Skip til primært indhold

Barbieplastre og bussemænd

Skadestuen på Kolding Sygehus har en gang om ugen besøg af en børnehaveklasse. Håbet er, at små patienter bliver til trygge små patienter, når de ved, hvordan det foregår.

- I ved godt, hvad knogler er, ikke? Det er det her hårde noget, I kan mærke inde i jeres arm, siger sygeplejersken. 20 børn mærker sig selv på armen.
- Der er også knogler inde i hovedet. Prøv at banke jer selv i knolden. Nu husker I selvfølgelig at køre med cykelhjelm?
- Jaah!, råber børnene.
- Min mor glemmer cykelhjelmen, siger en pige.
- Min bedstefar cykler aldrig med cykelhjelm, siger drengen ved siden af.
- Så må I hilse fra sygeplejerske Jes og sige, at det er vigtigt, at man kører med cykelhjelm, siger sygeplejerske Jes.

Det er fredag formiddag på skadestuen på Kolding Sygehus, hvor 20 børn fra 0.b på Lyshøj Skole i Kolding er på besøg. Sygeplejerske Jes hedder Jes Haberlandt, og han har gjort det her mange gange før; haft børnehaveklasser på besøg i skadestuen. Det er et tilbud, som skadestuen på Kolding Sygehus har haft til børnehaveklasser i Kolding Kommune siden august sidste år, og det har været en succes.
- Dagen efter at invitationen var sendt ud til skolerne, havde vi allerede fem klasser booket ind, fortæller Jes Haberlandt, som står bag initiativet sammen med fire sygeplejerskekolleger.

420 børn har siden da besøgt skadestuen, hvor de blandt andet får lov at komme ind på en traumestue. Her er 0.b nu, og de leger, at Felix har klatret i træer og er faldet ned, så nu ligger han på sengen på stuen. Han har fået ”hudafskrabninger”, som sygeplejerske Jes vasker rene med sygehusvand fra en flaske.
- Du skal have nogle stripsplastre på, siger sygeplejerske Jes og går i gang med at sætte plastre i panden på Felix.
- Nøøj, det er mange plastre!, udbryder et af børnene.
- Ja, men det var også et højt træ, siger sygeplejerske Jes.

Nogle af børnene får taget blodtryk og får den sjove gummidims på fingeren, så deres iltmætning bliver målt. Og så kan alle prøve at sætte Batman- og Barbieplastre eller særlige hvide sygehusplastre på sig selv og hinanden.

- Når vi har haft børnene igennem, håber vi, at de er trygge ved at komme herind, hvis de kommer til skade. Jeg har en enkelt gang oplevet, at et barn, der havde været på besøg, kom herind, fordi han var kommet til skade. Han udbrød ”dig kender jeg!”, da han kom ind, og det var rigtig fint, for så havde jeg en god kontakt med ham med det samme, fortæller Jes Haberlandt.

Og det støtter børnehaveklasseleder Zuzanne Hvidman, som er med klassen.
- Vi meldte os til, fordi vi er sikre på, at børnene får meget ud af det. Vi har mange snakke om det i klassen bagefter, og børnene har fundet ud af, at det ikke ville være så slemt at komme på skadestuen, og at de er rigtigt søde dér, siger Zuzanne Hvidman.

Besøgets sidste punkt er rødt sygehussaftevand til alle, men inden da prøver Christian at få ilt i næsen.
- Jeg skruer lige lidt ned for den, siger sygeplejerske Jes.
- Hvis der er for meget blæs på, så får man tørre bussemænd!

Kontakt

Anne-Mette Vargas Johnsen

Kommunikationskonsulent

Det Digitale Kompetenceteam, Kommunikation


24 99 42 69
APPFWU01V