Sygeplejersken ser den nyfødte på skærmen
Kolding Sygehus har gode erfaringer med at tale med forældre til hjemvendte, for tidligt fødte børn via videoskærme.
Kort før sommerferien begyndte sygeplejerskerne på neonatal-afsnittet på Kolding Sygehus at afvikle samtaler med nybagte forældre til for tidligt fødte børn via en videoforbindelse. En forbindelse, der er koblet mellem sygeplejerskerens computer og forælderens mobiltelefon.
På den måde logger sygeplejerskeren sig på videosystemet og klarer dét, der skulle være foregået på sygehuset, over skærmen.
- Erfaringerne er, at familierne er rigtig glade for det, siger sygeplejerske Margrethe Karstensen, som foreløbigt har talt med to familier.
Som en del af tilbuddet ”tidligt hjemmeophold”, hvor forældrene og deres for tidligt fødte børn kan være hjemme i den sidste del af indlæggelsen, men fortsat have tæt kontakt til sygehuset, bliver én af to ugentlige samtaler afviklet virtuelt. Dermed slipper forældrene for at skulle bruge tid og kræfter på at skulle tilbage til sygehuset for at snakke om dét, der lige så godt kan foregå over skærmen.
- Det er børn, der i forvejen er meget følsomme, fordi de er kommet til verden før tid. På den her måde undgår vi, at barnet færre gange end tidligere skal ud i bilen og sidde i en autostol – og køres til sygehuset, fortæller Margrethe Karstensen.
Kan klare meget på skærmen
Det er dog fortsat nødvendigt med ét fysisk møde, som en virtuel konsultation ikke kan erstatte.
- Vi har ansvaret for, at børnene har det godt, og vi har behov for stadig at have barnet i vores hænder og for eksempel mærke, om det er slapt. Men vi kan klare rigtig meget over skærmen, vi kan svare på mange spørgsmål - og vi kan blandt andet bede forælderen om at flytte lidt ved barnet, så vi kan se, hvordan det bevæger sig, forklarer sygeplejersken.
Typisk får de for tidligt fødte børn mad gennem en sonde, når de kommer hjem på et tidligt hjemmeophold, og derfor har mange forældre spørgsmål til håndteringen af sonden, som de dog er blevet undervist i, inden de forlader sygehuset. De spørgsmål bliver stillet og besvaret på skærmen.
Projektet har kørt på forsøgsbasis, og man arbejder med at forbedre billedkvaliteten, men resultaterne har været så gode, at Margrethe Karstensen forventer, at det fortsætter.
- Jeg tænker helt bestemt, at vi gør det permanent, siger hun.