Skip til primært indhold

Toilettræning

Her finder du information om toilettræning og gode toiletvaner til behandling af forstoppelse og afføringsinkontinens ved børn og unge.

Målet med behandlingen er at få genoprettet normal afføring og afføringstrang hos barnet samt gøre barnet renlig. Det vil sige, at målet er, at barnet har daglig, blød, smertefri afføring uden uheld.

Viden omkring mave-tarm kanalen og baggrunden for forstoppelse og afføringsinkontinens er en vigtig del af behandlingen. På den måde kan I bedre bryde den onde cirkel.

Ud ver afføringsmiddel er det en stor del af behandlingen at sørge for gode toiletvaner, hvilket opnås med toilettræning. Toilettræning er kun for børn over 4 år, da børn under 4 år er for små. Toilettræningen sigter på at indøve gode toiletvaner. Det indebærer gode siddepositioner, der hjælper afføringen ud samt tolkning af barnets signaler på afføringstrang. Toilettræningen skal gribe mindst muligt forstyrrende ind i barnets aktiviteter. Bedste tidspunkt for et toiletbesøg er cirka 10-20 minutter efter et måltid. Barnet skal sidde godt på toilettet med god fodstøtte, brug for eksempel en skammel, og gerne let foroverbøjet således, at musklerne i bækkenbunden er afslappede.

Det er vigtigt først at starte med toilettræning, når barnet ikke længere er forstoppet og ikke længere er bange for, at afføringen kan være smertefuld. Barnet skal sidde i cirka 5 minutter, gerne med en bog og et minutur, så barnet kan følge med i, hvor lang tid der er gået. Som en del af behandlingen er det ofte en god ide at benytte en afføringsdagbog. Man skal fortsætte med faste toilettider mindst lige så lang tid, som der gives afføringsmiddel. Også selv om barnet ikke kommer af med afføring, da en fast rytme, med faste tidspunkter for toiletbesøgene, er vigtig for et godt langtidsresultat.

Ros ikke for meget og skæld ikke ud.

APPFWU02V