Skip til primært indhold

Strålebehandling mod brystkræft

Hvordan foregår strålebehandling for brystkræft

Strålebehandling tilbydes altid efter brystbevarende operation, og i nogle tilfælde også efter man har fået fjernet hele brystet. Behandling med stråleterapi er en lokal behandling af området omkring den kræftknude, der er blevet fjernet ved brystkræftoperationen. Behandlingen har til formål at fjerne eventuelle kræftceller, der måtte være tilbage i området efter operationen og dermed mindske risikoen for tilbagefald.

Studier har vist, at strålebehandlingen nedsætter risikoen for tilbagefald i brystet med 70% og forbedrer overlevelsen.

Efter brystbevarende operation vil strålebehandlingen være rettet mod hele eller en del af brystet. Hvis hele brystet er fjernet, er det i stedet det tilbageværende væv på brystkassen, der bestråles.

Hvis der er mistanke om, at kræftceller kan være nået til lymfeknuderne, kan man også inkludere lymfeknuder under armen, omkring kravebenet og langs med brystbenet.

Åndedrætsstyret strålebehandling

Ved strålebehandling efter brystkræft, anvender vi ofte åndedrætsstyret behandling, også kaldet "gating". Det vil sige, at du medvirker til din behandling ved at tage en dyb indånding og holde vejret, når strålebehandlingen gives.

Formålet med den åndedrætsstyrede behandling er, at vi kan behandle mest muligt brystvæv samtidig med, at vi giver mindst mulig dosis til hjerte og lunger.

Hér ser du, hvordan en åndedrætsstyret strålebehandling foregår

Hvis du ikke kan medvirke til åndedrætsstyret behandling, laver vi en god behandlingsplan på anden vis.

APPFWU01V