Et usædvanligt år på Patienternes Sygehus
Fra en scanning, der kan afsløre Alzheimers, til videosamtaler med forældre til for tidligt fødte børn. Det var bare nogle af de mange nye tiltag, som blev lanceret på Sygehus Lillebælt i året, der gik.
En revolutionerende måde at transportere blodprøver på. En scanning, der kan afsløre Alzheimers. Og en app, der beroliger børn, der har nåleskræk.
Det er bare tre af de nyheder, som Sygehus Lillebælt kunne fortælle om i 2020. For selvom corona-pandemien har trukket stor opmærksomhed til sig - ikke mindst på sygehuset - blev der i løbet af det forgangne år også igangsat mange nye tiltag, behandlingsformer og projekter uden tilknytning til corona-pandemien, som har gjort - eller vil gøre en forskel for patienterne.
I begyndelsen af 2020 offentliggjorde Sygehus Lillebælt for eksempel nyheden om, at sygehuset nu kan transportere og analysere såkaldte blodgasprøver på fuldt ud automatiseret vis. Det vil få stor betydning for mange patienter. Nyskabelsen, som er revolutionerede inden for sit område, er resultatet af halvandet års udviklingsarbejde, som laboratoriet på Sygehus Lillebælt står bag.
Transportsystemet håndterer og analyserer de såkaldte blodgasprøver, som blandt andet kan afsløre, om en patients hjerte pumper og sender ilt rundt, som det skal, og om lungerne fungerer optimalt.
- Det er en forbedring på mange måder. Og medarbejdere, der normalt ville skulle håndtere prøven manuelt, kan nu bruge deres tid og kræfter på andre patienter, fortæller overlæge Claus Lohman Brasen fra Biokemi og Immunologi på Vejle Sygehus.
Kan scanne for Alzheimers
I 2020 åbnede Sygehus Lillebælt også et afsnit for mennesker med funktionelle lidelser. Afsnittet henvender sig til den gruppe af patienter, der døjer med plagsomme symptomer som træthed, hovedpine, forstoppelse, diarré og smerter i det meste af kroppen – uden at talrige undersøgelser kan forklare hvorfor.
På ”Afsnit for Funktionelle Lidelser”, der hører hjemme på Vejle Sygehus, forsøger man at hjælpe den patientgruppe. Behandlingen er individuel og består primært af samtaler og kan suppleres med fysioterapi målrettet den funktionelle lidelse. På længere sigt er målet, at der bliver mulighed for at ansætte flere fagpersoner og tilbyde flere forskellige behandlingsformer.
I det forgangne år begyndte Vejle Sygehus også at scanne en række patienter, der bliver mistænkt for at have udviklet demens-sygdommen Alzheimers. Scanningen kan nu be- eller afkræfte, om patienten har udviklet Alzheimers. Tidligere krævede det en scanning på Odense Universitetshospital, men nu foregår den i Vejle, og det er typisk ældre mennesker, der viser enkelte, men ikke mange tegn på Alzheimers, som bliver undersøgt.
De mindste patienter – og deres forældre - har også i 2020 nydt godt af nye tiltag. Ét af dem er telefonkonsultationer med forældre til for tidligt fødte børn, som efter fødslen kommer på et såkaldt tidligt hjemmeophold, hvor de sover hjemme, men stadig er tilknyttet sygehuset. Som en del af det ophold skal sygeplejerskerne på neonatal-afsnittet to gange hver uge se barnet – og tale med moderen om, hvordan det går. Men som noget nyt tilbyder sygehuset nu, at den ene samtale kan foregå virtuelt – via en videoforbindelse. Den videokonsultation kan spare nybagte forældre for ét ugentligt, fysisk fremmøde på sygehuset.
Én af dem, der har nydt godt af tilbuddet, er Christine Bo fra Fredericia, der i sommer blev mor til tvillinger.
- Det er en stor lettelse, at jeg kan slippe for det. For det kræver meget at komme ud af døren med to så små børn, og det kan være svært at time det. Lige, når man skal afsted, har den ene pludselig gylpet, og så har den andet lavet i bleen. Så det er godt at kunne undgå det, fortæller hun.
App hjælper mod nåleskræk
De lidt ældre børn kan bruge en ny app, som Sygehus Lillebælt har været med til at udvikle, og som skal forsøge at give børnene en mere tryg oplevelse, når de skal have taget en blodprøve. Det skal samtidig forebygge nåleskræk senere i livet. App’en hedder “Rumles blodprøve på sygehuset”, og den forbereder børnene på, hvad der skal ske, når prøven bliver taget, hvilket foregår gennem trolden Rumles animerede univers.
- Vi vil gerne gøre det til en mere tryg oplevelse. Og vi ved, at det kan mindske angsten, hvis børnene og deres forældre er forberedte på og bliver inddragede i, hvad der sker, siger bioanalytiker Bente Lindberg Callesen fra Biokemi og Immunologi på Kolding Sygehus.
De ældste – dem, som er flyttet på plejecenter – kan få besøg af sygehusets udekørende røntgenteam, der i 2020 gjorde status efter en treårig forsøgsperiode. Teamet har mobilt røntgenudstyr, som radiografen kan betjene på stedet. Og på den måde er det muligt at tage et billede, mens borgeren ligger på en seng på det plejecenter eller den institution, hvor vedkommende bor.
Kun i anslået 10 procent af tilfældene har det siden været nødvendigt for en borger at skulle på sygehuset for at få taget et nyt røntgenbillede – eller for at fortsætte behandlingen dér. I alle andre tilfælde har det røntgenbillede, der er taget hjemme hos borgeren, været tilstrækkeligt, og man har også kunnet indlede en effektiv behandling på plejecentret.
Og så var 2020 blandt andet også året, hvor Sygehus Lillebælt ansatte en frivilligkoordinator, hvor patienter begyndte at få tilbudt en samtale om at sænke alkoholforbruget, hvor sygehusene i Vejle og Kolding tog en særlig sengevasker i brug, og hvor en forsker fra Sygehus Lillebælt udviklede en metode til at teste kirurgers færdigheder – ved hjælp af kødklister.