Brystsmerter: Skadestuen skærer ned på ventetid
På Vejle Sygehus har man siden 2022 sat ekstra fokus på patienter med brystsmerter, og denne patientgruppe har netop fået tildelt en stue på skadestuen. I dag kommer de i gennemsnit to timer hurtigere hjem end tidligere.
Et nyt initiativ på Sygehus Lillebælt har gjort det både hurtigere og lettere at behandle patienter, der kommer ind med brystsmerter. Med den nye ordning, som kaldes fast track, bliver patienterne hurtigt vurderet og undersøgt, og langt de fleste kan sendes hjem samme dag. Faktisk viser erfaringerne, at hele 80 % af patienterne ikke har behov for indlæggelse.
Ordningen blev startet i 2022, da personalet oplevede, at patienter med brystsmerter fyldte meget på skadestuen.
- Vi så, at der i gennemsnit kom mellem fem og seks patienter med brystsmerter ind hver dag. Det lagde et stort pres på vores sengepladser og arbejdsmiljø, fortæller Susan Søs Madsen, som er specialeansvarlig på Skadestuen på Vejle Sygehus.
Derfor blev fast track-konceptet udviklet, hvor patienter allerede i ambulancen får taget en måling af hjerterytmen, som straks vurderes af en kardiolog. Det sikrer, at alvorlige tilfælde hurtigt kan sendes direkte til behandling, mens mindre akutte patienter kommer ind på skadestuen.
Ny stue aflaster skadestuen
Som en del af løsningen har skadestuen indrettet et særligt rum, som primært er forbeholdt patienter med brystsmerter. Her er der ingen senge, men i stedet komfortable stole, som både kan lægges ned og bruges til eventuel behandling, hvis det bliver nødvendigt.
For patienterne betyder fast track et kortere behandlingsforløb, hvor de hurtigt får svar på, om deres symptomer er alvorlige eller ej.
- De relevante undersøgelser, som blodprøver, røntgenbilleder og vurdering af lægen, sættes i gang med det samme, så vi hurtigere kan give patienterne en diagnose, siger Susan Søs Madsen.
Tidligere kunne patienterne ligge i op til fire-fem timer i skadestuen, men nu er den gennemsnitlige tid reduceret til 152 minutter for denne patientgruppe, altså godt en halvering.
Fordele for både patienter og personale
Fra personalets synsvinkel har ordningen også haft stor betydning.
- Det frigør ressourcer, når vi hurtigt kan afklare patienternes tilstand og sende dem hjem eller videre. Det reducerer belægning på skadestuen, hvilket betyder mindre pres og et bedre arbejdsmiljø, siger Susan Søs Madsen.
Det særlige rum og fast track-ordningen er desuden med til at afdramatisere situationen for patienterne, der måske ellers ville føle unødig bekymring ved at blive lagt i en hospitalsseng.
Pressekontakt
