Forsknings- og udviklingsberetning 2024
Forsknings- og udviklingsberetning 2024
Forord
Kære alle sammen
Igen i år er det en stor fornøjelse at skrive forord til den årlige forskningsrapport.
Det er en glæde at se den mangfoldighed og det omfang, som forskning og kvalitetsudvikling har i vores afdeling. Vores medarbejdere, som forsker og udvikler, er i høj grad med til at optimere kvaliteten i behandlingen for hver enkelt patient.
Årsrapporten er en glimrende anledning til at se tilbage på året der gik. En af de minderige dage var, da vi d.15.april afholdt den traditionsrige projekteftermiddag med præsentation af de mange projekter, som der arbejdes med i afdelingen.
Årsrapporten 2024 afspejler også den udvikling, som blev sat i gang i 2023 med etableringen af en funktionen som forskningsansvarlig overlæge. Det ses blandt andet ved, at flere yngre læger har gennemført mindre projekter, som er publiceret eller er på vej mod publikation. Det er en vigtig udvikling, der tjener formålet om forskningstræning og samtidig meritering af den enkelte. Overlæge Morten Rune Eckhardt og professor Hanne Irene Jensen udgør et stærkt team til understøtning af den forskningsmæssige udvikling i afdelingen. Som det fremfår af Årsrapporten er det i 2024 blevet til 19 publicerede artikler og 4 posterpræsentationer.
I 2024 er der endvidere arbejdet med afdelingens Forskningsstrategi 2025-2029, og en af ambitionerne er, at forskningsaktiviteten får et omfang, så det er muligt at oprette en funktion som forskningssygeplejerske.
Tak for indsatsen til medlemmerne af forskningsudvalget: Daniel Broholm (fysioterapeut), Nick Pfaff Steen (overlæge), Stine Kähler (overlæge), professor Hanne Irene Jensen samt forskningsansvarlig overlæge Morten Rune Eckhardt.
Til slut en tak til alle jer, som hver dag er med til at undres, undersøge, organisere, formidle og implementere forskning og udvikling i vores afdeling. Det er jer, som fylder denne årsrapport ud.
God læselyst og godt nytår til jer alle!
Afdelingsledelsen
PH.D.
Prognostiske faktorer for at få en meningsfuld bedring af helbredsrelateret livskvalitet af behandling i et tværfagligt smertecenter
Kronisk kompleks smerte er en udbredt sygdom med stor konsekvens for individet og samfund. Behandlingen i et tværfagligt smertecenter har overordnet til formål at øge livskvaliteten for personen, således at vedkommende bedre kan leve med de kroniske smerter og håndtere de fysiske, psykiske og sociale konsekvenser sygdommen medfører. Alle patienter, der bliver visiteret til et forløb i et tværfagligt smertecenter, bliver inviteret til at indgå i det danske smerteregister, PainData, med dataopsamling før og efter deres forløb. Derved findes der et stort datagrundlag til at kunne undersøge prognostiske faktorer for en meningsfuld øgning af livskvalitet.
Projektet har til formål:
- at estimere den mindste ændring af livskvalitet som patienter med kronisk komplekse smerter oplever som meningsfuld (minimally important difference - MID) af ændring af helbredsrelateret livskvalitet, således at patient-rapporteret outcome (PRO) data lettere kan tolkes.
- at identificere prognostiske faktorer associeret med at opnå en meningsfuld ændring (dvs. ≥ MID) af livskvalitet efter forløb i et tværfagligt smertecenter i Danmark, samt at identificere eventuelle medierende faktorer for denne ændring.
Projektet er et samarbejde mellem Smertecenter Syd, OUH, og Smertecenter Middelfart, Sygehus Lillebælt, og bliver forankret på Klinisk Institut, OUH.
Ph.d. studerende: Fysioterapeut, cand.scient. i fysioterapi. Daniel Broholm
Status: Påbegyndt september 2023
Borgeroplysnings betydning for ældres beslutninger om den sidste tid: Et interventionsstudie
For at sikre, at patienter får mulighed for at få pleje og behandling, der er er individuelt tilpasset deres ønsker og behov, også i den sidste tid, skal de tidligt involveres i beslutningerne om behandlingsniveau, behandlingssted etc.
Projektet har til formål at øge ældre borgeres viden om jura, etik og valg/fravalg af behandling i den sidste tid gennem oplæg. Målet er at give borgerne et bedre grundlag for at tage stilling til ønsker for den sidste del af livet og derved beskytte deres livskvalitet.
Projektet undersøger via oplæg, spørgeskemaer og interviews, hvordan information om jura, etik, behandlingsmuligheder og valg/fravalg i den sidste tid påvirker pensionister til at træffe beslutninger for deres sidste tid.
Projektet er et samarbejde mellem Anæstesiologisk Afdeling, Vejle og Bedøvelse og Intensiv, Kolding.
Ph.d. studerende: Sygeplejerske, cand.cur. Sabrina Westergaard Jensen
Status: Påbegyndt juni 2024
Overordnet
Livskvalitet i den sidste tid. En interviewundersøgelse
Høj livskvalitet er forbundet med opfattelsen af at leve et meningsfuldt liv. Sygdom og alderdomssvækkelse kan udfordre mulighederne, men livskvalitet, også i den sidste del af livet, er bl.a. afhængig af, at den behandling og pleje, der tilbydes, er målrettet den enkeltes behov og ønsker. At sikre, at behandling og pleje er i overensstemmelse med patienternes ønsker, også i den sidste del af livet, er en kerneopgave for sundhedsvæsenet. En af udfordringerne er dog, at der ofte ikke er talt med patienter om deres ønsker for den sidste tid. Det betyder dels, at en stor gruppe af patienter måske ikke får tilbudt specialiseret palliativ behandling, og dels, at overbehandling kan finde sted.
Formålet med projektet er at få viden om patienters og pårørendes oplevelser af sundhedsvæsenet i tiden før en terminalerklæring med henblik på at identificere behandlingsmæssige og organisatoriske facilitatorer og barrierer for høj kvalitet af pleje og behandling i den sidste del af livet. I projektet interviewes ca. 40 patienter, der for nyligt er blevet terminalerklæret. Patienterne spørges om deres oplevelser og kontakt med sundhedsvæsenet inden for det sidste år. Derudover interviewes en af patientens nære pårørende.
Deltagere: Professor Hanne Irene Jensen, Kvalitetskoordinator Helen Bruun. Enhed for Lindrende behandling Vejle, Palliativt afsnit Sygehus Sønderjylland og Palliativt afsnit Esbjerg Sygehus medvirker med inklusion af patienter.
Status. I gang.
Anæstesi
Veneprojekt
Patienter i kemoterapi får ofte et perifer vene kateter (PVK) anlagt ultralydsvejledt af anæstesi-sygeplejersker, da patienterne tidligere har oplevet mange eller vanskelige kanyleringsforsøg, deres vener ikke er tydelige på ønskede PVK anlæggelsesområde eller de har ”nåleskræk”/ er bange for selve PVK anlæggelsen.
Patienterne har efterspurgt, om der er tiltag, som de selv kan gøre for at forbedre disse gener. Formålet med projektet er at undersøge om, træning af overekstremiteterne hos patienter, som er i behandling med kemoterapi og som har veneproblemer kan reducere smerteniveauet ved anlæggelse af et perifer venekateter og forbedre patienternes venestatus. Patienter inkluderes via Drop-in. Hvis accept af deltagelse udleveres træningsbolde, og patienterne kontaktes telefonisk efter tre måneder og et år med henblik på indsamling af patienterfaringer.
Deltagere: Anæstesisygeplejersker Tina Søndergaard Kreilgaard og Anne Gunnersen, professor Hanne Irene Jensen.
Status. Patientinklusion er i gang.
Risiko for sygelighed og død efter anæstesi og operation – betydning af alder og skrøbelighed.
Ifølge Danmarks Statistik forventes befolkningsgruppen over 80 år i 2030 at udgøre 59 pct. flere end i dag. Operationer, som for år tilbage var forundt de yngre generationer, tilbydes nu i stigende grad også vores ældste medborgere. Dette er naturligvis overordnet set en positiv udvikling, men fordi multimorbiditet og skrøbelighed forekommer med øget hyppighed med alderen, og disse er forbundet med mindre modstandsdygtighed over for de negative konsekvenser af anæstesi og nedsat helingspotentiale, vil vi med dette registerbaserede studie undersøge, hvordan alder, skrøbelighed og multimorbiditet påvirker korttids-overlevelsen og risikoen for alvorlige komplikationer efter anæstesi og kirurgi.
Studiet er baseret på registerdata fra alle operationer i Region Syddanmark fra januar 2015 til december 2021.
Deltagere: Statistiker Flemming Skjøth, Afdelingslæge Louise Bill, Overlæge Jacob Greisen, Professor Hanne Irene Jensen
Status: Analyse af data er i gang. Projektet forventes at afstedkomme flere afledte studier, hvori specialespecifikke forskningsspørgsmål afklares.
Collaboration for Evidence-based Practice and Research in Anaesthesia (CEPRA)
CEPRA er et nystartet nationalt forskningsnetværk, som har til formål at samle klinikere og forskere fra hele landet at om at designe, søge finansiering til og gennemføre randomiserede kliniske studier inden for anæstesiologi, der skal besvare daglige kliniske spørgsmål. Samarbejdet er nu organiseret i syv forskningsklynger inden for perioperativ medicin og anæstesi, og hver klynge har definerede forskningsspørgsmål, som der arbejdes på.
Anæstesiologisk afdeling, Vejle var i 2024 repræsenteret ved Afdelingslæge Louise Bill samt overlægerne Nick Phaff Steen og Morten Blichfeldt-Eckhardt.
SAGA-Study. Comparison of general aneasthesia versus spinal anaesthesia for total knee arthroplasty. A multicenter study
Et randomiseret klinisk forsøg, hvor formålet er at undersøge general anæstesi ift. spinal anæstesi ved hofte og knæ artroplastikker.
I studiet randomiseres 74 pt til total hofte alloplastik, 74 pt til total knæalloplastik og 74 patienter til unicompartmental knæalloplastik til at modtage enten general anæstesi eller spinal anæstesi.
Data indsamles fra operationsdagen indtil udskrivelse. Det primære outcome er tidlig mobilisering efter kirurgi. Sekundære outcomes er postoperativ smerte, svimmelhed, kvalme og opfyldelse af udskrivelses kriterier.
Deltagere: Forsøget udgår fra Hvidovre Hospital, med deltagelse af bl.a. Vejle Sygehus. Ansvarlig i Vejle: Overlæge Lina Plickaitiene.
Status: Inklusion komplet.
Dexa-Repeat dose. A multicenter study
Et randomiseret klinisk forsøg, hvor gentagne doser af glucocorticoid efter total knæalloplastik sammenlignes med placebo. 110 patienter skal inkluderes i studiet, hvor halvdelen randomiseres til gentagne doser af Dexamethason på den første postoperative dag, mens den anden halvdel randomiseres til placebo. Patienterne får herudover standart multimodal smertebehandling.
Det primære outcome er moderat til svær smerte (VAS > 3) under en gangtest. Sekundære outcomes inkluderer kumuleret smerte, kumuleret brug af pn analgetika, søvnkvalitet, træthed, svimmelhed, kvalme, tilfredshed med det analgetiske regime, indlæggelses varighed, morbiditet og mortalitet. Follow-up efter 8 og 30 dage.
Deltagere: Forsøget udgår fra Hvidovre Hospital, med deltagelse af bla. Vejle Sygehus. Ansvarlig i Vejle: Overlæge Lina Plickaitiene.
Status: Patient-inklusion genåbnet.
Intraoperativ intravenøs melatonin til forebyggelse af postoperativ agitation hos førskolebørn: et randomiseret, dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret forsøg
Formålet er at undersøge, om profylaktisk intravenøs melatonin administreret intraoperativt kan reducere risikoen for postoperativ agitation efter generel anæstesi hos børn på 1-6 år anæsteseret med sevofluran.
Studiet er et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbelt-blindet forsøg.
Inklusionskriterier: Patienter 1-6 år; Planlagt kirurgisk procedure af minimum 30 minutters varighed i generel anæstesi med sevofluran
Eksklusionskriterier: ASA >2; Kendt allergi overfor melatonin; Patienter i fast (defineret som daglig) behandling med melatonin
Intervention: Forsøgsmedicin administreres blindet i henhold til randomiseringskode. Melatonin hhv. placebo i form af isotont saltvand indgives intravenøst 30 minutter inden kirurgiens afslutning. Den aktive behandling er 0,15 mg/kg legemsvægt melatonin, som administreres efter et detaljeret vægtskema.
Deltagere: Forsøget er primært udgående fra hhv. Anæstesiafdelingerne på Juliane Marie Centret og HovedOrtoCentret, Rigshospitalet, samt Anæstesiafdelingen, Sygehus Lillebælt, men flere sites kan tilføjes. Ansvarlig på Vejle Sygehus: Overlæge Nick Phaff Steen.
Status: Projektet forventes igangsat i 2025.
Can nociception level-guided remifentanil dosing reduce postoperative pain in children during general anesthesia? A blinded, randomized controlled trial
I studiet ønskes undersøgt, om NOL guidet administration af perioperativ Remifentanil kan reducere smerte, opioidforbrug og agitation i børn fra 3-16 år, som gennemgår kirurgi i intravenøs anæstesi. Hypotesen er, at NOL-guided perioperativ remifentanil administration kan reducere postoperativ smerte sammenlignet med den almindelige kliniske tilgang, vi bruger, hvor remifentanil dosering primært baseres på hæmodynamiske variabler.
Studiet er et randomiseret kontrolleret multicenter studie.
Udstyr til deltagelse udlånes fra Rigshospitalet inklusiv oplæring.
Deltagere: Anæstesiafdelingerne, Rigshospitalet (Juliane Marie centret og hoved porto centret). Anæstesi afdelingen, Vejle Sygehus. Ansvarlig på Vejle Sygehus: Overlæge Nick Phaff Steen.
Status: Inkluderer patienter pr oktober 2024.
Cox-2 genet som indikator for akutte postoperative smerter
Eksplorativt studie hvor 74 patienter som indgår i et tidligere studie fra anæstesiafdelingen i Vejle får undersøgt en genetisk profil, hvor det vigtigste er Cox-2 genet mhp. om det er associeret til postoperative smerter efter cholecystektomi.
Postoperative smerter er primært af inflammatorisk type. En væsentlig del af smerteresponset skyldes sensibilisering af såret via en række immunaktive stoffer, bl.a. prostaglandiner og en sensibilisering af det centrale nervesystem via prostaglandin E2, som bevirker en sensibilisering af nerverne til det skadede område. Cox-2 enzymet er afgørende for dannelsen af prostaglandiner og aktiviteten er især kontrolleret af et bestemt gen. I dette studie undersøges materialet fra tidligere undersøgte patienter ift. om variationer i dette gen, har betydning for graden af postoperative smerter.
Deltagere: Overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Data bearbejdes.
Brachial plexus nerve block versus standard care for closed reduction of distal radius fracture in adults – the BLOCK trial. A national multicentre randomised controlled trial.
Reponering af colles frakturer er ofte vanskelig pga. smerter og reflektorisk muskelretraktion og 30% af patienter som primært reponeres, skal senere opereres.
I dette multicenter RCT undersøges om anlæggelse af plexus brachialis blok fremfor lokalt infiltrationsblok giver bedre knoglestilling ved reponering og færre komplikationer i efterforløbet foruden mindre smertefuld reponering.
Studiet drives fra Nordsjællands Hospital og der samarbejdes i øvrigt med Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus.
Deltagere: Overlægerne Pia Ryhammer, Christian Gerliff, Lina Pleckaitiene, Kjartan Eskjær Hannig, Oleh Dorosh, forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Inklusion opstartes 1.12.2024.
Comparison of the SaCoVLM video laryngeal mask to Ambu AuraGain laryngeal mask in patients for general anesthesia.
The laryngeal mask airway (LMA) occupies a central position in airway management.
The new LMA SaCoVLM combines the advantages of second-generation LMA with fiberoptic images of the larynx and thus can be used for video assisted intubation through the laryngeal mask, making it possible to visualize the tube as it passes the vocal cords. Additionally, the video can be used to continuously secure correct placement of the LMA and consequently adverse events, such as LMA displacement, can be handled in a timely manner.
The aim of the study is to compare the SaCoVLM airway to Ambus AuraGain second-generation LMA on following parameters: Lowest cuff pressure to obtain tight airway seal, postoperative symptoms of airway “irritation” at discharge from the postoperative recovery room, time and number of attempts to correct placement of LMA.
Deltagere: Reservelæge Jonas Munksgaard Berg, forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt og Overlæge Nick Phaff Steen.
Status: Data bearbejdes.
Er neuroimmune markører i CSF associeret med postostoperative smerter efter hofte- og knæalloplastik.
Kroniske smerter ved artrose er dårligt associeret med graden af ledskade og forventes delvist at skyldes central sensibilisering. Patienter med central sensibilisering oplever kraftig reaktion på perifere smertestimuli og er derfor oftere i risiko for svære postoperative smerter efter operationer i almindelighed.
En udbredt hypotese er at central sensibilisering er resultatet af subtil neuroimmun aktivering i centralnervesystemet og i et tidligere studie har vi vist at cytokinniveauet i CSF er kraftigt associeret med smerte og funktionsnedsættelse ved artrose.
I DANPAIN-biobanken er opsamlet cerebrospinalvæske og blod fra 98 patienter til hofte og knæ alloplastik på Vejle Sygehus og målt en række cytokiner i disse væsker ved det tidligere studie. Ud fra journalnotater opsamles data om postoperative smerter og postoperativt opioidforbrug mhp. at vurdere om disse er associeret med præoperative cytokinniveauer i cerebrospinalvæsken.
Deltagere: Stud med. Peter Nissen Fahrendorff og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Data bearbejdes.
Inflammatory Markers as Predictors of Acute and Chronic Post-Operative Pain Following Total Knee Arthroplasty: A Systematized Review
Systematiseret review over inflammatoriske biomarkører som prædiktorer for akutte og kroniske postoperative smerter efter knæ-artrose.
Deltagere: Stud med. Karoline Allerslev Horsbøl og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Data bearbejdes.
Intensiv
The TOXIC-study
Hovedformålet med projektet er at bestemme hvor stor en andel af de akut forgiftede patienter, der indlægges på intensive afdelinger samt har eller udvikler en tilstand, der kræver specifik intensiv behandling (respiratorbehandling, dialyse, antidotbehandling, væskebehandling m.fl.) udover observation.
Studiet er et dansk multicenterstudie, hvor Anæstesiologisk Afdeling, Vejle indgår i projektet.
Deltagere: Introlæge Anne Niclasen Skovvang, introlæge Kristian Møller Jensen, forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Dataindsamling er afsluttet, og data bearbejdes.
Enhancing palliative care in ICU (EPIC)
EU HORIZON-HLTH-2023-DISEASE-03-01: Novel approaches for palliative and end-of-life care for non-cancer patients.
EU finansieret projekt, der gennem forskellige delstudier, bl.a. afprøvning af telemedicinske løsninger og e-læring for specialiseret palliativ og end-of-life care på intensivafdelinger, ønsker at fremme: sundhedsydelser, der er af høj kvalitet, tilgængelige og bæredygtige; sundheds-professionelles evne til bedre at håndtere kompleksiteten af kritisk sygdom; reducere byrden af kritisk sygdom for patienter og pårørende via mere effektiv støttende behandling; rettidig inklusion af mulighed for personlig medicin og fremme af fælles beslutningstagning.
Leder: Charité, Berlin
Sygehus Lillebælt er leder af en Work Package, der skal identificere facilitatorer og barrierer for palliativ og end-of-life behandling på intensivafdelinger og udvikle beslutningsstøtteværktøjer. Leder: Professor Hanne Irene Jensen. Øvrig deltager: Professor Karina Dahl Steffensen.
Status. Projektperiode: 2024-2029.
Fluid administration and fluid overload in the intensive care unit (FLUID-ICU)
Væske overload er associeret med en række komplikationer på intensiv patienter.
I dettte observationelle, internationale, multicenterstudie undersøges:
- Gængs praksis for væske administration til voksne kritisk syge patienter på intensiv afdeling under ophold på intensiv.
- Antallet af patienter med væske overload ved ankomst og under opholdet på intensivafdeling.
- Den aktuelle farmakologisk og non-farmakologiske behandling af væske overload.
- Outcome for ICU-patienter med væske overload.
Studiet drives fra Nordsjællands Hospital.
Deltagere: Reservelæge Lasse Hartmann Schmidt og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt
Status: Databearbejdning.
Current practice on perioperative opioid titration and clinician-perceived predictors for dose escalation in adults, a Danish nation-wide survey (OPIAID).
In a nation-wide online survey the aim of the study is to assess clinician-perceived predictors for escalating intra- and postoperative use of opioids in adults among anesthesia nurses, PACU nurses and anesthesiologists. It is hypothesized that there is a significant inter-clinician, inter-personnel group, and inter-hospital heterogeneity concerning the selection of opioids and dosages.
Studiet er et multicenter studie som drives fra Bispebjerg Hospital.
Deltagere: Reservelæge Stefan Anegaard Lausdahl og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt
Status: Databearbejdning.
Prokinetic Agents in the Intensive Care Unit (PATIENCE)
Feeding intolerance is common in critically ill patients 1 and can lead to malnutrition. To prevent malnutrition, critically ill patients are often supported with enteral nutrition. Sufficient uptake of nutrition depends on gastrointestinal (GI) motility, which is often impaired in critically ill patients. Prokinetic agents stimulate smooth muscle contractions in the upper GI tract either directly or indirectly, thereby improving gastric emptying and accelerating bowel transit.
The aims with this inception cohort study are to report the proportion of patients that receive prokinetic agents in the ICU, describe the characteristics of patients that receive prokinetic agents, describe which and how prokinetic agents are used, and describe the association between the use of prokinetic agents and patient-important outcomes.
Studiet er et multicenterstudie, som drives fra Holbæk Hospital.
Deltagere: Reservelæge Jonas Elmer Pedersen og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt
Status: Alle patienter er inkluderet, der indsamles follow-up data.
Translation and validation of the FS-ICU-24R into Danish
FS-ICU-24R er et canadisk udviklet spørgeskema til undersøgelse af pårørendetilfredshed på intensiv.
Formålet med dette studie er at oversætte og kulturelt tilpasse skemaet til dansk og teste skemaets reliabilitet og validitet blandt danske pårørende.
Studiet er et dansk multicenterstudie, som er ledet af lektor Anne Højager Nielsen, Regionshospitalet Gødstrup og lektor Anne Sofie Ågård, Aarhus Universitetshospital.
Intensivsygeplejerske Marianne Thora Høgh er projektansvarlig i Vejle.
Status. Dataindsamling er i gang
Smertecenter
Vurdering af sensibilisering hos kroniske smertepatienter
Kroniske smertepatienter beskriver af og til smerter, der ikke kan forklares med billeddiagnostik og almindelige parakliniske -og kliniske undersøgelser. Patienter, der mangler en årsag til deres smerter, lever i forskelligt omfang med skam og skyld. QST (Quantitative Sensory Testing) er en evident psyko-fysiologisk undersøgelse, der bidrager til vurdering af sensibiliseringstilstande i det centrale og perifere nervesystem og herved kan bidrage til øget forståelse for ”uforklarlige” smerter. Da den komplette QST-protokol er tids- og udstyrskrævende, har projektgruppen udarbejdet en afgrænset, klinisk anvendelig QST-protokol, som vi vil vurdere intertester og test-retest reliabiliteten af.
QST-protokollen indeholder test af allodyni, hyperalgesi og tryksmertetærskel. Vi vil sammenholde de neurofysiologiske smertemekanismer med bredere bio-psyko-social faktorer. Projektet har tre faser: Pilot 1, hvor intertester reliabiliteten vurderes på kolleger. Pilot 2, hvor intertester og test-retest reliabilitet vurderes på ni personer med kroniske smerter. Del 3, hvor test-retest reliabilitet testes på ca. 40 kroniske smertepatienter.
Projektansvarlige: Fysioterapeuter Daniel Broholm, Lotte Ladegaard Kristensen og Søren Henrik Thomsen, Smertecenter Middelfart.
Status: Pilot 1 blev afviklet i august-september 2021. Pilot 2 er gennemført i foråret 2023. Dataindsamling i Del 3 er færdiggjort i august 2024 og dataanalyse er i gang.
DANPAIN (Danish Pain Research Biobank)
DANPAIN-biobanken indeholder prøver af blod, cerebrospinalvæske og klinske data på 298 patienter med en række kroniske smertetilstande samt 70 raske forsøgsdeltagere.
Biobankens formål er at undersøge immunsystemets påvirkning af centralnervesystemet, som muligvis medfører hypersensitivitet af centralnervesystemet mhp. at forklare årsager og mekanismer bag de kroniske smertetilstande.
Forsøgsansvarlig: Forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt. Reservelæge Kristian Hugger Jacobsen fra Vejle anæstesiologisk afdeling er med på studiet omkring NFL og astrocyt markører.
Følgende studier er i gang i forbindelse med DANPAIN-biobanken:
- Cytokinprofil i cerebrospinalvæske og blod hos patienter med kroniske komplekse smerter og raske forsøgspersoner.
Samarbejdspartner: Kate Lambertsen, Odense Universitetshospital.
Status: Artikel under skrivning. - sUPAR og hsCRP i cerebrospinalvæske og blod hos patienter med fibromyalgi, artrose sammenlignet med raske forsøgspersoner: tegn på kronisk inflammation?
Samarbejdspartner: Jesper Eugen Olesen og Line Jee Rasmussen, Hvidovre Hospital
Status: Artikel under skrivning. - Proteom analyse af cerebrospinalvæske og blod hos patienter med kroniske komplekse smerter, artrose og raske forsøgspersoner.
Samarbejdspartner: Martin Røssel Larsen, Syddansk Universitet.
Status: Artikel under skrivning. - Metabolom analyse af cerebrospinalvæske og blod hos patienter med kroniske komplekse smerter, artrose og raske forsøgspersoner.
Samarbejdspartner: Daniel Anthony, Oxford Universitet.
Status: Artikel under skrivning. - Neurofilament og astrocytmarkører i cerebrospinalvæske og blod hos patienter med kroniske komplekse smerter.
Samarbejdspartnere: Kate Lambertsen, OUH og Jonna Madsen Vejle Sygehus.
Behandling af CRPS-smerter med selvudførte blokader
På anæstesiologisk afdeling har overlæge Christian Gerliff i flere år udført behandling af CRPS-smerter med nerveblokader, hvor patienterne er oplært i selv at udføre blokader.
Behandlingen er eksperimentel, men der laves nu et retrospektivt studie på data fra de seneste 5 år mhp. at vurdere effekten af behandlingen i et pilotstudie, som muligvis kan føre til et større studie.
Deltagere: Introlæge Sune Hansen, Overlæge Christian Gerlif, Professor Hanne Irene Jensen og forskningsansvarlig overlæge Morten Blichfeldt-Eckhardt.
Status: Artikel er submitted.
Overordnet
In House palliation
Ud fra strategien om palliativ indsats på Sygehus Lillebælt 2019-2020 har det palliative team pr. 1. september 2021 fået en In House funktion. I første omgang som pilot på Medicinsk og Urinvejskirurgisk afdeling i Vejle og på Hjerne- og Nervesygdomme afdelingen i Kolding. Formålet med funktionen er, at alle patienter med palliativt behov skal identificeres således, at en tidlig og målrettet palliativ indsats etableres. En læge eller sygeplejerske fra det palliativ team vil være tilgængelig på afdelingerne på hverdage og vil medvirke til kompetenceløft hos klinikerne på afdelingerne samt skabe lige adgang for patienterne til palliativ behandling uafhængig af diagnose.
I foråret 2022 er der gennemført en kvalitativ undersøgelse af hvordan sundhedsprofessionelle fra sengeafdelingerne samt sundhedsprofessionelle fra det palliative team oplever, at praksis er ændret på sengeafdelingerne efter etablering af In House funktionen. Derudover er der gennemført audit på kritisk kald i Vejle og Kolding for september-november i 2021, 2022 og 2023.
Deltagere: Reservelæge Kathrine Tværsig Olesen, Afdelingslæge Helene Korvenius Nedergaard, Sygeplejerske Patricia Angel, Professor Hanne Irene Jensen.
Status. Projektrapport er færdiggjort og delt med kvalitetsfora på SLB. Artikel er færdigskrevet og submitted.
Sikring af viden om behandlingsbeslutninger
Projektet blev igangsat i 2020 på baggrund af dels uønskede genoplivningsforøg på både sygehusafdelinger og plejecentre, dels den nye vejledning på området, hvor en væsentlig ændring er, at beslutning om ingen forsøg på genoplivning ved hjertestop nu også gælder ved sektorskifte. Formålet med projektet er forebygge uønskede genoplivningsforsøg og sikre videregivelse af ved sektorskifte. Projektet har deltagelse af otte kliniske SLB afdelinger og 29 plejecentre fra Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.
Projektleder: Professor Hanne Irene Jensen
Status: Followup afsluttet medio 2024. Projektrapport færdiggjort og delt med projekt sites og kvalitetsfora på Sygehus Lillebælt. Artikel er færdigskrevet og submitted.
Opvågning
Madtilbud til patienten på opvågningsafdelingen A510 – hvordan kan man kvalificere tilbuddet?
I et innovationsprojekt ”Mad til patienter på opvågningsafdelingen” udført af studerende fra UCL var resultatet, at de eksisterende tilbud var ikke tilfredsstillende, og at både patienter og personale gav udtryk for, at den standard sandwich, som består af toast, ost/pålæg, fremstår kedelig og tør.
Ernæring og mobilisering er en vigtig del af opvågningsforløbet mhp. hurtigt at kunne restituere efter endt operation. Derfor blev der, i samarbejde med køkkenet, udviklet en bestillingsseddel med et udvidet sortiment af både mad og drikke, som patienterne ved præsamtalen kunne bestille fra til opvågningsafsnittet. Det udvidede sortiment blev tilbudt 111 patienter, og deres ønsker blev registreret i en database. Baseret på undersøgelsen vil det endelige madtilbud til patienten på A510 og det fremtidige tilbud blive justeret.
Deltagere: Dorte Christensen, Lene Hostrup Ib, Yth Inga Jakobsen, Betina Hess Nielsen og Anne-Mette Bøgehøj Sørensen
Status: Dataindsamling er gennemført, databearbejdning er i gang.
Madley ES, Razniak L, Broholm D, Ravn SL, Vægter HB. Interpretation of the Danish version of the PROMIS-10 questionnaire among people with high-impact chronic pain: A Qualitative Study. IASP 2024 World Congress on Pain. Amsterdam. August 2024.
Blichfeldt-Eckhardt MR, Lambertsen KL. Neuroimmune biomarkers in CSF is associated to pain and FIQR-score in Fibromyalgia patients. IASP 2024 World Congress on Pain. Amsterdam, Netherlands, August 2024.
Springborg AH, Varnum C, Nielsen NI, Rasmussen LE, Kjærsgaard-Andersen P, Pleckaitiene L, Gromov K, Troelsen A, Kehlet H, Foss NB. Repeat dose dexamethasone to prevent pain relapse after total knee arthroplasty in high-pain responders – A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. DASAIMS årsmøde 2024. København, Danmark, November 2024. (var udtaget til foredragskonkurrencen "Årets Forskningsprojekt 2024")
Gad R, Hannig KE, Ersgaard R, Palmgren I, Landsverk ID, Nordqvist AL. How do we meet children with neurodevelopmental disordes? 37th SSAI congress, Oulu, Finland, Juni 2024
Petersen KKS, O’Niell S, Blichfeldt-Eckhardt MR, Nim C, Arendt-Nielsen L, Vægter HB. Pain profiles and variability in temporal summation of pain and conditioned pain modulation in pain-free individuals and patients with low back pain, osteoarthritis, and fibromyalgia. Eur J Pain. 2024;00:1–13.
Meier K, de Vos CC, Bordeleau M, Tuin SV, Billet B, Ruland T, Blichfeldt-Eckhardt, MR, Winkelmüller M, Gulisano HA, Gatzinsky K, Knudsen AL, Sørensen JCH, Milidou I, Cottin SC. Examining the Duration of Carryover Effect in Patients With Chronic Pain Treated With Spinal Cord Stimulation (EChO Study): An Open, Interventional, Investigator-Initiated, International Multicenter Study. Neuromodulation. 2024 Jul; 27(5):887-898.
Nejatbakhsh E, Kristensen SB, Scherer C, Meier K, Blichfeldt-Eckhardt MR. Does Spinal Cord Stimulation Improve Sleep Disturbances Independently of Pain Relief in Patients With Chronic Pain? An Explorative, Observational Study. Neuromodulation. 2024:S1094-7159(24)00132-6.
Blichfeldt-Eckhardt MR, Varnum C, Lauridsen JT, Rasmussen LE, Mortensen WCP, Jensen HI, Vaegter HB, Lambertsen KL. Low-grade systemic inflammation, but not neuroinflammation, predicts 12-months postoperative outcome after total hip arthroplasty in patients with painful osteoarthritis. An explorative study. Bone Joint Res 2024;13:741-749.
Jensen CB, Gromov K, Foss NB, Kehlet H, Pleckaitiene L, Varnum C, Troelsen A. Response to Letter to the Editor on "Spinal anesthesia versus general anesthesia (SAGA) on recovery after hip and knee arthroplasty: A study protocol for three randomized, single-blinded, multi-center, clinical trials". Acta Anaesthesiol Scand. 2024;68(7):1003-1004.
Steiness J, Hägi-Pedersen D, Lunn TH, Overgaard S, Brorson S, Graungaard BK, Lindberg-Larsen M, Varnum C, Lundstrøm LH, Beck T, Skettrup M, Pedersen NA, Bieder MJ, von Cappeln AG, Pleckaitiene L, Lindholm P, Bukhari SSH, Derby CB, Nielsen MG, Exsteen OW, Vinstrup LØ, Thybo KH, Gasbjerg KS, Nørskov AK, Jakobsen JC, Mathiesen O; RECIPE trial group. Non-opioid analgesic combinations following total hip arthroplasty (RECIPE): a randomised, placebo-controlled, blinded, multicentre trial. Lancet Rheumatol. 2024;6(4):e205-e215.
Jensen CB, Gromov K, Foss NB, Kehlet H, Pleckaitiene L, Varnum C, Troelsen A. Spinal anaesthesia versus general anaesthesia (SAGA) on recovery after hip and knee arthroplasty: A study protocol for three randomized, single-blinded, multi-centre, clinical trials. .Acta Anaesthesiol Scand. 2024;68(1):137-143. doi: 10.1111/aas.14331. Epub 2023 Sep 24.PMID: 37743099
Pedersen HS, Rothmann MJ, Jensen HI. Certified registered nurse anesthetists’ experiences of nursing in anesthesia care: an interview study. J Perianesth Nurs 2024. E-pub ahead of print
Frølund JC, Løkke A, Jensen HI, Farver-Vestergaard I. The use of podcasts as patient preparation for hospital visits – an interview study exploring patients’ experiences. Int J Environ Res Public Health 2024;21:746
Alrø AB, Svenningsen H, Nedergaard HK, Jensen HI, Dreyer P. Patients' and relatives' experiences of cognitive impairment following an intensive care unit admission. A qualitative study. Aust Crit Care 2024. E-pub ahead of print
Poulsen SS, Jensen HI, Bruun KD, Blichfeldt-Eckhardt M, Kvorning N. Validation of the Danish Version of the Fibromyalgia Impact Questionnaire Revised. Dovepress 2024;17:1745-50.
Frølund JC, Løkke A, Jensen HI, Farver-Vestergaard I. Development of Podcasts in a Hospital Setting: A User-Centered Approach. J Health Commun 2024 2024;29:244-55.
Kjaergaard-Andersen G, Bauer EH, Bhavsar RP, Jensen HI, Ahrenfeldt LI, Hvidt NC, Strøm T. Assessment of quality of life for frail, elderly patients post-ICU discharge: a protocol for a scoping review. BMJ Open 2024. 14:e076494.
Alrø AB, Svenningsen H, Nedergaard HK, Jensen HI, Dreyer P. Cognitive impairment in intensive care unit patients: A qualitative exploration through observations and interviews. Intensive Crit Care Nurs 2024; 81:103611
Andersen AD, Voogd KL, Smith MA, Gerlif C, Jensen HI. Correlation between temperature and pain sensation following a peripheral ulnar block: An explorative pilot study. The Open Anesthesia Journal 2024;18:1-8
Holm A, Thorn A, Alrø AB, Nedergaard HK, Jensen HI, Dreyer P. Non-pharmacological interventions to support the cognitive rehabilitation of patients admitted to the intensive care unit: An umbrella review. Nurs Crit Care 2024. E-pub ahead of print
Smith MA, Nedergaard HK, Hansen JR, Jensen HI, Brøchner AC. The Clinical Frailty Scale to assess patients referred for intensive care therapy. 2024. Dan Med J. 71, 11, A08230542.
Hansen KK, Løkke A, Jensen HI, Gantzhorn EK, Farver-Vestergaard I, Hilberg O. Examining the impact of obstructive sleep apnea on cognitive function in severe COPD. Sleep Breath 2024. E-pub ahead of print.
Jensen HI, Farmer SLH, Skaarup LO, Løkke A, Hygum A, Ipsen MJ, Gamst LH, Klausen MB. Development and testing of a generic patient decision aid for end-of-life care. Patient Educ Couns 2024. E-pub ahead of print