Skip til primært indhold

Patienter får hjælp mod afhængighed af morfin-midler

På Smertecenter Middelfart forsøger man nu gennem et nyt projekt at hjælpe patienter, som har et overforbrug af morfin-midler.

Hovedpine, søvnbesvær, hjertebanken, indre uro og diarré.

Det er nogle af de tegn på abstinenser, som en patient, der forsøger at trappe ud af et længerevarende forbrug af morfin-midler, kan blive ramt af. Abstinenser, der kan føles så ubehagelige og voldsomme, at de fastholder vedkommende i et overforbrug af midlerne.

På Smertecenter Middelfart forsøger man nu gennem et nyt projekt at hjælpe patienter, som har denne form for afhængighed, der skader livskvaliteten.
- Vi vil skabe en bevidsthed om, at mange mennesker kan komme af med deres overforbrug, men også at man ikke er alene om det. Det her er helt almindelige mennesker, som ikke er svage, eller som bare ’skal tage sig sammen’. For det kan være meget svært at komme ud af, siger overlæge Tommy Grøndahl Nielsen fra Smertecenter Middelfart.

Helt konkret lægger Smertecenter Middelfart sammen med patienten en præcis plan for, hvordan nedtrapningen gradvist kan ske på den mest nænsomme måde sådan, at patienten kan følge med både fysisk og psykisk.

Får en fast støtte

Nedtrapningen vil typisk vare tre til seks måneder, og i den periode vil en del patienter undervejs få abstinenser. Men som en del af tilbuddet kan patienten ringe til eller mødes med en læge eller sygeplejerske, der bliver en form for professionel støtte, som hjælper patienten gennem nedtrapningen, og som gør det klart, hvad vedkommende skal forvente.
- Man får en person, som man fast kan kontakte og få gode råd af, eller som man kan dele sine bekymringer med. Den hjælp har mange af de her patienter ikke fået før, og det kan forhåbentligt gøre en forskel, siger Tommy Grøndahl Nielsen.

Samtidig kan patienten i visse tilfælde få anden medicin – i begrænsede mængder - til behandling af abstinenserne, så patienten ikke er så plagede af dem under nedtrapningen.

Det anslås, at cirka 400.000 danskere er et i vedvarende forbrug af morfin-midler, som ikke er relateret til en kræftsygdom. 15 til 30 procent af alle får betydelige abstinenser, når de stopper med at tage morfin-præparatet.
- Man må ikke dæmonisere morfin-præparater, og det er et godt og effektivt middel til akutte patienter, der har store smerter. Man skal bare ikke blive hængende i forbruget, hvis det ikke er nødvendigt, fortæller overlægen.

Første patienter får hjælp

Fælles for de patienter, som smertecenteret vil hjælpe, er blandt andet, at de tidligere, forgæves har forsøgt at nedtrappe forbruget – for eksempel med hjælp fra en praktiserende læge – og at de er motiverede efter igen at forsøge nedtrapning.
- De har måske ikke fået recepten fornyet i første omgang, eller også stopper de pludselig fra den ene dag til den anden med at tage det - og så oplever de, hvor voldsomme abstinenserne kan være. Det er ofte en stor forskrækkelse, siger Tommy Grøndahl Nielsen.

De første patienter er blevet henvist fra egen læge eller sygehuset til projektet, der begyndte ved årsskiftet, og som foreløbigt kører hver mandag frem til 30. juni – med samtaler med patienten og så vidt muligt også pårørende.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V