Skip til primært indhold

SDM:KOMPASS

Se filmen om SDM:KOMPASS - Et støtteredskab til implementering af fælles beslutningstagning

Sygehus Sønderjylland, Psykiatrien i Region Syddanmark og Center for Fælles Beslutningstagning har i  samarbejde udviklet værktøjet SDM:KOMPASS. Det er et redskab, der til formål at understøtte implementering af fælles beslutningstagning i klinisk praksis. SDM:KOMPASS er udviklet til at kunne hjælpe med at skabe overblik og guide gennem de forskellige dele af implementeringsarbejdet. 

I filmen kan du lære mere om værktøjet og se et eksempel på, hvordan det kan anvendes i klinisk praksis.

Tekstalternativ til film om SDM:KOMPASS

SDM KOMPASS er et redskab der har til formål at understøtte implementeringen af fælles beslutningstagning i klinisk praksis.

Det kan hjælpe ledelser, klinikere, konsulenter og undervisere i fælles beslutningstagning med at skabe klarhed og navigere i de mange facetter af implementeringsindsatsen.

SDM KOMPASS beskriver relevante implementeringsprocesser inden for fire hovedtemaer:

Det første tema er ledelse. Det andet tema fokuserer på kulturen i klinikken. Det tredje tema handler om undervisning og kompetencer. Det fjerde og sidste tema er klinisk praksis.

Hvert af de fire temaer er opdelt i relaterede kategorier. For eksempel, for ledelse er den første kategori LEDELSESMÆSSIGT ANSVAR. Den anden kategori er RAMMER, MÅL OG MONITORERING. Den tredje kategori er KOMMUNIKATION OG SYNLIGHED. Og til sidst PLANLÆGNING OG PROCES.

Temaerne og kategorierne er beskrevet på fem niveauer, hvor det første, niveau 1, er begyndelsen på processen. Det næste niveau, niveau 2, er operationalisering, hvor implementeringsidéerne bliver konkrete. Niveau 3 er implementering. Her bliver idéerne implementeret i klinikken. På niveau 4 udarbejder ledelsen planer for at fastholde implementeringsindsatsen. Og på niveau 5 fjerner ledelsen aktivt hindringer for implementeringsprocessen og har en klar strategi for at opretholde implementeringen.

Baseret på redskabets struktur, temaer og niveauer kan I løbende vurdere, hvor I er i processen, hvor I vil hen, og om I når jeres mål.

For eksempel kan I markere, hvor I er i dag og hvad jeres næste fokus bør være i processen med at implementere fælles beslutningstagning. I vil ofte opdage, at I ikke er på samme niveau i alle kategorier.

Sammenfattende understøtter SDM KOMPASS, at nødvendige beslutninger træffes på ledelsesniveau og blandt det kliniske personale. Afdelingens kultur og værdier videreudvikles. Opbakning og tillid til processen såvel som den nye praksis sikres blandt ledere og klinikere. Praksis udvikles, hvor fælles beslutningstagning er synlig for patienter og pårørende og i overensstemmelse med deres ønsker. Lokale mål for indsatsen defineres og en strategi for gennemførelse af relevante tiltag udarbejdes. Kompetenceudvikling og forandringer i klinisk praksis foretages. Varig forankring af fælles beslutningstagning sikres på alle niveauer

Tak fordi du så med.

APPFWU01V