Skip til primært indhold

IPDAS kriterier

IPDAS står for International Patient Decision Aids Standards. De består af en række evidensbaseret krav og kriterier, hvor de væsentligste krav skal være opfyldte for at sikre, at der udvikles gode, balancerede og effektive beslutningsstøtteværktøjer af høj kvalitet. I denne instruktionsvideo kan du se, hvordan du udfylder IPDAS kriterierne for din BESLUTNINGSHJÆLPER™.

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

Tekstalternativ til video

I denne instruktionsvideo viser jeg, hvordan du udfylder IPDAS kriterierne for din BESLUTNINGSHJÆLPER™.

IPDAS står for international patient decision aids standards collaboration. De består af en række evidensbaseret krav og kriterier, hvor de væsentligste krav skal være opfyldte, for at sikre, at der udvikles gode, balancerede og effektive beslutningsstøtteværktøjer af høj kvalitet.

Derfor anbefaler jeg, at du hele tiden har IPDAS kriterierne i baghovedet under udviklingsprocessen. Du kan vælge at udfylde IPDAS undervejs eller gemme udfyldelsen til sidst. Som sagt er det bare vigtigt, at du hele tiden er bevidst om kriterierne under hele udviklingsprocessen. 

Når jeg har fundet den rigtige BESLUTNINGSHJÆLPER™, vælger jeg rediger og derefter ”IPDAS”. Så kommer jeg til denne side, hvor jeg kan se alle IPDAS kriterierne.

Siden er opdelt med intro øverst, og IPDAS kriterierne er opdelt i henholdsvis: kvalificeringskrav, certificeringskrav og kvalitetskriterier - dem vil jeg nu vil introducere mere til. 

Vi starter ved kvalificeringskriterierne, som er et sæt af minimumskrav, der skal være opfyldt for, at beslutningsstøtteværktøjet kan kvalificeres i henhold til IPDAS kvalitetsstandarder. Det er derfor et krav, at du kan svare ja til de 6 spørgsmål du bliver stillet for at få godkendt dit beslutningsstøtteværktøj. Du skal derfor gennemgå de 6 kvalificeringskrav og vurdere om din BESLUTNINGSHJÆLPER™ lever op til disse. Herefter skal du markere ved ja eller nej. Den indbyggede skabelon på BESLUTNINGSHJÆLPER™ byggeplatformen er med til at sikre, at de væsentligste IPDAS kriterier overholdes.

Så kommer vi til certificeringskravene. Certificeringskravene er medvirkende til, at bias i beslutningsstøtteværktøjet minimeres. Det betyder at jo flere spørgsmål, hvortil det er muligt at svare ja mindsker bias i beslutningsstøtteværktøjet. Spørgsmål 1-5 skal besvares af alle, mens spørgsmål 6-9 kun omfatter beslutningsstøtteværktøjer målrettet undersøgelser eller diagnostiske test. Spørgsmålene besvares med ja eller nej eller ikke relevant. Du skal nu gennemgå de første 5 certificeringskrav og vurdere, om din BESLUTNINGSHJÆLPER™ lever op til disse certificeringskrav. 

Hvis Beslutningshjælperen er målrettet undersøgelser eller diagnostiske test skal du gennemgå de sidste 4 certificeringskrav på samme måde. Hvis din BESLUTNINGSHJÆLPER™ ikke er målrettet undersøgelser eller diagnostiske test, skal du markere ”ikke relevant” ved de sidste 4 spørgsmål.

Til sidst kommer vi til kvalitetskriterierne. Kvalitetskriterierne styrker kvaliteten af beslutningsstøtteværktøjet. De er ikke obligatoriske, og det er derfor ikke et krav, at alle kriterierne skal være opfyldt. Derudover vil det ikke vil være alle kriterierne, der er relevante for det enkelte beslutningsstøtteværktøj. Spørgsmålene besvares med JA, NEJ eller Ikke relevant. Du skal nu gennemgå kvalitetskriterierne og vurderer om din BESLUTNINGSHJÆLPER™ opfylder disse. 

Du har altid mulighed for at ændre i din besvarelse af IPDAS kriterierne. Nederst på siden er der mulighed for at gå tilbage eller trykke gem. Når du trykker gem, kommer du tilbage til oversigten på din BESLUTNINGSHJÆLPER™.

Her ses en oversigt over en BESLUTNINGSHJÆLPER™, hvor alle felter er udfyldt, og hvor den grønne dialogboks fortæller, at BESLUTNINGSHJÆLPER™ overholder alle reglerne. Det er nu muligt at se eller downloade en oversigt over IPDAS besvarelsen, når den er udfyldt. Dette gør du ved at trykke på download. Herefter skal du tage stilling, hvorvidt din BESLUTNINGSHJÆLPER™ må lægges på hjemmesiden sammen med kontaktoplysninger således, at andre klinikere kan lade sig inspirerer af Beslutningshjælperen. I dette tilfælde markerer jeg ja, hvorefter jeg trykker ”gem og download”.

Du kan nu vælge om du vil åbne og se eller downloade mappen. I dette tilfælde vælger jeg blot at åbne mappen og kan se PDF filerne for den aktuelle BESLUTNINGSHJÆLPER™. Jeg finder den pdf fil, der hedder IPDAS og dobbeltklikker på denne og får oversigten over min besvarelse af IPDAS kriterierne – herunder kvalificerings- certificeringskravene samt kvalitetskriterierne. Nederst på oversigten ses en graf over IPDAS besvarelsen. Der hvor du evt. har besvaret ikke relevant indgår ikke i grafen.

Udover at vurdere dit eget beslutningsstøtteværktøj ud fra de IPDAS kriterierne kan du også bruge IPDAS kriterierne til at vurdere andre beslutningsstøtteværktøjer.

APPFWU01V