Ny, effektiv strålebehandling på meget kortere tid
Et større antal lungekræftpatienter på Sygehus Lillebælt kan fremover gennemgå et 11 gange hurtigere strålebehandlingsforløb, end behandlingen normalt vil kræve.
Børge Jensen ligger på lejet med armene over hovedet og med et hvidt klæde på overkroppen, mens de sorte bukser og grå strømper stikker ud forneden.
Ved siden af lejet står sygeplejerske og stråleterapeut Trina Harboe, der sammen med en kollega er ved at indstille den enorme accelerator, også kendt som en strålekanon, som Børge Jensen ligger under.
- Ligger du godt?, spørger hun.
Børge Jensen konstaterer kort:
- Ved du hvad, det kan ikke være bedre. Jeg ligger lige så godt som sidst, svarer han.
Det er anden gang, at 82-årige Børge Jensen skal igennem den nye type strålebehandling, som Sygehus Lillebælt nu tilbyder. To dage forinden var han den første patient overhovedet på Vejle Sygehus, der modtog stereotaktisk strålebehandling, som behandlingsteknikken hedder. Det skal efter planen få bugt med den mindre kræftsvulst, som lægerne opdagede i pensionistens ene lunge i sommer, efter at han klagede over, at han ofte hostede.
Sparer tid for alle
Stereotaktisk strålebehandling er kraftigere, men mere skånsom og lige så effektiv som almindelig strålebehandling – og vigtigst af alt skal patienterne kun gennem en strålebehandling tre til fem gange mod de normalt 33 gange, som almindelig strålebehandling kræver. Altså en op mod 11 gange hurtigere behandlingstid.
- Det er rigtig godt, at jeg ikke skal hertil og have stråling så mange gange. Det sparer tid for alle, siger Børge Jensen, der bor i Vonsild syd for Kolding.
Udenfor lokalet, hvor acceleratoren troner midt i det hele, følger en gruppe fysikere, radiografer, læger og sygeplejersker med på flere skærme, mens maskinen bliver indstillet, så den meget præcist kan angribe kræftsvulsten. Det kræver en særlig form for CT-scanning af Børge Jensens lunge, og den scanning bliver udført, inden selve strålebehandlingen begynder.
- Det ser meget fornuftigt ud, siger en fysiker foran en skærm, mens han klikker rundt på scanningsbillederne, som han og kollegaerne nøje gennemgår.
Ved hjælp af de levende scanningsbilleder på skærmen, ved hjælp af ny teknik - og ved hjælp af mange målinger kan man indstille acceleratoren så ekstremt præcist, at den kan udsende en 11 gange større stråledosis mod Børge Jensens kræftsvulst, men altså i et meget kortere forløb end en almindelig behandling ville tage. Det har både krævet nyt udstyr, nye programmer og frem for alt et stort forarbejde af holdet bag den nye strålebehandling.
- Vi kan stråle med en større dosis, fordi vi stråler mod et meget lille område, og derfor kan strålingen gives i en højere dosis. Hvis vi strålede med en så høj dosis på et større område, ville det være skadeligt for patienten, fortæller hospitalsfysiker og ph.d., Rune Slot Thing, fra Afdeling for Medicinsk Fysik på Vejle Sygehus.
Færre bivirkninger
I første omgang udfører man kun behandlingen på patienter med kræft i en lunge, hvor kræften ikke har spredt sig til andre dele af kroppen, og hvor kræftknuden ligger relativt frit i lungen, så man sikrer sig, at rask væv ikke bliver skadet. Og så vil man behandle de mere skrøbelige patienter, der ikke vil kunne tåle en operation, fordi et sådant indgreb vil være for krævende og skadeligt for deres sårbare helbred - men hvor det heller ikke er hensigtsmæssigt at lade dem gennemgå 33 behandlinger.
Sygehus Lillebælt forventer, at der årligt vil være tale om 50 til 100 lungekræftpatienter, der indtil nu skulle have været til Odense Universitetshospital for at modtage behandlingen. Alene i november gælder det foreløbigt ni patienter. Fysikere, læger og stråleterapeuter har været på studiebesøg på Odense Universitetshospital, hvor man i flere år har tilbudt behandlingen, for at blive uddannet i teknikken.
- Det er en mega god behandling til den her type patienter. Det er effektivt og skånsomt med færre bivirkninger end ved en normal strålebehandling, siger overlæge på Onkologisk Afdeling, Charlotte Kristiansen.
Rune Slot Thing fortæller, at man forud for en behandling laver mange forberedelser, beregninger og simuleringer for at sikre sig, at behandlingen er så millimeterpræcis, som det er krævet.
- Men når forarbejdet er gjort, og alt er indstillet, vil patienten opleve det som et meget smidigt forløb, siger han.
Mærker ikke behandlingen
Sådan oplever Børge Jensen det også. Han mærker slet ikke, at strålingen angriber kræftsvulsten, mens acceleratoren kører rundt om ham.
- Du får jo at vide, at du bare skal ligge helt stille, og så gør du bare det. Jeg lå og kiggede på, at maskinen drejede rundt, fortæller han.
Præcist 24 minutter efter, at koldingenseren har lagt sig ind under acceleratoren, rejser han sig op - og kan atter tage sin bluse på.
- Det var det for i dag, konstaterer stråleterapeuten.
Børge Jensen mangler stadig én behandling – den ligger på den anden side af weekenden – og så har han som den første patient gennemført tre stereotaktiske strålebehandlinger på Sygehus Lillebælt.
Forhåbentligt med det resultat at kræften derefter er ude af hans krop.