Skip til primært indhold

Sygeplejerske hædret for at redde selvmordstruet

Årets Margueritte-pris er blevet uddelt, og i år er modtageren kontaktsygeplejerske Rikke Skov Pedersen fra Rygcenter Syddanmark.

Rikke Skov Pedersen er i øjeblikket på barsel, og derfor blev hun overrasket med prisen derhjemme af sygeplejefaglig direktør Hanne Andersen og kollegerne fra Rygcenter Syddanmark. Og det var en meget rørt modtager af prisen.
- Det er vildt og stort, og jeg er meget, meget rørt og beæret. Mange tak, siger Rikke Skov Pedersen.

Margueritte-prisen er en pris, som Sygehus Lillebælt uddeler til en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent, der har leveret ’excellent sygepleje’ i det forgangne år. Det kan for eksempel være ved at indfri et særligt, vigtigt ønske for patient eller ved at give en ekstra krammer, når der er allermest behov for det.

Og sygeplejefaglig direktør Hanne Andersen lagde netop vægt på excellent sygepleje i sin tale til Rikke Skov Pedersen.
- Indstillingen viser, at du helt sikkert arbejder ud fra sygehusets værdier om at sætte patienten først. Du har gjort det modigt og excellent gennem, at du tager et ansvar for din patient. Et ansvar på trods af at dit møde med patienten var via telefonen og vanskeliggjort gennem stor sprogbarriere. Alligevel så fanger du gennem samtalen, at din patient aktuelt er yderst selvmordstruet. Blandt andet derfor er du årets modtager.

Talte patient fra selvmord

Rikke Skov Pedersen er blevet indstillet af sin kollega Kirsten Thørgersen for at hjælpe en patient med selvmordstanker.

På Rygkirurgisk Ambulatorium var en russisktalende patient indkaldt til undersøgelse med henblik på en operation for diskusprolaps. Patienten, var kendt for at være præget af depression og selvmordstanker, havde behov for at have en tolk med til det videre forløb. Her blev der aftalt tid til en operation lidt ude i fremtiden.

Da Rikke Skov Pedersen senere samme uge ringede for at informere patienten om, at vedkommende kunne få en tidligere tid til operation, oplevede hun, at patienten var selvmordstruet. På trods af en vanskelig sprogbarriere havde hun en længere samtale med patienten og vurderede på den baggrund, at hun var nødt til at gøre noget. Rikke Skov Pedersen kontaktede først psykiatrisk modtagelse for at få råd og vejledning og blev opfordret til enten at få patienten til selv at opsøge psykiatrisk akutmodtagelse eller at ringe 112. Derefter ringede Rikke Skov Pedersen igen til patienten og havde en samtale og vurderede derefter, at det var nødvendigt at ringe 112.

På den baggrund blev patienten indlagt og var et døgn på den psykiatriske akutmodtagelse og fik optimeret sin antidepressive medicin og sovemedicin. Ugen efter kom patienten til sin operation på rygcenteret, den forløb planmæssigt, og patienten var lettet.

Stor empati og professionalisme

Rikke Skov Pedersens ageren bliver rost i indstillingen, hvor der står, at det er yderst vanskeligt at vurdere en patient via en telefon. Det er endnu mere vanskeligt, når der er en sprogbarriere. Det kræver stor empati og professionalisme at vurdere, om en patient reelt er selvmordstruet. Det er vigtigt, at man som sygeplejerske tør tage den beslutning at ringe 112 og få patienten indlagt. Og netop disse ting formåede Rikke Skov Pedersen, og derfor er hun årets vinder af Margueritte-prisen 2021.
- Vi sætter stor pris på din indsats. Vi er som sygehus, kollegaer og ikke mindst som patienter og pårørende afhængige af sådanne handlinger. Din case vil derfor fremadrettet indgå som en del af hverdagens flotte Margueritte-fortællinger på Sygehus Lillebælt. Vi glæder os til, at du kommer retur fra barsel og kan fortsætte din flotte sygepleje. Stort tillykke med den velfortjente pris, siger Hanne Andersen.

APPFWU02V