Et lille tryk kan gøre en stor forskel
På Medicinske Sygdomme på Kolding Sygehus bruger medarbejdere små, simple behandlingsgreb til at berolige svært konfuse patienter. Nu skal andre afdelinger også lære teknikken.
Sygeplejersken lægger den ene hånd på patientens pande og den anden hånd på hans mave. Kort efter flytter sygeplejersken hænderne til patientens ene fod, som hun giver dybe tryk. De små tryk har en beroligende effekt på manden, der langsomt falder til ro.
De små tryk og greb er en del af en behandlingsform, som medarbejdere på ældreafsnittet på Medicinske Sygdomme på Kolding Sygehus med stor succes gør brug af til patienter med moderat til svær demens, som er konfuse – og i nogle tilfælde aggressive. Behandlingsformen kaldes ”BBAUM” – det står for ”beroligende behandling til adfærdsforstyrrende og urolige mennesker” – og den er lige nu ved at blive rullet ud til andre afdelinger på sygehuset.
- Det gør en kæmpe forskel for de her patienter, og det hjælper dem til at slappe af, fortæller Tina Gaarde Jensen, som er sygeplejerske på Medicinske Sygdomme, og som er med til at udbrede behandlingsformen til kollegaerne.
Patienten vil pludselig hjem
På ældreafsnittet på Kolding Sygehus er der plads til 23 patienter, og der er jævnligt demente patienter indlagt, som er forvirrede eller stærkt konfuse. I nogle tilfælde er de patienter så urolige eller aggressive, at det kan skabe tilspidsede situationer, når patienten pludselig insisterer på at ville hjem – eller tror, at sygeplejersken er et menneske, der vil gøre skade på patienten.
- Deres sanser er ude af kurs, og det kan være ganske forfærdeligt at være i deres krop, fordi de er meget bange og angste. Derfor skal vi forsøge at berolige dem, og det kan vi med ”BBAUM”, siger hun.
Typisk varer en behandling mellem 10 og 30 minutter, og personalet laver behandlingen to-tre gange dagligt. Den består af både blide og dybe tryk – på for eksempel maven, på benene, på ryggen eller på skuldrene.
- Først lukker vi ned for alle stimuli. Det kan være et fjernsyn, som vi slukker, eller gardiner som vi ruller ned. Vi forsøger at skabe en tryg, rolig situation, hvor vi nærmer os patienten og viser, at vi gerne vil tæt på den vedkommende, selvom han eller hun er aggressiv eller urolig, fortæller Tina Gaarde Jensen.
Teknikken brugt på corona-patient
De forskellige tryk får patienten til at sænke åndedrættet – og trække vejret dybt ned i maven. Og derved bliver patienten, der øjeblikke forinden har været meget konfus, beroliget.
- Vi havde en 80-årig mand indlagt med en infektion. Han var meget konfus og sagde igen og igen, at han ville hjem, og han ville ikke drikke noget. Så gik jeg ind til ham, slukkede fjernsynet og rullede gardinerne ned, så der ikke kom lys ind. Jeg begyndte at bruge ”BBAUM”-teknikken på ham, og kort efter lagde han sig ned i sengen. Og så faldt han i søvn. Og da han vågnede seks timer senere, var han faldet helt til ro, og jeg kunne føre en helt almindelig samtale med ham, siger hun.
”BBAUM”-teknikken er oprindeligt udviklet af en fysioterapeut i Næstved Kommune. Den kan også bruges på mennesker, der ikke er demente – for eksempel folk med svær angst. Og så er teknikken også blevet brugt på patienter på Kolding Sygehus, der har været indlagt med coronavirus, og som har været i respirator for at få hjælp til at trække vejret. Respirator-behandlingen kan efterfølgende - i nogle tilfælde - gøre patienten meget forvirret.
- I de situationer har vi lavet ”BBAUM” med stor effekt. Så vi kan bruge det i mange forskellige plejesituationer, forklarer Tina Gaarde Jensen.
Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, viser tal fra Nationalt Videnscenter for Demens. Det anslås, at cirka 89.000 mennesker i Danmark har demens.