lille forsegling, ruller jeg fra neden, og trækker posen godt hen til mig og lægger min vægt i. Og så er væsken blandet. Det samme gør jeg med den anden pose.

Så placerer jeg poserne. Den ene lægger jeg ned på varmepladen, og sørger for at den kommer i berøring med termostaten. Den anden pose lægger jeg på bordet, således at tilkoblingen ligger ud over bordkanten.

Nu indstiller jeg vægten, og det gør jeg ved at trykke på knækpilen. Når tallet blinker, kan man justere op og ned – afhængig af om man har tabt sig eller taget på. For at gemme tallet, trykker man igen på knækpilen. Så blinker decimaltallet og så kan man indstille det. Og gemmer. Så trykker vi på den røde knap.

Så trykker jeg på den grønne knap, og så skriver maskinen, at vi skal montere slangesættet.

Så finder jeg slangesættet frem fra skuffen, pakker det ud og lukker alle klemmer. Der er seks i alt: en, to, tre, fire, frem, seks.

Nu skal vi have slangesættet sat ned på holderen. Vi starter med at åbne lågen her. Og så sætter vi kassetten ind, og den har kun en måde den kan vende på. Og der er det vigtigt, at alle slangerne sidder i den åbning der er. Så lukker i igen. Så fjerner jeg det blå bånd. Og drejer den blå slangeholder én omgang. Og sørger for at alle slangerne sidder godt fast og ikke ryger på gulvet. Så sætter vi den lange op først øverst, og trykker det lille hul ned bagefter.

Så trykker jeg på den grønne knap, og maskinen laver selvtest inde i kammeret her. Og der venter vi lige et øjeblik.

Når maskinen den er færdig, skal jeg have sluttet slangerne til poserne, og inden jeg gør det, er det vigtigt at jeg får sprittet mine hænder. Det er rigtig vigtigt, når jeg skal putte slangerne på poserne, at det foregår helt sterilt. Det vil sige, ikke noget med at snakke eller hoste ind over sammenkoblingerne.

Vi starter med at hive den gule prop af. Så tager jeg slangen med den røde klemme og kobler på. Så tager jeg den gule prop af den øverste pose, og slangen med hvid klemme. Hvis du bruger flere poser, så er der her mulighed for at koble flere poser til.

Når slangerne er koblet på poserne, skal vingerne lukkes. Man hører nogle klik, og kan se her at der kommer et blåt spyd ind og åbner posen. Det samme gør vi ved den anden pose.

Så åbner vi klemmen på maskinens patientslange, som er denne her. Og vi åbner klemmerne til poserne. De andre klemmer skal bare være lukkede.

Nu skal afløbsslangen monteres. Den har vi her i skuffen. Den monteres på den yderste slange i slangeholderen. Den kobles sammen med et spyd. Tager hætterne af. Og så skal man lige huske at tage proppen af enden også, så vandet kan løbe ud.

Derefter tager vi den over i afløbet. Her hos os, har vi lige en håndvask i rummet. Og ellers er det ud i et badeværelse. Man kan også hvis der er for langt til badeværelset eller et afløb, få en afløbsdunk, som al dialysevæsken kan løbe ud i.

Når afløbsslangen er monteret, går du tilbage til natmaskinen, og trykker på den grønne knap. Så fylder maskinen slangerne med dialysevandet, og ser om det hele er koblet rigtigt op. Det tager ca. frem til syv minutter.

Nu er maskinen færdig med at fylde slangerne, og det eneste vi mangler er at lukke klemmen på maskinens patientslange. Så skal maskinen stå tændt, indtil man går i seng om aftenen.

APPFWU02V