FDG-PET/CT scanning
Forberedelse til undersøgelsen
6 timer før din mødetid, skal du stoppe med at spise og tygge tyggegummi. Du må kun drikke vand og tage almindelig medicin i tabletform. Hvis du har diabetes gælder specielle retningslinjer, læs dem venligst.
Det er vigtigt, at du forbereder dig inden, du kommer til undersøgelsen. Den medicin, vi bruger til undersøgelsen, er bestilt til dig og koster mange penge. Kan du ikke komme meld afbud i god tid, så en anden kan få glæde af tiden.
Kontakt os inden undersøgelsen tlf. 7940 5800 hvis:
- du er gravid eller ammer
- hvis du har fået kemoterapi inden for de sidste 3 uger
- hvis du har fået stråler inden for de sidste 3 måneder
Til scanningen må du ikke have metal på dig. Undgå derfor smykker og BH. Inden scanningen får du mulighed for at tage briller og andet af.
For at vi kan udføre undersøgelsen bedst muligt, er det vigtigt, at dit blodsukker og insulin niveau har et normalt niveau ved scanningen.
- 4 timer før din mødetid skal du derfor spise morgenmad og tage din insulin
- Bruger du insulinpumpe og er i tvivl om indstillingerne i timeren op til din mødetid, skal du kontakte den afdeling, der kontrollerer din sukkersyge
For at vi kan udføre undersøgelsen bedst muligt, er det vigtigt, at dit blodsukker og insulin niveau har et normalt niveau ved scanningen.
- 6 timer før din mødetid, skal du derfor spise morgenmad og tage din insulin
- Hvis du ikke kan spise morgenmad, skal du kun tage din morgenmedicin og ingen insulin
Det er desværre ikke muligt for pårørende at være med til forberedelsen til scanningen og til selve scanningen. Det skyldes, at vi gerne vil undgå, at de pårørende bliver udsat for unødvendig stråling. Der kan dog være enkelte tilfælde, hvor det er nødvendigt for, at patienten kan gennemføre selve scanningen - og så vil det være muligt at være med. Er du i tvivl, kan du ringe til os.
Nuklearmedicinsk afdeling
Beriderbakken 4, 7100 Vejle
79 40 58 00 slb.nuk@rsyd.dk
Mere information:
Åbningstid/telefontid:
Mandag til Torsdag 7:30-15:00
Fredag 7:30-14:30
Undersøgelsen består af 2 scanninger.
Den ene er PET-scanningen, som viser fordelingen af det radioaktive sporstof (FDG) i kroppens celler. Den anden er CT-scanningen, som viser, hvordan kroppen og organerne ser ud.
Kombinationen af PET- og CT- scanningerne gør, at lægerne er i stand til at vurdere om organer, væv og knogler fungerer, eller om du er syg, og hvor sygdommen er henne i kroppen.
Vi indleder indleder undersøgelsen med at måle dit blodsukker for at sikre, at undersøgelsen kan udføres bedst muligt.
Du får derefter sprøjtet en lille smule radioaktivt sporstof (FDG) ind i en blodåre i armen. Det er ikke farligt og er ude af kroppen igen kort efter undersøgelsen. Efter indsprøjtningen skal du sidde helt stille i 30 minutter. Du må fx ikke læse, snakke eller kigge på din mobil. Det er vigtigt, for at vi kan få de bedste scanningsbilleder.
Bagefter skal du sidde i yderligere 30 minutter og drikke vand du får udleveret af personalet. Forberedelsen til scanningen tager i alt 1 time.
Lige inden det er din tur til at blive scannet, skal du gå på toilettet og tømme blæren.
Vi laver scanningerne lige efter hinanden. Hver scanning tager 15-35 minutter. For at få de bedste resultater, er det vigtigt, at du ligger stille med hænderne over hovedet.
Efter undersøgelsen kan du tage hjem. Sporstoffet er ude af kroppen igen allerede kort tid efter undersøgelsen.
Kontrastvæsken kan give lette bivirkninger i form af kvalme, hudkløe, varmefornemmelse i kroppen og trang til at tisse. Bivirkningerne kommer som regel hurtigt efter, at du har fået kontrastvæsken sprøjtet ind.
Hvis du oplever bivirkninger eft er, du er kommet hjem fra scanningen, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen. Giv os samtidig besked, så vi fremover undgår at bruge samme kontrastvæske, til dine undersøgelser.
Kontakt
Nuklearmedicinsk afdeling
Beriderbakken 4, 7100 Vejle
79 40 58 00 slb.nuk@rsyd.dk
Mere information:
Åbningstid/telefontid:
Mandag til Torsdag 7:30-15:00
Fredag 7:30-14:30