Aktuelt om Fælles Beslutningstagning
På denne side kan du finde seneste nyheder om fælles beslutningstagning og læse mere om, hvad der sker i Center for Fælles Beslutningstagning. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev nederst på siden.
Seneste nyt
Bliv en del af Center for Fælles Beslutningstagning
Er du skarp på processtyring, koordinering og struktur? Og har du på samme tid en kreativ åre, du gerne vil udfolde?
Eller vil du være med til at udvikle og teste en europæisk model for implementering af fælles beslutningstagning?
Så er du måske vores nye projektkoordinator eller projektleder i Center for Fælles Beslutningstagning.
Vi søger lige nu en projektkoordinator og en projektleder til at varetage nogle af de internationale projekter i vores opgaveportefølje.
Vi tilbyder en dynamisk arbejdsplads, som er kendetegnet af høj faglighed, engagerede kolleger, og hvor der er stor mulighed for faglig og personlig udvikling. Læs mere om stillingerne i kommentarfeltet.
Ansøgningsfristen var 23. juni.
Lancering af dansk netværk i fælles beslutningstagning
April 2024
2024 er året, hvor Center for Fælles Beslutningstagning har 10 års jubilæum, og det markerer vi ved at lancere et dansk netværk for alle med interesse i fælles beslutningstagning. Det er gratis at være en del af netværket, og du tilmelder dig ved at kontakte CFFB@rsyd.dk. Skriv "Netværk" i emnefeltet.
Hvad kan jeg bruge netværket til?
Formålet med netværket er:
- at øge opmærksomheden på fælles beslutningstagning
- at skabe grobund for samarbejde
- at erfaringsudveksle
Netværket er således for alle, som ønsker at være et del af et dansk fagfællesskab omkring forskning og implementering af fælles beslutningstagning og er relevant for patienter, klinikere, forskere, ledere og beslutningstagere. Da netværket stadig er i opstartsfasen, vil du have mulighed for at præge det fremtidige indhold og møder i netværket. Netværket er en del af det internationale netværk inden for fælles beslutningstagning (ISDM Society).
Invitation til Ph.d.-forsvar
November 2023
Vi er glade for at annoncere, at vores talentfulde Ph.d.-studerende, Stine Rauff Søndergaard, vil forsvare sin Ph.d. med titlen "Fælles beslutningstagning med brystkræftpatienter" den 24. november.
Hvis du ønsker indsigt i fælles beslutningstagning og vil udforske resultaterne af et omfattende nationalt randomiseret studie, så vær hjerteligt velkommen til at deltage.
Alle interesserede er meget velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.
Dato og tidspunkt: fredag d. 24. november kl. 14.00
Sted: Auditoriet på Bjerget, Vejle Sygehus
Vi ser frem til en inspirerende og videnskabelig eftermiddag.
Fælles beslutningstagning i Et Sundere Syddanmark
September 2023
Bettina Mølri Knudsen fra Sygehus Lillebælt leder et banebrydende forskningsprojekt, der søger svar på hvordan vi kan gøre kræftpatienters behandlingsforløb endnu bedre. Projektet er med i konkurrencen 'Et Sundere Syddanmark',
I projektet udforsker Bettina, hvordan man bedst kan inddrage kræftpatienter i beslutningerne om deres behandlinger. Vi tror på, at når patienterne aktivt deltager i beslutningsprocessen om deres forløb, vil de føle sig mere trygge og tilfredse med resultaterne. Vi vil nemlig gerne blive endnu bedre til at inddrage patienterne.
Projektet fokuserer på 'fælles beslutningstagning,' hvor målet er at inddrage patienterne i beslutningerne om deres behandlinger, i partnerskab med sundhedsfagligt personale. Vi er overbeviste om, at denne tilgang kan forbedre patientoplevelsen og behandlingsresultaterne.
Yderligere undersøger projektet, hvilken type beslutningsstøtteværktøjer der er mest effektive - enten de traditionelle papirbaserede eller moderne digitale løsninger - når det kommer til at inddrage patienter i deres forløb og behandlingsvalg inden for sundhedsvæsenet.
Send en SMS med teksten "sund3" til 1220 for at støtte projektet. Det koster kun almindelig sms-takst og du kan stemme uanset hvor i landet, du kommer fra. Du kan stemme frem til den 10. oktober.
Deltag i tiltrædelsesseminar om Fælles Beslutningstagning
Juli 2023
I forbindelse med Karina Dahl Steffensens nye professorat i ”Fælles Beslutningstagning”, inviterer vi alle interesserede til at deltage i det officielle tiltrædelsesseminar 8. november kl. 14.00 CET i auditoriet på Kolding Sygehus.
For at være en del af denne festlige begivenhed og høre Karina Dahl Steffensen tale om sine visioner og planer, beder vi dig om at reservere datoen 8. november i din kalender. Tilmelding er påkrævet.
Mød også andre førende fagfolk inden for fælles beslutningstagning til seminaret og få indsigt i de seneste fremskridt og tendenser, når gæsteforelæsere Victor Montori og Dawn Stacey giver deres inspirerende perspektiver på fælles beslutningstagning.
Se programmet og tilmeld dig inden 25. oktober.
Vil du arbejde med os?
Juni 2023
Vi er så heldige, at vi har fået tildelt eksterne fondsmidler til at finansiere en række forskellige projekter, der sætter fokus på at udbrede fælles beslutningstagning internationalt. Det betyder derfor at vi nu har 4 forskellige projektstillinger ledige.
Læs mere om stillingerne:
Projektmedarbejder til revolutionerende europæisk sundhedsprojekt:
Ansøgningsfrist 4. august
Projektblæksprutte
Ansøgningsfrist 4. august
Projektleder til projekt om fælles europæisk model for implementering af fælles beslutningstagning
Ansøgningsfrist 7. august
Projektmedarbejder til projekt om fælles europæisk model for implementering af fælles beslutningstagning
Ansøgningsfrist 7. august
Kronik: Implementering af fælles beslutningstagning kræver tydelig ledelse
Juni 2023
I nyhedsbrevet Torsdag 8:30 fra Dansk Selskab for Ledelse i Sundhedsvæsenet, kan du læse om patienten Mette, der oplever at klinikerne ikke lytter til hendes ønsker og præferencer.
Mange patienter i sundhedsvæsenet føler sig magtesløse og usikre, når det kommer til deres behandling. Men hvis deres klinikere var trænet i fælles beslutningstagning, ville deres oplevelser med sundhedsvæsenet kunne forbedres markant. Desværre kræver implementeringen af fælles beslutningstagning en betydelig ledelsesmæssig opbakning, som ikke altid er (tydeligt) til stede.
Historien om Mette viser, hvor centralt det er, at ledelsen i sundhedsvæsenet tager ansvar for at implementere FB. Det er ikke kun et spørgsmål om patienttilfredshed, men også om at give patienter som Mette mulighed for at få en stemme i deres egen behandling og tage kontrol over deres eget helbred. Kronikken udforsker de barrierer, der kan være ved at implementere fælles beslutningstagning og understreger, hvordan tydelig ledelse spiller en afgørende rolle i dette.
Læs kronikken.
Er du vores nye kollega?
Maj 2023
Vi har travlt i Center for Fælles Beslutningstagning og søger derfor 4 nye medarbejdere, der kan skabe kulturforandring og hjælpe os med at løfte implementeringen af fælles beslutningstagning til nye højder. Er det dig, vi søger?
Læs mere om stillingerne og ansøg senest 8. juni 2023.
Anerkendt forsker og fyrtårn i fælles beslutningstagning tildeles professorat
Februar 2023
Karina Dahl Steffensen er pr. 1. februar 2023 blevet udnævnt til professor i Fælles Beslutningstagning på Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet. Hun har siden 2018 og frem til nu, været professor i klinisk onkologi. Karina Dahl Steffensen har siden 2014 været leder af Center for Fælles Beslutningstagning, og regnes for at være ét af fyrtårnene inden for området, nationalt såvel som internationalt.
Gennem hendes karriere har hun været vejleder på 18 ph.d. projekter, samt udgivet over 120 peer-reviewed videnskabelige publikationer. Hun er optaget i Kraks Blå bog og sidder i Bestyrelsen for Nordea-fonden og Tietgenfonden. Hun er formand for Forskningsrådet på Sygehus Lillebælt og medlem af Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU-BK).
Center for Fælles Beslutningstagning er hendes hjertebarn, og hendes primære domæne inden for Fælles Beslutningstagning, er forskning inden for alle kliniske fagområder. Karina har en stor del af æren for at fælles beslutningstagning er blevet et ikke uvæsentlig buzzword, når snakken falder på fremtidens sundhedsvæsen, og professoratet i fælles beslutningstagning er, så vidt vides, det første i Danmark inden for dette emne.
Et officielt tiltrædelsesseminar vil finde sted senere på året. Nærmere information følger.
Hvad skal der til, hvis fælles beslutningstagning skal implementeres i klinisk praksis?
Januar 2023
Det kan du få svar på i denne helt ny-publicerede artikel om Region Syddanmarks model for implementering af fælles beslutningstagning, SDM:HOSP. Udviklingen af modellen er sket med en stærk regional organisation i ryggen, med udgangspunkt i den kliniske praksis på regionens sygehuse og med patienternes fingeraftryk på den endelige model.
I Center for Fælles Beslutningstagning er vi utrolig stolte af, at være en del af en region, som turde gå forrest med implementeringen af fælles beslutningstagning. Mod betaler sig, og det har nu resulteret i den første publicerede danske model for implementering af fælles beslutningstagning.
“SDM:HOSP”- a generic model for hospital-based implementation of shared decision making
Ingen undervisning, ingen fælles beslutningstagning...
November 2022
I den nyligt publicerede artikel Shared decision making in recurrent ovarian cancer: Implementation of patient decision aids across three departments of oncology in Denmark bekræftes det, at undervisning af klinikere er nødvendigt før implementering af beslutningsstøtteværktøjer øger niveauet af fælles beslutningstagning. Det er næppe et overraskende fund at det kræver kompetencer at indgå i fælles beslutningstagning med patienter, men godt at have det underbygget af evidens som i denne dugfriske artikel.
Hovedfundet i artiklen var, at det kræver mere end 2 timers færdighedstræning i fælles beslutningstagning for at forbedre niveauet af fælles beslutningstagning samtidig med anvendelse af beslutningsstøtteredskaber i samtalen med en patient.
Artiklen er udarbejdet i forbindelse med projektet Sammen om Valg - Et trygt forløb for den gynækologiske kræftpatient, der er finansieret af Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer midler.
Har du lyst til at arbejde med os?
November 2022
Kan du skabe kulturforandring og begejstring? Og har du lyst til at tage med os på den utroligt spændende rejse det er at implementere fælles beslutningstagning? Så er du måske vores nye kollega i Center for Fælles Beslutningstagnings enhed for nationalt samarbejde. Søg stillingen inden 14. november.
"Jeg troede jeg gjorde det - men nu gør jeg det virkelig"
Oktober 2022
Implementeringen af fælles beslutningstagning gjorde overlæge på Urinvejskirurgi, Susanne Osther opmærksom på, at hun måske ikke gjorde patienterne opmærksom på at de var med i beslutningen om deres behandling. Indsigten har gjort at hun nu, når en patient skal træffe beslutning om behandling, symbolsk trækker en skuffe ud og fremlægger de forskellige valgmuligheder for patienten. I starten virkede det kunstigt for hende, men feedbacken fra patienterne er ikke til at tage fejl af.
I situationer, hvor Susanne selv har tænkt at sygdommen ikke var specielt indgribende i patientens hverdag, er Susanne blevet overrasket over, at det virkelig har gjort en forskel for patienterne at de var med i beslutningen.
Nu prøver hun i stedet at finde ud af hvad der er vigtigt for patienten. For én patient er det vigtigt at vedkommende kommer hjem og passer sin mand som skal have døgnpleje, og for en anden patient er det vigtigt, at vedkommende hurtigt skal tilbage på arbejde, mens det for en tredje patient er vigtigt at undgå fuld bedøvelse. Det betyder også, at det, der er vigtigt for patienten måske udelukker en af behandlingsmulighederne, men samtidigt hjælper det også patienten til at forstå, hvorfor man prioriterer sådan.
Resten af historien kan læses i Center for Fælles Beslutningstagnings nyhedsbrev. Du tilmelder dig nyhedsbrevet ved at sende en mail til Mette Meldgaard.
Værdien af fælles beslutningstagning for patienter og klinikere
Oktober 2022
Center for Patientinddragelse har været på besøg i Psykiatrien i Region Syddanmark for at lære om værdien af fælles beslutningstagning set fra både patienters og klinikeres perspektiv, og hvordan man implementere fælles beslutningstagning.
Du kan læse meget mere i rapporten fra minifeltarbejdet og dykke ned i indsigter og anbefalinger fra besøget.
Kvalitetsguiden: Fælles Beslutningstagning
September 2022
Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren har publiceret Kvalitetsguiden - et fælles opslagsværk med de mest anvendte og anerkendte begreber, metoder og værktøjer til kvalitetsudvikling i sundhedsvæsenet.
Center for Fælles Beslutningstagning har bidraget med et afsnit om fælles beslutningstagning til denne guide. Du finder afsnittet om Fælles Beslutningstagning på s. 45-47 i Kvalitetsguiden.
”Er fælles beslutningstagning ikke det samme som informeret samtykke?”
August 2022
Det er et ofte stillet spørgsmål, når vi møder politikere, klinikere og beslutningstagere rundt omkring i Danmark. Men hvad er egentlig forskellen på de to ting?
Informeret samtykke
- Klinikeren præsenterer fordele og ulemper, oftest kun ved én foreslået mulighed.
- Er ofte uafhængig af hvad der betyder noget for den enkelte patient.
- Er oftest envejskommunikation, og patientens involvering er begrænset til at afslå eller acceptere den foreslåede mulighed.
- Dette ”valg” bliver først tydeligt for patienten sent i samtalen, og oftest først når ”valget” er taget, og der skal gives samtykke til det forestående forløb.
- Målet bliver ofte at møde afdelingens standard.
- Er ofte en mere formel og mekanisk proces, hvor en reel eller metaforisk tjekliste afkrydses, for at leve op til administrative- og lovmæssige krav.
Fælles Beslutningstagning
- Klinikeren præsenterer fordele og ulemper ved alle tilgængelige muligheder.
- Patienten udtrykker hvad der er vigtigt for ham/hende.
- Er tovejskommunikation, hvor begge parter præsenterer deres viden for at nå frem til en fælles beslutning.
- De forskellige valgmuligheder sammenlignes og drøftes i fællesskab, og der vælges den mulighed som passer bedst til den enkelte patient.
- Målet er at finde den mulighed der passer bedst til den specifikke patient.
- Processen er ofte mere relationel og karakteriseret af medmenneskelighed og empati.
Vil du læse mere om forskellen på fælles beslutningstagning og informeret samtykke, kan du læse When patient-centred care is worth doing well: informed consent or shared decision-making.
Hvor langt er vi kommet med reelt at inddrage danske patienter i beslutninger om deres egen behandling og pleje?
Maj 2022
Det har vi forsøgt at danne os et overblik over i denne artikel om implementering af fælles beslutningstagning i Danmark. Artiklen er udgivet i et temanummer i tidsskriftet “The Journal of Evidence and Quality in Healthcare”, i anledning af den kommende internationale konference om Shared Decision Making, som vi er værter for i CFFB. I temanummeret kan du også finde statusopdateringer fra en række andre lande i verden.
#ISDM2022 #shareddecisionmaking #CFFB
Vacant position: Senior Researcher in Shared Decision Making
Maj 2022
Are you passionate about shared decision making, implementation processes and capable of propagating your research? Are you able to set up, perform and facilitate research in shared decision making, improvement science and scaling up? Are you interested in working in an interdisciplinary team with good internal collaboration and help bring our SDM research unit to the next level. Then you might be the new senior researcher at Center for Shared Decision Making. We are now accepting applications for a fulltime senior researcher in shared decision making. Please take a look at the vacant position Senior Researcher in Shared Decision Making.
ER DU PATIENT ELLER KENDER DU EN? SÅ SE HER!
Marts 2022
Du har nu muligheden for at deltage i vores internationale Shared Decision Making Conference ISDM2022, der løber af stablen på Comwell Kolding 20.-22. Juni med prækonference (workshopdag) 19. Juni.
Gå ind på Patient Participation for at lære mere, downloade ansøgningsformularen og ansøge om deltagelse. Deadline er 19. april kl. 11.59.
En patientkomité vil vurdere og udvælge patientdeltagere på baggrund af indkomne ansøgninger.
Del gerne og spred ordet!
Nyhedsarkiver
Center for Fælles Beslutningstagning skal sikre ”patienten først” – nu også nationalt
December 2021
Center for Fælles Beslutningstagning (CFFB) har gennem en længere periode oplevet voksende interesse for fælles beslutningstagning fra sygehuse i andre regioner. Med henblik på at kunne imødekomme den kraftigt stigende efterspørgsel på viden og støtte til implementering af fælles beslutningstagning uden for Region Syddanmark, har centeret oprettet en ny enhed; Enhed for Nationalt Samarbejde om implementering af Fælles Beslutningstagning. Centeret består dermed af tre enheder:
Enhed for Forskning
Enhed for Nationalt Samarbejde
Enhed for Regional Implementering
Leder af den nationale enhed bliver Karina Olling, som er startet i stillingen per 1. november 2021. Udover funktionen som leder, skal Karina også varetage den strategiske udvikling i CFFB.
Karina Olling har siden etableringen af Det Regionale Center for Fælles Beslutningstagning i 2019 været daglig leder i Center for Fælles Beslutningstagning, hvor hun har kombineret sin ekspertise indenfor fælles beslutningstagning med rollen som leder. Fokus har været på at få centerets regionale implementeringsindsats søsat og løbende optimere på denne proces med et samtidigt fokus på medarbejdernes trivsel.
Karina Olling, som er uddannet sygeplejerske, projektleder og forbedringsagent, har medvirket i hele processen med opstart af Det Regionale Center for Fælles Beslutningstagning - lige fra ansættelse af medarbejdere med de rette kompetencer til opgaven og etablering af et regionalt netværk for implementeringsindsatsen til det mere strategiske fokus i Den Regionale Styregruppe for Fælles Beslutningstagning. Hendes brede erfaring med systematisk implementering af fælles beslutningstagning kan hun medvirke til også at skabe forandringer uden for regionen.
Med Karinas nye funktion, fratræder hun funktionen for daglig leder. Derfor er der per 1. december 2021 ansat en ny drifts- og personaleleder for Regional Enhed for implementering af Fælles Beslutningstagning. Den nye drifts- og personaleleder bliver Mette Meldgaard, som kommer fra en stilling som afdelingssygeplejerske på Gynækologisk Ambulatorie i Kvindesygdomme og Fødsler på Kolding Sygehus. Hun har tidligere arbejdet 5 år som seniorkonsulent ved Institut for kvalitet og akkreditering i sundhedsvæsenet (IKAS) og har desuden ledererfaring fra en stilling på privathospitalet Mølholm. I forhold til fælles beslutningstagning har Mette tillige relevant erfaring, da Kvindesygdomme og Fødsler var én af pionerafdelingerne for implementering af fælles beslutningstagning på SLB.
Centerledelsen i CFFB udgøres fremover af professor og overlæge Karina Dahl Steffensen, Karina Olling og Mette Meldgaard.
ISDM2022 konference tilmelding er nu åben
1. november 2021
Konferencetilmeldingen til ISDM2022 er nu åben. Du kan registrere dig som deltager på fanen Sign Up og submitte dit abstract på fanen Abstract Submission. Du kan også læse mere om, hvordan vi forholder os til Covid-19 under fanen af samme navn og blive klogere på vores afbestillingspolitik på fanen Terms and Conditions. Vi glæder os til at byde dig velkommen til #ISDM2022 i Kolding, Danmark.
Nyhedsbrev - Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
Oktober 2021
Center for fælles beslutningstagning er i en rivende udvikling. Centeret har blandt anden indgået et samarbejde med Region Hovedstanden, samt fået mulighed for igennem midler fra Interreg Danmark/Tyskland at indlede et samarbrejde med Region Sjælland og store dele af delstaten Schleswig-Holsten. Med samarbejdet ønsker man at undersøge de forskellige metoder til implementering af fælles beslutningstagning, samt at udarbejde idekatalog om "Den ideelle model".
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina.Olling
Shared decision making with breast cancer patients: impact on patient engagement and fear of recurrence. Protocol for a Danish randomized trial in radiotherapy (DBCG RT SDM)
Juli 2021
13. maj udkom artiklen ”Shared decision making with breast cancer patients: impact on patient engagement and fear of recurrence. Protocol for a Danish randomized trial in radiotherapy (DBCG RT SDM)” i tidsskriftet Acta Oncologica.
I dag tilbydes de fleste brystkræftpatienter forebyggende strålebehandling, som mindsker chancerne for tilbagefald efter operation. Undersøgelser viser dog at patienter, der ikke har modtaget strålebehandling, ikke nødvendigvis får tilbagefald, og der er dermed tale om overbehandling af patienter. Artiklen beskriver et igangværende dansk forsøg der undersøger om Fælles Beslutningstagning og beslutningsstøtteværktøjet BESLUTNINGSHJÆLPER™, kan hjælpe patienter og klinikere med bedre at afveje fordele og ulemper ift. beslutningen vedrørende forebyggende strålebehandling. Dermed kan inddragelsen af patienter i beslutningen om forebyggende strålebehandling muligvis forbedres.
The International Shared Decision Making Conference 2022 is now open for workshop submission.
Juli 2021
Der er nu åbent for submission af workshops til ISDM2022. Du kan submitte på ISDM2022. Du kan også læse mere om, hvordan vi forholder os til Covid-19 under fanen af samme navn og blive klogere på vores afbestillingspolitik på fanen Terms and Conditions.
Har du tidligere indsendt et workshop proposal inden udsættelsen af arrangementet til 2022, bedes du indsende dette igen, såfremt du stadig er interesseret i dette. Husk at benytte den korrekte skabelon (2022 udgaven). Den nye skabelon kan findes på fanen News.
Vi glæder os til at byde dig velkommen til #ISDM2022 i Kolding, Danmark.
Trust-based Partnerships are essential - and achievable - in health care service
Juni 2021
2. juni udkom artiklen ”Trust-Based Partnerships Are Essential—and Achievable—in Healthcare Service” i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings, som er et af de mest anerkendte medicinske tidsskrifter i verden.
Bag artiklen står fire personer, hvoraf to har tilknytning til Center for Fælles Beslutningstagning: Professor ved Onkologisk Afdeling, Karina Dahl Steffensen og vores adjungerede professor, Leonard Berry.
Artiklen fokuserer på det tillidsbaserede forhold mellem patient og kliniker, der i lyset af Covid-19 blev ekstra vigtigt. Excellent pleje er mere end blot tillid til klinikerens professionelle evner, det handler nemlig også om partnerskabet imellem patient og kliniker. Noget, der også er essentielt i fælles beslutningstagning.
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
Maj 2021
I Nyhedsbrevet har du mulighed for at følge med i de mange spændende tiltag i Region Syddanmark. Du kan bl.a. læse om fælles beslutningstagning i psykiatrien, fælles beslutningstagning i sygeplejen samt "Sammen om et valg", version 2.
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina Olling.
Fælles Beslutningstagning - nu som film
21. januar 2021
Hvordan beskriver man fælles beslutningstagning, så både patient og kliniker bliver grebet af det og forstår hvorfor vi synes det er så vigtigt?
Man laver en animationsfilm i samarbejde med OH-MAN PRODUCTIONS, der omdanner kerneelementerne af #fællesbeslutningstagning til fantastiske streger.
Det har længe været et stort ønske for os at få denne animationsfilm produceret – og vi er ret stolte af resultatet!
Så læn dig tilbage, nyd filmen og se hvorfor både patient og kliniker har en vigtig rolle i fælles beslutningstagning.
Filmen er produceret med støtte fra Idéforum, Sygehus Lillebælt.
Kontakt Centeret for link til filmen.
”The impact of shared decision making on time consumption and clinical decisions. A prospective cohort study”
4. januar 2021
Påvirkes konsultationslængden og/eller hvilke beslutninger, der træffes af at man anvender fælles beslutningstagning og en BESLUTNINGSHJÆLPER™? Dette spørgsmål optager mange, der beskæftiger sig med fælles beslutningstagning. I et nyligt publiceret studie fra Center for Fælles Beslutningstagning blev tidsforbrug og beslutninger i 261 konsultationer på Vejle Sygehus analyseret. Konsultationerne omhandlede enten udredning grundet lille mistanke om lungekræft på medicinsk afdeling eller forebyggende behandling efter operation for lokal brystkræft på kræftafdelingen. I halvdelen af konsultationerne anvendtes fælles beslutningstagning og en tilpasset BESLUTNINGSHJÆLPER™, resten af konsultationerne forløb som vanligt. Studiet konkluderede, at fælles beslutningstagning ikke forlængede konsultationstiderne signifikant, men at det medførte en tendens til mere konservative beslutninger.
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
December 2020
I årets sidste Nyhedsbrev har du mulighed for at læse om nogle af de spændende tiltag, der har været i forbindelse med implementeringen af fælles beslutningstagning i 2020. Du kan ligeledes læse om kommende tiltag og projekter i 2021.
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina.Olling.
Center for Fælles Beslutningstagning ønsker alle et Godt Nytår!
ISDM2021 udsættes til 2022
18. december 2020
I samråd med bestyrelsen i ISDM Society har vi besluttet at udsætte konferencen i International Shared Decision Making Conference til 2022. De nye datoer er 20.-22. juni med prækonference 19. juni 2022 på Comwell Kolding. Læs mere på vores LinkedIn side.
ISDM2021 konference tilmelding er nu åben
1. november 2020
Konference tilmeldingen til ISDM2021 er nu åben. Du kan registrere dig som deltager på fanen Sign Up og submitte dit abstract på ISDM2021. Du kan også læse mere om, hvordan vi forholder os til Covid-19 under fanen af samme navn og blive klogere på vores afbestillingspolitik på fanen Terms and Conditions. Vi glæder os til at byde dig velkommen til #ISDM2021 i Kolding, Danmark.
Dawn Stacey's tiltrædelsesforelæsning bliver virtuel
23. oktober 2020
DAWN STACEY’s TILTRÆDELSESFORELÆSNING BLIVER VIRTUEL!
11. december kl. 14.00 afholder Center for Fælles Beslutningstagning tiltrædelsesforelæsning for vores adjungerede professor Dawn Stacey. Det afholdes som et virtuelt webinar via Zoom. På seminaret vil der også være spændende indlæg af førende forskere indenfor fælles beslutningstagning, France Legaré og Trudy van der Weijden.
Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig via linket nedenfor.
Det er gratis for alle interesserede.
(Ansatte i Region Syddanmark kan tilgå Zoom via Webex - se instruktion på det regionale intranet)
Husk at indsende din workshop til International Shared Decision Making Conference 2021
1. oktober 2020
Husk at indsende dit workshop bidrag til præ-konferencen ved den internationale konference om fælles beslutningstagning #ISDM2021 inden deadline 1. november 2020.
Om du er patient, sundhedsprofessionel, forsker eller noget helt fjerde, så er det vigtigste, at du har noget på hjerte og lyst til at facilitere en workshop til vores præ-konference 27. juni 2021.
Læs mere om #ISDM2021 og hvordan du indsender dit bidrag til præ-konferencen i Kolding på News fanen. Vi glæder os til at modtage dit workshopbidrag!
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
September 2020
Du kan i Nyhedsbrevet blandt andet læse om, hvad der sker i Center for Fælles Beslutningstagning, samt få et indblik i de erfaringer vores pioner-afdelinger har gjort sig, i forhold til at skulle implementere fælles beslutningstagning.
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina.Olling.
Lær om fælles beslutningstagning gennem e-læring
19. august 2020
Nu er Center for Fælles Beslutningstagnings nye E-læringsprogram klar til at gå i luften til alle ansatte i det regionale sundhedsvæsen i Region Syddanmark.
Kan man virkelig lære om fælles beslutningstagning i et E-læringsprogram, spørger du måske? Ja, det kan man! For vi har i samarbejde med regionens E-læringsenhed udviklet et interaktivt program, hvor du kommer helt ind i maskinrummet og træner dine færdigheder i samtalen og fælles beslutningstagning.
Vi har testet programmet med klinikere, som blandt andet har haft disse reaktioner:
”meget autentisk”
”man føler næsten, at man selv sidder i situationen”
”man kan ikke bare læne sig tilbage og se en video – man skal selv aktivt træffe valg og drive samtalen fremad”
”at fejle er en mulighed, men man får feedback på konsekvensen af de valg, man traf i simulationen”
E-læringsprogrammet vil ikke kunne erstatte undervisning, hvor kursisterne blandt andet gennem simulation træner og udvikler deres færdigheder i samtalen med fælles beslutningstagning. Men det kan fungere som både forberedelse og opfølgning til undervisning, som genopfriskning eller blot som supplement til den, der gerne vil blive klogere på fælles beslutningstagning.
Tilgangen til programmet sker via Plan2Learn.
Arbejder du i én af de andre danske regioner, kan det nye E-læringsprogram erhverves gennem regionernes E-læringsenheder.
Dawn Stacey bliver adjungeret professor i Center for Fælles Beslutningstagning
24. juni 2020
Dawn Stacey, professor og sygeplejerske ved University of Ottawa, Canada bliver adjungeret professor i CFFB, og afløser dermed adjungeret professor Angela Coulter, der går på pension. Dawn Stacey’s forskning er fokuseret på at evaluere strategier for at forbedre patientens engagement i fælles beslutningstagning. Som leder af Cochrane reviewet om beslutningsstøtteredskaber (Patient Decision Aids) er hun en af de mest citerede forskere i verden indenfor fælles beslutningstagning.
Dawn Stacey må derfor siges at være en pionér indenfor fælles beslutningstagning, og det er derfor med stor glæde, at vi kan offentliggøre, at hun tilknyttes CFFB som adjungeret professor.
Vi afholder Dawns tiltrædelsesforelæsning på Vejle Sygehus 11. December 2020. Til tiltrædelsesforelæsningen vil også France Légaré og Trudy van der Weijden deltage med oplæg. Tilmeldings-information følger, når vi nærmer os.
Vi søger en implementeringskonsulent til kræftområdet
20. maj 2020
Brænder du for at få tingene til at lykkes, og kan du motivere og skabe resultater? Kan du samarbejde med klinikere i alle organisationer og aflæse og tilpasse dig forskellige rammer og kultur? Kan du demonstrere kompetencer indenfor fælles beslutningstagning? Og har du lyst til at være med til den kulturforandring, der er i gang i sundhedsvæsenet? Så er du måske vores nye kollega. Vi søger en implementeringskonsulent i Center for Fælles Beslutningstagning, der skal være med til at understøtte den regionale implementeringsindsats af fælles beslutningstagning på kræftområdet.
Center for Fælles Beslutningstagning bliver vært for ISDM2021
7. maj 2020
Center for Fælles Beslutningstagning er meget stolte af at kunne annoncere, at vi er blevet udvalgt til at afholde International Shared Decision Making Conference i 2021. Find mere information nedenfor og sæt kryds i kalenderen. Indtil ISDM konference hjemmesiden bliver lanceret, kan henvendelser og spørgsmål sendes til isdm2021@rsyd.dk (eksternt link). Følg også med på vores LinkedIn side. Vi glæder os til at byde jer velkommen til #ISDM2021 i Kolding, Danmark!
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
14. april 2020
Lige nu er vi alle midt i en tid, der adskiller sig væsentlig fra vores sædvanlige praksis. Størstedelen af medarbejderne i Center for Fælles beslutningstagning er hjemsendt og flere fælles beslutningstagnings-aktiviteter er aflyst.
Fælles beslutningstagning er heller ikke det, der har højest prioritet i hverdagen i den kliniske praksis. Det har vi stor forståelse for. Men i Center for Fælles Beslutningstagning holder vi hjulene kørende, og arbejder ufortrødent videre med fælles beslutningstagning.
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina.Olling.
I dag forsvarer Cathrine Lundgaard Riis sin Ph.d. afhandling
17. april 2020
I dag kl. 14.00 forsvarer læge og Ph.d. studerende Cathrine Lundgaard Riis sin Ph.d. afhandling "A study in optimizing follow up for post-menopausal women with breast cancer treated with adjuvant endocrine therapy".
Grundet den nuværende situation med Covid-19, er forsvaret digitalt. Det er offentligt tilgængeligt for alle via Zoom.
Desværre er der udfordringer med at tilgå SDUs Zoom-løsning for Region Syd-ansatte idet regionen har lukket ned for Zoom. Man kan derfor desværre ikke komme på Zoom hvis man bruger Regionens internet eller en Region Syddanmark computer. Det vil sige, at man skal bruge en privat computer og et privat netværk for at komme på Zoom. Vi har været nødt til at gå videre med Zoom, idet det er SDU’s professionelle digitale system, som bruges til alt undervisning på SDU i disse tider og derfor er det system, som supporteres ved SDU. Der vil sidde en supporter med fra SDU under hele forsvaret til at sikre, at vi ikke løber ind i IT udfordringer undervejs.
Hvis du sidder i Region Syddanmark eller én af Regionens Sygehusenheder og gerne vil høre med: Så kan du bruge din mobiltelefon – slå internettet fra og brug 4G på telefonen. Det kan være en god idé at downloade Zoom’s App på din telefon forinden: Download App.
På din telefon kan du tilgå PhD forsvaret via linket: https://syddanskuni.zoom.us/j/652407578 (eksternt link) eller alternativt indtaste mødenummeret: 652407578
Center for Fælles Belutningstagning nu på LinkedIn
15. Marts 2020
Det er nu muligt at følge Center for Fælles Beslutningstagning på LinkedIn. Her vil du løbende blive orienteret om og få indblik i, hvordan vi som Center arbejder med forskning i og implementering af fælles beslutningstagning. Derudover vil du blive opdateret på fælles beslutningstagning, komme med ind i implementeringsprocessen af fælles beslutningstagning i Region Syddanmark, møde centerets medarbejdere og få links til artikler om fælles beslutningstagning.
Du har mulighed for at følge os på LinkedIn.
Rettigheder for kræftpatienter
10. februar 2020
Hvis du selv blev kræftpatient – hvordan ville du så gerne behandles og hvilke rettigheder så du gerne, at du havde? I denne nye artikel "Proposing a Bill of Rights for Patients With Cancer" gives der 10 bud på hvad der bør være essentielle rettigheder for at sikre, at enhver kræftpatient bliver behandlet værdigt, fagligt korrekt og inddraget i beslutninger om sin behandling. De 10 principper er beregnet til at åbne en diskussion, ikke til at være en fuldbyrdet liste.
Artiklens forfatter er Joseph Jacobson, Leonard Berry, Patricia A. Spears, Karina Dahl Steffensen og Deanna J. Attai og udgivet af JCO Oncology Practice.
Artiklen har været omtalt i både IHI’s nyhedsbrev og i Medscape Oncology
Skal du være vores nye kollega i Center for Fælles Beslutningstagning?
Januar 2020
Center for Fælles Beslutningstagning søger en ny medarbejder til en spændende stilling, hvor du får mulighed for at opstarte forskningsområdet på egen hånd:
Seniorforsker
Vi søger en medarbejder på akademisk niveau med betydelig forskningsbaggrund. Du skal være scenevant indenfor implementeringsforskning og være i stand til at formidle forskning ud over kanten og helt ind i den kliniske praksis. Vi lægger vægt på, at du har stor erfaring med at skabe synlige resultater, og kan arbejde målrettet med at forankre dine forskningsresultater.
Evaluering af brystkræftpatienters tilfredshed ved hjælp af e-PRO
31. januar 2020
Selvom det er rigtigt positivt, at flere og flere overlever brystkræft, er der opstået et nyt behov for at optimere den opfølgende behandling. I artiklen "Satisfaction with care and adherence to treatment when using patient reported outcomes to individualize follow-up care for women with early breast cancer – a pilot randomized controlled trial" skrevet af Cathrine L. Riis, Pernille T. Jensen, Troels Bechmann, Søren Møller, Angela Coulter og Karina Dahl Steffensen, har man undersøgt, om man kan reducere antallet af fremmøder på kræftafdelingen ved i stedet at indhente elektroniske patient rapporterede oplysninger (e-PRO) og kun indkalde patienter til kontrol, hvis de havde symptomer, påvirket livskvalitet eller havde et ønske om at blive set på sygehuset. Patienter der blev fulgt på denne nye måde var mindst ligeså tilfredse som patienter, der blev fulgt med standard kontrol hver 6. måned.
Artiklen er udgivet af Acta Oncologica.
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
December 2019
Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning har nu udsendt deres andet Nyhedsbrev.
Ønsker du at modtage centerets nyhedsbrev? Så kontakt venligst Karina.Olling.
Designprocessen af BESLUTNINGSHJÆLPER™ i Design for Health
25. November 2019
Design for Health har publiceret en artikel om designprocessen af det beslutningsstøtteværktøj, Center for Fælles Beslutningstagning og Designskolen Kolding har udviklet igennem samskabelse med patienter, pårørende og klinikere.
Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning
Oktober 2019
Hermed det første nyhedsbrev for Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning. Nyhedsbrevet vil udkomme ca. 4 gange årligt, og vil inddrage input fra alle enheder i Region Syddanmark.
Har du lyst til at læse mere om, hvad der rører sig i Region Syddanmark indenfor fælles beslutningstagning, kan du kontakte Karina.Olling og få tilsendt Center for Fælles Beslutningstagnings nyhedsbreve.
"Sammen om Valg" i Best Practice Nordic
September 2019
Best Practice Nordic har publiceret en artikel om Sammen om valg, som er ét af de projekter Center for Fælles Beslutningstagning arbejder med.
”Sammen om valg” er en fælles betegnelse for tre projekter, der er støttet af Kræftens Bekæmpelse, og som har til formål at skabe viden om, hvordan man kan implementere fælles beslutningstagning i en dansk kontekst. Projektet ”Et trygt forløb for den gynækologiske kræftpatient” er et af de tre projekter, hvor der er fokus på patienter med recidiv af æggestokkræft. I projektet er der udviklet to specifikke beslutningsstøtteværktøjer, kaldet en BESLUTNINGSHJÆLPER™, som skal anvendes i samtalen mellem patient og behandler, for at understøtte den fælles beslutning.
Centeret bliver regionalt
13. September 2019
Sygehus Lillebælts Center for Fælles Beslutningstagning blev fredag d. 13. september åbnet som regionalt center, der skal udbrede fælles beslutningstagning til alle sygehuse i Region Syddanmark.
Her i Region Syddanmark skaber vi meget, som giver genlyd rundt omkring i landet, og Center for Fælles Beslutningstagning er frontløbere i arbejdet med, at patienter får større andel i beslutninger om deres egen behandling. Derfor ønsker vi i Regionsrådet med etableringen af centeret at styrke behandlingen af patienterne på alle regionens sygehus ved at inddrage patienterne, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose, som talte ved fredagens åbning af Center for Fælles Beslutningstagning som regionalt center. Centret vil fortsat have til huse på Vejle Sygehus.
- Dette fokus på at inddrage patienterne systematisk betyder, at patienterne møder sygehuset på en mere tryg måde, og jeg er stolt af, at centret har udviklet viden og værktøjer, som alle patienter i hele regionen nu får gavn af, sagde Christian Sauvr.
Værktøjerne skal hjælpe klinikerne med at informere patienterne om de valg, de kan træffe, og hjælpe patienterne med vælge det, der er rigtigt for dem. Leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, som er overlæge på Onkologisk Afdeling understregede netop dette ved dagens åbning.
- Jeg er glad for at stå her som læge. Fælles beslutningstagning styrker mine patienter, men det giver mig også arbejdsglæde som læge. Og det, der hidtil har været et forskningsområde, løfter vi nu op og implementerer i hele regionen, sagde Karina Dahl Steffensen.
Officiel indvielse af Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning
September 2019
Region Syddanmark ønsker med etableringen af et regionalt Center for Fælles Beslutningstagning at styrke behandlingen på regionens sygehuse ved at inddrage patienterne i de beslutninger, der skal træffes under et behandlingsforløb.
Den officielle indvielse af Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning sker 13. september kl. 12.00 i Overhuset på Vejle Sygehus, hvor regionsrådsformand, Stephanie Lose sammen med patient, Hanne Büchmann og leder af Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, binder en sløjfe som symbol på at fælles beslutningstagning binder patient, kliniker og region sammen.
BESLUTNINGSHJÆLPER™ Podcast - COI innovationspris
September 2019
Hvordan kan vi styrke kvaliteten af den svære samtale, når patienter og læger skal udstikke retningen for et komplekst behandlingsforløb?
Med værktøjet BESLUTNINGSHJÆLPER™ i hånden kan man involvere kræftpatienter i deres sygdomsforløb, så de er grundigt informeret om udredning, behandling og opfølgning af deres sygdom – og ikke mindst er med til at træffe vigtige valg undervejs.
Værktøjet blev vendt i podcasten ’Hvem ta’r prisen?’ – en serie om de fire innovationer, der er nomineret til innovationsprisen NYT SAMMEN BEDRE. Podcasten er ikke længere tilgængelig.
BESLUTNINGSHJÆLPER™ i finalen til innovationspris
August 2019
BESLUTNINGSHJÆLPER™, som er udviklet af Vejle Sygehus, er med i finalen for NYT SAMMEN BEDRE-prisen, som uddeles af Center for Offentlig Innovation til offentlige innovationer, der rummer en løsning på et samfundsmæssigt problem.
BESLUTNINGSHJÆLPER™ er et værktøj, som sundhedsprofessionelle kan bruge, når de sammen med en patient skal finde den bedste behandling til lige netop dén patient. BESLUTNINGSHJÆLPER™ er en række kort med valgmuligheder, som patienten og lægen taler sammen om, så de finder frem til en fælles beslutning.
BESLUTNINGSHJÆLPER™, som er i finalen, er udviklet til patienter med brystkræft, og derfor kan valgmulighederne for eksempel handle om kemoterapi, stråling og deres forskellige bivirkninger, effekter og risici.
"Vi er rigtig glade for nomineringen, fordi det betyder, at der kommer fokus på fælles beslutningstagning i sundhedsvæsenet. Flere vil komme til at se og bruge de gode redskaber, så patienterne i endnu højere grad bliver taget med i beslutninger om deres egen behandling. Og det, ved vi, giver bedre forløb og bedre resultater," siger Karina Dahl Steffensen, professor, overlæge, ph.d. ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus og leder af Center for Fælles Beslutningstagning.
BESLUTNINGSHJÆLPER™ er udviklet i samarbejde med Designskolen Kolding.
Vinderen af prisen bliver kåret den 5. september i FÆNGSLET i Horsens.
Oplæg fra Center for Fælles Beslutningstagning på ISDM konferencen i Quebec den 7. til 10. juli
Juli 2019
Den 7. til 10. juli afholdtes konferencen i International Shared Decision Making (ISDM) for 10. gang og denne gang i Quebec, Canada. Center for Fælles Beslutningstagning var med på konferencen med hele tre indlæg.
Fysioterapeut og Ph.d. studerende, Stina Lykke Brogård Andersen præsenterede "The effect of using a patient decision aid in a spine surgery clinic ‐ A randomized controlled trial", hvorefter læge og Ph.d. studerende, Anette Kargo, præsenterede "Development of a decision aid to support ovarian cancer patient decide on CA125 biomarker monitoring".
Slutteligt gav professor og leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, en mundtlig præsentation "A Prospective Cohort Study of Shared Decision Making in Lung Cancer Diagnostics: Impact of Using a Patient Decision Aid".
Konferencen afholdes hver andet år og næste gang i 2021.
Artiklen "A Prospective Cohort Study of Shared Decision Making in Lung Cancer Diagnostics: Impact of Using a Patient Decision Aid" er nu blevet publiceret i den endelige version.
Bemærk, at der gratis adgang til artiklen i 50 dage fra 1. oktober 2019.
Publicering af tre artikler
Maj 2019
Center for Fælles Beslutningstagning har netop fået publiceret tre artikler om fælles beslutningstagning.
Journal of Evaluation in Clinical Practice har publiceret artiklen "The impact of a patient decision aid on shared decision making behaviour in oncology care and pulmonary medicine - A field study based on real-life observations", som handler om, hvorvidt brugen af beslutningsstøtteværktøjer forbedrer fælles beslutningstagning og understøtter en patientcentreret tilgang.
AMS Review har publiceret artiklen "The promise of shared decision making in healthcare", som handler om fælles beslutningstagning i sundhedsvæsenet, som en del af patientcentreret behandling.
The promise of shared decision making in healthcare.
European Journal for Person Centered Healthcare har publiceret artiklen Development of a patient decision aid template for use in different clinical settings, som handler om udvikling og test af et generisk beslutningsstøtteværktøj til brug i klinisk praksis inden for mange forskellige specialer.
Development of a patient decision aid template for use in different clinical settings.
Film om fælles beslutningstagning i praksis
19. Marts 2019
Center for Fælles Beslutningstagning har lavet en film i samarbejde med VIBIS og YL om fælles beslutningstagning i praksis.
Fælles beslutningstagning i praksis.
Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning
Marts 2019
Regionsrådet i Region Syddanmark har netop vedtaget at gøre Center for Fælles Beslutningstagning regionalt. Det betyder helt konkret, at vores arbejde i centeret med fælles beslutningstagning skal udrulles og implementeres på Regionens sygehuse og i Psykiatrien.
Region Syddanmark ønsker med etableringen af et regionalt Center for Fælles Beslutningstagning at styrke behandlingen på regionens sygehuse ved bedre at inddrage patienterne i de beslutninger, der skal træffes under et behandlingsforløb. Det regionale center har til opgave at sikre vidensindsamling samt opbygge kompetencer og uddannelse i fælles beslutningstagning på tværs i regionen. Udvidelsen af centeret indebærer blandt andet ansættelse af lokale projektledere på regionens fem sygehuse til implementering af beslutningsstøtteværktøjerne lokalt.
Vi er allerede gået i gang og har i den forbindelse ansat tre nye medarbejdere i centeret, som skal indgå i det store arbejde. Herudover bliver der på hver enhed ansat en nøgleperson i fælles beslutningstagning.
Nye kollegaer i Center for Fælles Beslutningstagning
Januar 2019
Vi har nu ansat 3 nye medarbejdere i centeret, som alle starter den 1. marts 2019. Nærmere information følger om deres nye opgaver.
Vi glæder os til at få dem ombord.
Skal du være vores nye kollega i Center for Fælles Beslutningstagning?
December 2018
Center for Fælles Beslutningstagning har netop slået tre spændende stillinger op:
Akademisk generalist
Trives du i spændingsfeltet mellem drifts- og udviklingsopgaver? Har du gode kommunikations- og samarbejdsevner, og kan du samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere og samtidig arbejde selvstændigt i den fælles opgave, vi har med at skabe et regionalt Center for Fælles Beslutningstagning?
Medarbejder, organisatorisk læring og implementering
Brænder du for at formidle og undervise klinisk personale, og kan du motivere og udvikle mennesker? Kan du samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere og samtidig arbejde selvstændigt i den fælles opgave, vi har med at skabe et regionalt Center for Fælles Beslutningstagning?
Projektmedarbejder
Trives du med projektarbejde, og har du både det store overblik og sans for detaljer? Kan du samarbejde med en række interne og eksterne samarbejdspartnere, og kan du arbejde yderst selvstændigt i den fælles opgave, vi har med at skabe Patienternes Kræftsygehus i Vejle?
Leonard Berry tiltrådt som adjungeret professor i Center for Fælles Beslutningstagning
30. November
"The Power of Proximity in Health Services Research"
Det var titlen ved Leonard Berry´s tiltrædelsesforelæsning som adjungereret professor ved Center for Fælles Beslutningstagning og Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet.
Hans baggrund og forskning som international anerkendt professor i marketing ved Mays Business School, Texas A&M University, College Station og Senior Fellow, Institute for Healthcare Improvement, Boston giver værdifuld viden om serviceydelser i sundhedsvæsenet bl.a. indenfor kræftbehandling.
Leonard Berry har forsket i, hvordan vi kan forbedre vores patienters oplevelse af sundhedsvæsenet de sidste 20 år, og han har en enorm viden og en lang række publikationer indenfor dette vigtige område.
Vi er meget begejstrede over, at han vil stille sin viden til rådighed for os og som medvejleder for centrets nye Ph.D. studerende, fortæller Karina Dahl Steffensen, professor og leder af Center for Fælles Beslutningstagning.
The power of proximity in health services research
ISDM konference i fælles beslutningstagning i Quebec, Canada den 7. til 10. juli 2019
November 2018
Den 7. til 10. juli 2019 afholdes konferencen i International Shared Decision Making (ISDM) for 10. gang og denne gang i Quebec, Canada.
Læs mere om ISDM konferencen og følg med på Twitter #ISDM2019
"Kræftpatienter er med til at beslutte deres behandling" - Indslag i TV Syd med Karina Dahl Steffensen omkring centrets arbejde med fælles beslutningstagning
24. oktober 2018
Onsdag den 24. oktober blev leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, interviewet i TV Syd, omkring fælles beslutningstagning.
"Improving patient experiences in cancer care" - invitation til tiltrædelsesforelæsning for Leonard Berry som adjungeret professor
Oktober 2018
I forbindelse med Leonard Berrys tiltrædelse som adjungeret professor ved Center for Fælles Beslutningstagning og Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet inviteres til tiltrædelsesforelæsning fredag den 30. november i Auditoriet, SDU Campus Kolding.
Vi har sammensat et spændende program for eftermiddagen med overskriften “Improving patient experiences in cancer care”.
Professor Leonard Berry, professor Paul Barach og kvalitetschef Joseph Jacobsen vil med deres oplæg give værdifuld viden om, hvordan vi kan forbedre patienters oplevelser af sundhedsvæsenet i forbindelse med deres kræftbehandling.
Professor Leonard Berry, er en international anerkendt professor i Marketing og har specialiseret sig i serviceydelser i sundhedsvæsenet inden for kræftbehandling. Han er Distinguished Professor of Marketing and Regents Professor, Mays Business School, Texas A&M University, College Station, USA og Senior Fellow, Institute for Healthcare Improvement, Boston, USA.
Paul Barach er klinisk professor ved Wayne State University School of Medicine, Detroit, Michigan, USA, og er selv kræftpatient.
Joseph Jacobsen er kvalitetschef ved Dana Faber Cancer Institute og lektor ved Harvard Medical School, Boston, USA.
Vi glæder os til at fejre dagen med Leonard Berry.
Bemærk at forelæsningen er gratis.
Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus modtager 464.000 kroner til forskning og udvikling af et beslutningsstøtteværktøj i samarbejde med Center for Fælles Beslutningstagning
Oktober 2018
Den private organisation, Vejle mod Hudcancer, afleverede forleden dag en check på 464.000 kroner til Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus. Pengene er samlet ind gennem donationer, auktioner, gallamiddage mm., og forleden var de fire initiativtagere bag Vejle mod Hudcancer så på besøg på afdelingen for officielt at overrække pengene. Pengene skal bruges til forskning og udvikling af et beslutningsstøtteværktøj målrettet patienter med hudkræft i ansigtet. På Vejle Sygehus bliver disse patienter i dag mødt af et multidisciplinært team bestående af en plastikkirurg, øjenlæge, ørelæge og onkolog, så alle samles om patienten, og de fælles overvejelser og beslutninger omkring evt. behandling foretages på én gang.
I forbindelse med overrækkelsen af checken blev der holdt taler, hvor både afdelingsledelsen, lægelig direktør Mads Koch Hansen og overlæge Vibeke Koudahl, der står i spidsen for arbejdet med de multidisciplinære teams, takkede mange gange for den fornemme check og de mange penge, der nu gør det muligt at arbejde videre med fælles beslutningstagning også i dette regi. Udviklingen af det nye værktøj skal også foregå i samarbejde med Center for Fælles Beslutningstagning.
Karina Dahl Steffensens professortiltrædelsesforelæsning
17. august 2018
Mere end 200 gæster og patienter fra hele landet deltog i professor Karina Dahl Steffensen’s tiltrædelsesseminar på SDU Campus Kolding med overskriften "The two worlds of Clinical Oncology and Shared Decision Making - equally important seen with the patient´s eyes". Karina´s oplæg viste hendes ambitiøse rejse og karrierevej - med overraskelser - fra ung læge med ambitioner om at blive speciallæge i gynækologi til onkologien på Vejle Sygehus og i dag professor og leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Sygehus Lillebælt.
Professor Gil Mor, Yale University School of Medicine og leder Karen Sepucha, Health Decision Sciences Center, Massachusetts General Hospital gav med deres oplæg værdifuld viden om kræft og kemobehandling, og ”state of the art” i forhold til at måle effekten af Fælles Beslutningstagning. Til sidst tryllebandt Martha Donovan Hayward, Lead for Public and Patient Engagement, Institute for Heath Improvement, Boston hele Auditoriet med hendes erfaringer som kræftpatient og hendes mange besøg på Vejle Sygehus.
Karina Dahl Steffensen´s oplæg fra livetransmissionen på SDU kan ses på Facebook: Vi sender live fra professor Karina Dahl Steffensens tiltrædelsesseminar (oplægget kommer 10. min inde i videoen).
Leonard Berry modtager "Big 4" marketingspriser som den anden i amerikansk historie
August 2018
Leonard Berry, som netop er blevet adjungeret professor ved Center for Fælles Beslutningstagning, har modtaget den fornemme marketingspris "The Sheth Foundation Medal for Exceptional Contribution to Marketing and Practice" og er med modtagelsen af prisen den anden i amerikansk historie, der modtager "Big 4", en slags grand slam for blandt andet hans forskning i sundhedsvæsenet.
Vi er meget stolte over at have Leonard Berry tilknyttet centeret.
Leonard Berry tiltræder som adjungeret professor ved Center for Fælles Beslutningstagning
Juli 2018
Leonard Berry er en international anerkendt professor i Marketing og har specialiseret sig i serviceydelser i sundhedsvæsenet inden for kræftbehandling. Vi er derfor meget stolte over, at han nu er tiltrådt som adjungeret professor ved Center for Fælles Beslutningstagning på Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet for at hjælpe os på sygehuset med at gøre fælles beslutningstagning til en selvfølgelig del af hverdagen.
Ny artikel om implementering af fælles beslutningstagning
14. April 2018
Journal of Oncology Practice har netop publiceret artiklen "Lessons in Integrating Shared Decision-Making Into Cancer Care", som handler om implementering af fælles beslutningstagning i sundhedsvæsenet.
Beslutningshjælper nomineret til fornem pris
April 2018
Hvert år kårer Danske Regioner årets borgerinddragende initiativ. Prisen tildeles et initiativ, der sikrer den gode inddragelse af patienter og pårørende. I år er der fokus på inddragelse af særligt sårbare patienter og pårørende, og det er netop blevet offentliggjort, at Beslutningshjælperen, der er udviklet på Center for Fælles Beslutningstagning, er blandt de fire nominerede. I begrundelsen for nomineringen skriver Danske Regioner:
Fælles beslutningstagning med særligt sårbare kræftpatienter
Projektet er bygget op om en såkaldt beslutningshjælper, der gør det lettere for lægen at tale med og rådgive den enkelte kræftpatient. Beslutningshjælperen gør samtidig behandlingsforløbet mere overskueligt for patienten.
Bedømmelseskomitéens begrundelse:
Beslutningshjælperen er et forskningsbaseret redskab, der lever op til internationale kvalitetsstandarder og er udviklet med en høj grad af patientinddragelse. Initiativet er et stærkt og konkret redskab til individuel inddragelse, når patient og læge skal træffe afgørende beslutninger i komplicerede behandlings- og rehabiliteringsforløb i forbindelse med kræftsygdomme. Redskabet giver de fagprofessionelle bedre mulighed for at involvere særligt sårbare kræftpatienter med udfordringer ud over behandlingsforløbet.
Det er en bedømmelseskomité bestående af repræsentanter fra Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen, SIND, Danske Patienter, FOA, KL og regionerne, der har udvalgt de nominerede. Vinderen udpeges af et patientpanel og offentliggøres på Danske Regioners generalforsamling den 22. marts.
Sygehus Lillebælt er klar med en beslutningshjælper
Marts 2018
Et helt nyt arbejdsredskab skal fremover bistå både patienter og læger, så de i fællesskab kan træffe beslutning om behandlingen. Det er Center for Fælles Beslutningstagning ved Sygehus Lillebælt, der står bag den nye beslutningshjælper.
Skal man tage imod tilbuddet om kemobehandling eller ej? Vil det være mest optimalt at takke ja til at få lavet en gentest for arvelig æggestokkekræft – eller skal man tage imod tilbuddet om forebyggende strålebehandling af hjernen, hvis man har lungekræft? Det er nogle af de mange svære beslutninger, man som patient kan blive nødt til at tage stilling til i forbindelse med et behandlingsforløb på sygehuset. Der kan være mange ting, der tæller for og imod valget, og ofte ender man måske med at overlade den endelige beslutning til lægen, fordi man føler sig usikker.
Men nu er Center for Fælles Beslutningstagning ved Sygehus Lillebælt snart klar med en beslutningshjælper, der kan fungere som et godt redskab for både patient og læge, så de i fællesskab kan træffe beslutning om, hvad der er bedst for patienten.
Ny professor på Sygehus Lillebælt
Februar 2018
Fra 1. februar kan overlæge og leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, også smykke sig med titlen professor i klinisk onkologi ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU, og Vejle Sygehus.
Karina Dahl Steffensens vigtigste forskningsområde er kræftbehandling indenfor det gynækologiske område. Hun arbejder blandt andet med kliniske forsøg i kræftbehandlingen, dvs. kemoterapi og nye biologiske behandlingsmidler - samt forskning med biomarkører, hvor vægten hovedsageligt er lagt indenfor kræft i æggestokkene. Denne forskning foregår tæt på det kliniske arbejde og patienterne, så den hurtigt kan tages i brug i behandlingen.
Ud over sin stilling som overlæge på Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehuse har Karina Dahl Steffensen siden 2014 været leder af Center for Fælles Beslutningstagning på Vejle Sygehus. Her har hun sammen med kollegerne forsket i og udviklet en såkaldt beslutningshjælper – et redskab der skal gøre det nemmere at inddrage patienter i beslutninger under deres sygdomsforløb. Fælles beslutningstagning er et samarbejde mellem patient og klinikere, når der skal træffes beslutninger om udredning, behandling og opfølgning i den grad og på de måder, som patienten ønsker.
Centeret blev etableret i 2014 som et led i Vejle Sygehus’ vision om at blive Patienternes Kræftsygehus.
Indslag i TV2 Nyhederne omkring centrets indsats med fælles beslutningstagning
19. december 2017
TV2 besøgte Vejle Sygehus for at lave et indslag til Nyhederne omkring centrets indsats med fælles beslutningstagning. De var med til en samtale i Lungepakken med en patient, hvor det udviklede beslutningsstøtteværktøj blev brugt.
Advisory Board møde i Center for Fælles Beslutningstagning
December 2017
For 3. gang blev der afholdt Advisory Board møde i Center for Fælles Beslutningstagning med det formål at diskutere fælles beslutningstagning og centrets arbejde.
Spændende artikel fra BMJ om ny tjekliste "SUNDAE"
21. december 2017
BMJ Quality & Safety First har netop publiceret artiklen "Standards for UNiversal reporting of patient Decision Aid Evaluation studies: the development of SUNDAE Checklist", hvor man opfordres til at følge tjeklisten "SUNDAE", når man publicerer studier om beslutningsstøtteværktøjer.
Interview med Karina Dahl Steffensen, leder af Center for Fælles beslutningstagning, i DR P4 Trekanten
21. December 2017
Leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, blev interviewet til DR P4 Trekanten, omkring centerets beslutningsstøtteværktøj.
Dawn Stacey tiltræder som nyt medlem af Advisory Board i Center for Fælles Beslutningstagning
September 2017
Center for Fælles Beslutningstagning har fået et nyt medlem til vores Advisory Board, idet Dawn Stacey er tiltrådt som nyt medlem.
Dawn Stacey arbejder til dagligt som professor på School of Nursing, University of Ottawa og har mange års erfaring inden for fælles beslutningstagning.
Oplæg fra Center for Fælles Beslutningstagning på ISDM konferencen i Lyon den 2. til 5. juli
Juli 2017
Den 2. til 5. juli afholdes konferencen i International Shared Decision Making (ISDM) for 9. gang og denne gang i Lyon, Frankrig. Center for Fælles Beslutningstagning er med på konferencen med hele tre indlæg.
Mandag den 3. juli i tidsrummet fra kl. 14.00 til 16.00 giver overlæge og leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, en mundtlig præsentation, der omhandler etableringen af Center for Fælles Beslutningstagning på et dansk kræfthospital.
Mandag den 3. juli i tidsrummet fra kl. 14.00 til 16.00 giver adjungeret professor, Kathrina Dankl, fra Designskolen Kolding en mundtlig præsentation af sit studie "Developing a General Decision Aid for Future Cancer Care: Getting Feedback from Users in Busy Hospital Environments". Studiet er lavet i samarbejde med Center for Fælles Beslutningstagning.
Onsdag den 5. juli i tidsrummet fra kl. 11.00 til 12.00 præsenterer Ph.d. studerende, Stina Brogård Andersen, sin poster "Is there a need for a Decision Aid in a Danish Spine Surgery Clinic or is Shared Decision Making already done?"
Udgivelse af artikel
Maj 2017
Center for Fælles Beslutningstagning har i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og ViBIS netop publiceret en konferenceartikel omkring status på fælles beslutningstagning.
"Implementing shared decision making in Denmark: First steps and future focus areas". Z- Evid. Fortbild. Qual. Geundh.wesen, 2017
Karina Dahl Steffensen modtager 140.000 kr. af Legatstiftelsen Pedersholm
27. Januar 2017
Overlæge og leder af Center for Fælles Beslutningstagning, Karina Dahl Steffensen, modtog den 7. januar 140.000 kr. af Legatstiftelsen Pedersholm. Legatet modtog hun for sit arbejde på at opbygge Center for Fælles Beslutningstagning på Patienternes Kræftsygehus ved Vejle Sygehus.
Legatet blev uddelt for 42. gang og uddeles på skift til landbrugsforskning og lægevidenskabelig forskning inden for kræftsygdomme.
Ny åbenhed om komplementær behandling
20. januar 2017
"Det er helt fint med os …", lyder mottoet for Sygehus Lillebælts initiativ til mere åbenhed om patienternes brug af komplementær og støttende behandling – og ideen med initiativet er netop at møde patienterne lige dér, hvor de er.
Vejle-læge formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi
6. december 2016
43-årige Lars Henrik Jensen, der til daglig er overlæge ved Onkologisk Afdeling i Vejle, er netop blevet udpeget til den betydningsfulde post som formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi. Han brænder både for det daglige, nære patientarbejde og muligheden for at påvirke udviklingen indenfor kræftområdet nationalt og internationalt.
Nyhedsbreve
Er du interesseret i, at modtage centerets nyhedsbreve, som udgives 3-4 gange årligt? Så kontakt Mette Meldgaard.