Skip til primært indhold

Brug af tin-filter ved CT-del af PET/CT-scanning

Information til fagpersoner om forskningsprojektet "Brug af tin-filter ved CT-del af PET/CT-scanning" på Nuklearmedicinsk Afdeling på Vejle Sygehus.

Beskrivelse

Tin-filter-studiet er et eksperimentelt projekt udført som en fantom-undersøgelse, hvor forskellige CT-protokoller med og uden tin-filter afprøves for at kvantificere strålingsbesparelser ved PET/CT-skanninger uden at gå på kompromis med billedkvaliteten.

PET og CT billedkvalitets fantom scannet med forskellige tin-filter kameraindstillinger for at bestemme ultra-lavdosis indstilling til dæmpningskorrektion. Desuden komme med bud på optimale indstillinger for lokalisation og karakteristikon-niveauer.

Kan bruges til mange sygdomme. Mest dosisbesparelse ved høj-kontrast områder, såsom knogle-PET-undersøgelser anvendt ved fx prostatakræft.

Ingen medicin, men en CT-indstilling der kan bruges sammen med alle tracere.

Projektet er startet i 2022 og afsluttet i 2024.

Resultater

CT-protokoller for PET AC kan levere ultra-lave doser med tilstrækkelig PET-kvantificering. Tin-filteret kan tillade 60-87% lavere dosis end den standard ULDCT-protokol for PET AC, afhængig af vævstæthed og accepteret ændring i PET-kvantificering.

Projektansvarlig

Paw Christian Holdgaard

Forskningsansvarlig overlæge

Nuklearmedicinsk Afdeling, Vejle


79 40 58 12
APPFWU02V