Skip til primært indhold

Angste børn bliver afledt af Virtual Reality

Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus har gennem halvandet år – med succes – brugt virtual reality-briller til at aflede børn, der er bange for eksempelvis en blodprøve.

Ét spil tager børnene en tur med i en dyrepark fyldt med alverdens væsener. I et andet kan de gå rundt i Legoland. Og der er også et spil, hvor de kan skyde balloner i en farvestålende fantasiverden.

Ved hjælp af flere, forskellige virtual reality-spil har Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus gennem halvandet år beroliget mange af de børn, der skal have taget en blodprøve på afdelingen. Et stik, som de ellers forinden var angste for at få. For børnene er i mange tilfælde nærmest forsvundet ind i den virtuelle verden og har derfor dårligt opdaget eller mærket, at de samtidig har fået et stik i armen.
- Det har været rigtig godt, og vi har kunnet se, at de er blevet afledt af spillene, fortæller specialeansvarlig sygeplejerske på afdelingen, Marianne Hedegaard.

Sygeplejersken kan se med

Virtual Reality eller bare 'VR', som det kaldes, er en teknologi, hvor brugeren træder ind i en virtuel virkelighed. På Kolding Sygehus sker det – som mange andre steder – ved hjælp af såkaldte VR-briller, som barnet har på, mens prøven skal tages.

Fastspændt foran brillerne er en lille skærm, der viser dét, der sker i den virtuelle verden. Kigger barnet til højre, ser den dét, der er til højre i denne verden. Og på samme vis ved kig i alle andre retninger i 360 graders-verdenen. På den måde kan barnet altså gå en tur i for eksempel en dyrepark, som var barnet der i virkeligheden, selvom barnet sidder i en seng på en stue.
- Den virtuelle verden bliver en form for distraktion. Børnene kigger på dyrene omkring dem, eller de skyder efter ballonerne, som er i luften. Og så opdager de slet ikke, at prøven, de var så bange for, bliver taget, fortæller klinisk sygeplejespecialist, Karin Bundgaard Nielsen.

Siden årsskiftet har man også brugt VR-briller på Biokemi og Immunologi på Kolding Sygehus. Her har man også gode erfaringer, og VR-brillerne kan være med til at dæmpe angsten hos både børn, men også på en voksen kvinde, der fik dem tilbudt. Hun havde i flere år kæmpet med angst for blodprøvetagning, men brillerne var med til at minimere angsten, så hun fik en bedre oplevelse.

VR-briller hjalp fireårig pige

VR-brillerne bliver i dag brugt på flere af landets sygehusafdelinger, men i Kolding har man koblet systemet op til en iPad, hvorpå sygeplejersken kan se, hvad barnet ser – og dermed tale med om, hvad barnet oplever i den virtuelle verden. Den samtale er med til at bringe fokus væk fra stikket. Brillerne bliver brugt flere gange om ugen – typisk i de situationer, hvor lægerne eller sygeplejerskerne på forhånd forudser, at barnets angst for nålestikket er så stor, at der er behov for at skabe en positiv afledning. Det kan være i situationer, hvor stikket eksempelvis skal tages i armen eller i ryggen.

Marianne Hedegaard husker især en fireårig pige, der skulle have lagt en venflon – et kateder, der bliver lagt i en blodåre som brug til medicinsk behandling. Pigen var på forhånd meget bange for det lille indgreb, og to læger havde forgæves forsøgt at lægge venflonen.

I tredje forsøg fik hun derfor VR-brillerne på, og lægen begyndte at tale med pigen om det, der skete i den virtuelle verden.
- Lægen sagde: ”Kan du se den ting?”: Samtidig med det blev venflonen lagt, og pigen registrerede slet ikke, at det skete, fordi hun var så optaget af den tur, hun var på, husker Marianne Hedegaard.

Projektet med virtual reality-brillerne er et led i at gøre Kolding Sygehus til et børnevenligt hospital, hvor de mindste patienter får en ekstra skånsom behandling og pleje. For eksempel har Biokemi og Immunologi og Børne- og Ungeafdelingen i samarbejde udsendt en app – 'Rumles blodprøve på sygehuset' - hvor børn gennem animerede film og spil kan få en mere tryg oplevelse, når de skal have taget en blodprøve. Det skal samtidig forebygge nåleskræk senere i livet.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V