Skip til primært indhold

Afføringsinkontinens

Her finder du information om afføringsinkontinens ved børn og unge.

Betegnelsen afføringsinkontinens bruges, når et barn over 4 år har afføring på et upassende sted.

4% af børn i 5-6 års alderen og 1,6% i 11 års alderen har afføringsinkontinens. Hos 90% af børnene med afføringsinkontinens finder man ingen sygdom som årsag til tilstanden.

I dag ved vi, at afføringsinkontinens hos 80% af børnene skyldes forstoppelse og uhensigtsmæssige toiletvaner.

Urin- og afføringsinkontinens hos børn ses både hver for sig, men i cirka 10-30% af tilfældene ses det også samtidig. Børn, der tisser i bukserne og har afføringsuheld, skal først behandles for deres afføringsproblemer. Ofte forsvinder vandladningsproblemet, når afføringsproblemet bliver behandlet.

Børn med afføringsinkontinens, der er forstoppede, behandles efter de samme retningslinjer som børn med forstoppelse. I de få tilfælde, hvor barnet ikke er forstoppet, skal barnet ikke have afføringsmiddel, men kun toilettræne. Børn med afføringsinkontinens skal som regel behandles med afføringsmiddel i lang tid.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på følgende:

  • Barnet er ikke selv skyld i sin afføringsinkontinens.
  • Barnet skal hverken straffes eller belønnes i forhold til toiletbesøg eller uheld.
  • Positiv tilgang til problemet samt støtte og motivering igennem hele forløbet, specielt støtte omkring faste toilettider.
  • Behandling med afføringsmiddel så længe der er tegn til tilbageholdelsesadfærd og ved konflikter i forhold til de faste toilettider.
APPFWU01V