Skip til primært indhold

CT-scanning

CT står for Computer Tomografi - dvs. en røntgenundersøgelse med computerfremstillede billeder fra forskellige dele af kroppen. Selve apparatet består af en stor bue, hvori røntgenrøret roterer om dig. Du ligger på et leje der kan køre frem og tilbage. CT-billedet er mere detaljeret end et almindeligt røntgenbillede og det kan bearbejdes, så det fremstår i flere vinkler.

Patientinformation om CT-scanning

CT-scanning er ofte et supplement til en almindelig røntgenundersøgelse. Og som hovedregel er det kun speciallæger, der henviser til CT.

Hvis der er specielle forberedelser til undersøgelsen, modtager du besked om disse i indkaldelsesbrevet.

Det kan f.eks. være at du skal være fastende, have en fyldt blære eller have taget en blodprøve før du møder til scanning.

Lejet som du ligger på, kører igennem en ca. 80 cm bred åbning, mens der scannes. Det er vigtigt for scanningen, at du kan ligge stille. Lejet kører igennem scanneren flere gange.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at give dig noget kontrast i en blodåre i armen.

Imens du bliver scannet er du alene i rummet, men du vil altid kunne komme i kontakt med radiografpersonalet, som også  forklarer dig forløbet undervejs i scanningen.

Hvor lang tid tager en CT-scanning?

Alt afhængig af scanningens art og forberedelse, tager det fra 10 til 30 minutter. Til nogle scanninger er det nødvendigt at sprøjte et kontraststof ind i din blodåre - og i det tilfælde, vil vi tilbyde dig at blive observeret på afdelingen 20 til 30 min. efter scanningen. (I meget sjældne tilfælde kan kontraststoffet give bivirkninger i form af udslæt og kløe på huden).

Der er ingen særlige forholdsregler efter undersøgelsen (ud over tilbuddet om at blive op til 30 min. på afdelingen, hvis du har fået kontraststof sprøjtet ind i en blodåre).

Svaret skal du have af den læge eller afdeling, der har henvist dig til scanningen.

APPFWU02V