Skip til primært indhold

FDG-PET/CT scanning

Information om forberedelse til en FDG PET scanning, og hvordan scanningen foregår

Forberedelse til PET undersøgelsen

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

Videoens indhold i tekst

FDG-PET/CT scanning - det skal du gøre inden undersøgelsen. Det er vigtigt, at du forbereder dig, inden du kommer til undersøgelsen. Den medicin, vi bruger til undersøgelsen, er bestilt til dig og koster mange penge. Derfor er det vigtigt, at du husker at melde afbud, i god tid, hvis du bliver forhindret. 6 timer før din scanning, skal du stoppe med at spise. Det gælder eksempelvis, at tygge tyggegummi eller spise pastiller. Du må slet ikke spise noget. Det er vigtigt for, at vi kan udføre undersøgelsen korrekt. Du må kun drikke vand og tage almindelig medicin i tabletform. Inden du kommer til scanningen, skal du tage alt aftageligt metal af. Det kan være BH, smykker eller briller. Er du gravid eller ammer, har du fået kemoterapi indenfor de seneste 3 uger, har du fået stråleterapi inden for de seneste 3 måneder, så skal du ringe til os inden undersøgelsen, på 7940 5840. Det er vigtigt, at du ringer, så vi kan vurdere, om undersøgelsen i stedet skal laves på et senere tidspunkt.

Forberedelse hvis du har diabetes

For at vi kan udføre undersøgelsen bedst muligt, er det vigtigt, at dit blodsukker og insulin niveau har et normalt niveau ved scanningen.

  • 4 timer før din mødetid skal du derfor spise morgenmad og tage din insulin
  • Bruger du insulinpumpe og er i tvivl om indstillingerne i timeren op til din mødetid, skal du kontakte den afdeling, der kontrollerer din sukkersyge

For at vi kan udføre undersøgelsen bedst muligt, er det vigtigt, at dit blodsukker og insulin niveau har et normalt niveau ved scanningen.

  • 6 timer før din mødetid, skal du derfor spise morgenmad og tage din insulin
  • Hvis du ikke kan spise morgenmad, skal du kun tage din morgenmedicin og ingen insulin

Sådan foregår PET undersøgelsen

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

Videoens indhold i tekst

Undersøgelsen består af 2 scanninger. PET som viser fordelingen af det radioaktive sporstof (FDG) i kroppens celler og CT som viser, hvordan kroppen og organerne ser ud. Kombinationen af PET- og CT gør, at lægerne er i stand til at vurdere om organer, væv og knogler fungerer, eller om du er syg, og hvor sygdommen er henne i kroppen.Til undersøgelsen får du kun en en lille smule radioaktivt sporstof sprøjtet ind i din blodåre. Det er ikke farligt og er ude af kroppen igen kort efter undersøgelsen. Vi begynder med at måle dit blodsukker. Det bruger vi til at sikre, at undersøgelsen kan udføres bedst muligt. Bagefter får du sprøjtet en smule radioaktivt sporstof ind i en blodåre i armen. Efter indsprøjtningen skal du sidde helt stille i 30 minutter. Du må fx ikke læse, snakke eller kigge på din mobil. Det er vigtigt, for at vi kan få de bedste scanningsbilleder. Efter de første 30min, får du noget vand af personalet, som du skal drikke, mens du venter yderligere 30 min. Det vil sige at forberedelsen til scanningen tager 1 time. Lige inden det er din tur til at blive scannet, skal du gå på toilettet og tømme blæren. Vi laver scanningerne lige efter hinanden. Hver scanning tager 15-35 minutter. Vi laver først CT-scanningen og derefter PET-scanningen. For at få de bedste resultater, er det meget vigtigt, at du ligger stille med hænderne over hovedet. Du får svar på undersøgelsen fra den afdeling eller læge som har henvist dig til undersøgelsen. Efter undersøgelsen kan du tage hjem. Sporstoffet er ude af kroppen igen kort tid efter undersøgelsen.

Anden info

Det er desværre ikke muligt for pårørende at være med til forberedelsen til scanningen og til selve scanningen. Det  skyldes, at vi gerne vil undgå, at de pårørende bliver udsat for unødvendig stråling. Der kan dog være enkelte tilfælde, hvor det er nødvendigt for, at patienten kan gennemføre selve scanningen - og så vil det være muligt at være med. Er du i tvivl, kan du ringe til os.

Kontrastvæsken kan give lette bivirkninger i form af kvalme, hudkløe, varmefornemmelse i kroppen og trang til at tisse. Bivirkningerne kommer som regel hurtigt efter, at du har fået kontrastvæsken sprøjtet ind.

Hvis du oplever bivirkninger efter, du er kommet hjem fra scanningen, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen. Giv os samtidig besked, så vi fremover undgår at bruge samme kontrastvæske, til dine undersøgelser.

Kontakt

Nuklearmedicinsk afdeling

Beriderbakken 4, 7100 Vejle


79 40 58 00

Mere information:
Åbningstid/telefontid:
Mandag til Torsdag 7:30-15:00
Fredag 7:30-14:30

APPFWU02V