Skip til primært indhold

Ny uddannelse dykker ned i den excellente sygepleje

Sygehus Lillebælt tilbyder sammen med UCL en ny diplomuddannelse, der dykker ned i den excellente sygepleje. En sygeplejefaglig tilgang med fokus på at give patienten den rette omsorg, pleje og velvære i den konkrete situation.

Sygeplejerske hjælper patient.

Excellent sygepleje har blandt andet fokus på at give patienten den rette omsorg, pleje og velvære i den konkrete situation.

Tirsdag den 4. februar næste år møder det første hold studerende ind på en helt ny diplommodul-uddannelse, som Sygehus Lillebælt har været med til at tilrettelægge i samarbejde med uddannelsesinstitutionen UCL.

Det nye diplommodul, ”Excellent Sygepleje – teori og praksis”, er målrettet sygeplejersker på sygehuse og i andre dele af sundhedsvæsenet, der har daglig eller jævnlig kontakt til patienter eller borgere. Det sætter spot på begrebet ”Excellent Sygepleje”, som Sygehus Lillebælt gennem flere år har udviklet og integreret i sygehusets tilgang til sygeplejen. Et begreb, der har fokus på sygeplejerskens evne til - og mulighed for - at udøve høj faglighed, være nærværende, handle personcentreret og bevare eller styrke en tillidsfuld relation med patienten i den konkrete situation.
- Det her omhandler sygepleje i sin bredeste, reneste form – og hvad sygeplejen særligt kan og skal bidrage med i patientens samlede forløb. Vi tænker, at uddannelsen er målrettet sygeplejersker, som synes ’excellent sygepleje’ er vigtigt, og som har lyst til at fordybe sig i og blive dygtigere til at udvikle deres faglige grundlag for at træffe gode og kloge beslutninger, når de står ude hos patienterne. Det er sygeplejersker, som har en særlig lyst til at forstå og blive klogere på sygeplejen og hvad, den kan gøre for patienterne, siger Anette Nissen Sørensen, der er chefsygeplejerske på Hjertesygdomme på Sygehus Lillebælt, og som i mange år har været med til at udvikle den excellente sygepleje på sygehuset.

Løfter den excellente sygepleje

Uddannelsen består af seks undervisningsdage på UCL i Vejle – hver tredje tirsdag fra februar og frem til slutningen af maj - og bliver afsluttet med en projektopgave og til sidst en eksamen. Det er tilrettelagt som et deltidsstudie og giver fem ECTS-point.

Håbet er, at deltagerne kan fungere som en form for ambassadører for ”Excellent Sygepleje” og inspirere til udvikling af klinisk sygepleje. Tidligere har uddannelsen været intern på Sygehus Lillebælt, men nu bliver den altså offentlig tilgængelig – og tilbydes sygeplejersker fra andre dele af sundhedsvæsenet.
- Det her er med til at løfte den excellente sygepleje på et evidensbaseret grundlag. Vi har brug for at have nogle ambassadører, der kan være med til at træne det fælles sprog og det fælles ståsted omkring excellent sygepleje. Når man har et fælles sprog og en fælles forståelse af, hvad excellent sygepleje er, får man samtidig en generel, faglig høj sygepleje på hele sygehuset, siger sygeplejefaglig direktør på Sygehus Lillebælt, Hanne Andersen.

I trygge hænder

Der er i alt syv kernebegreber i ’excellent sygepleje” – velvære, relation, etik, faglighed, tillid, person-centrering og nærvær – som deltagerne vil få en særlig indsigt i.
- Det handler helt grundlæggende om at kunne sætte patienten først, se det hele menneske bag, når sygepleje udøves - og skabe omsorg og tryghed for patienten, siger Hanne Andersen.

Håbet og forventningen er, at uddannelsen i sidste ende vil føre til endnu bedre pleje og omsorg af patienterne, men også at det fører til en høj faglighed og fagidentitet og en større arbejdsglæde blandt medarbejderne.
- Patienterne bliver mødt af fagligt stærke sygeplejersker, der er optagede af, hvad excellent sygepleje er, og hvordan det kan betyde noget for de patienter, de hjælper. Patienten tænker jo nok ikke: ”De har været på uddannelse”. Men han eller hun tænker måske, at ’her mødte jeg virkelig en sygeplejerske, der med sin høje faglighed formåede at gøre netop dét, jeg havde behov for. Jeg følte mig i trygge hænder’, siger Anette Nissen Sørensen.

Tilmeldingsfristen til den nye uddannelse er den 1. december.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V