Skip til primært indhold

Børn som pårørende

Læs om, hvordan du kan støtte børn, som er pårørende til et nærtstående familiemedlem med alvorlig sygdom.

Børn er velkomne i afdelingen. Vi ved, at det kan være svært at forstå, at ens mor eller far er alvorligt syg. Det kan skabe utryghed i barnets hverdag. Vi vil gerne hjælpe med, hvordan du/I bedst støtter børnene i en forandret hverdag.

Vi vil gerne tale med dig/jer om, hvor man kan søge information og få hjælp til at støtte barnet/børnene.

Børn reagerer på forskellige måder

Generelt trives børn bedst med at blive inddraget og få fortalt sandheden, så længe det bliver gjort på en hensynsfuld og alderssvarende måde. Børn vil typisk fornemme, at noget er anderledes, og hvis de ikke inddrages, kan de blive forvirrede og føle sig udenfor.

Børn kan ændre adfærd, når en nærtstående i familien får en alvorlig sygdom. Dette kan vise sig i form af blandt andet angst, vrede og tristhed.

Barnet kan blive stille og indesluttet og få fysiske symptomer, som fx ondt i maven og hovedpine.

Mulighed for at inddrage barnet

Det kan være en god idé at tage barnet/børnene med til behandling, således at barnet med egne øjne kan se, hvordan det foregår i praksis. Dette kan være med til at nedtone barnets eventuelle fantasier eller forestillinger om behandlingen.

For at gøre et hospitalsbesøg til en tryg oplevelse for barnet, anbefaler vi, at I taler med personalet om, hvornår det kan passe at tage barnet med ind i afdelingen. Dette er for at tilpasse besøget efter barnets alder, behandlingen, personalet og lokalet.

Find mere information

På disse hjemmesider kan I læse mere om børn og deres reaktioner, når en nærtstående rammes af sygdom:

APPFWU02V