Følsom HPV-test forebygger flere tilfælde af kræft
Sygehus Lillebælt har i små fire år tilbudt kvinder screening for livmoderhalskræft ved hjælp af en såkaldt HPV-test. Det har ført til markant flere, tidlige fund af svære celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft.
Hvert år mister omkring 100 danske kvinder livet på grund af livmoderhalskræft. Det svarer til godt hver fjerde, der får konstateret sygdommen, og det gør den til en af de mest alvorlige kræftformer, der findes. Jo tidligere, man opdager celleforandringerne i underlivet, jo hurtigere og mere effektivt kan kræften forebygges.
På Sygehus Lillebælt har man de seneste små fire år i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse i et pionerprojekt - med stor succes - derfor tilbudt kvinder mellem 30 og 59 år at få foretaget en såkaldt HPV-test frem for den traditionelle cellebaserede-test, som man førhen har tilbudt. HPV-testen er mere følsom og den tester for, om kvinden har HPV-virus i kroppen, der kan medføre celleforandringer - og som i værste fald kan føre til livmoderhalskræft. Den cellebaserede metode tester omvendt for, om der allerede er sket celleforandringer i livmoderhalsen. Altså et skridt senere i den potentielt alvorlige udvikling.
Hele landet bruger nu metoden
Og på Sygehus Lillebælt har implementeringen af den nye, velafprøvede HPV-test vist, at man finder 90 procent flere svært, behandlingskrævende forstadier, der kan udvikle sig til kræft, end man gjorde med den hidtidige metode. I de tilfælde kan kvinden efter yderligere undersøgelser få foretaget et såkaldt keglesnit, der fjerner det syge væv.
- Det er positivt, at vi finder så mange svære celleforandringer, for på den måde kan vi i nogle tilfælde langt tidligere sætte ind og dermed forhindre, at kvinderne udvikler kræft, siger Marianne Waldstrøm, der er ledende overlæge på Klinisk Patologi på Sygehus Lillebælt, der analyserer de screeninger for livmoderhalskræft, som praktiserende læger foretager.
Siden 1. januar i år er screeningsprogrammet for livmoderhalskræft på landsplan ændret, så HPV-baserede tests udvides til en større målgruppe af kvinder. Og det er blandt andet erfaringerne Sygehus Lillebælt og Kræftens Bekæmpelses pionerprojekt, som sygehuse i resten af landet kan bruge. Resultaterne fra projektet er netop blevet offentliggjort i en større publikation.
Foregår på samme måde
De to tests - HPV-testen og den cellebaserede-test - foregår på samme måde. Kvinden inviteres til at få foretaget en test hos sin læge, der foretager et lille skrab fra livmoderhalsens overflade. Men selve analyserne af de to tests er forskellige, og analysen af HPV-testen giver kort sagt en markant tidligere indikation af, om kvinden potentielt er ved at udvikle livmoderhalskræft, end den cellebaserede metode giver.
- Det er meget positivt, for vi kan på den her måde forebygge flere nye tilfælde af livmoderhalskræft, siger overlæge Selwan Adnan Hussein Al-Kozai fra Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Kolding Sygehus. Hun forklarer, at livmoderhalskræft rammer flere yngre kvinder sammenlignet med andre kræftformer, da HPV er en seksuelt overført virus.
Helt konkret tester metoden for HPV, der er en fællesbetegnelse for flere end 100 forskellige virus, men kun en mindre andel af de virusser kan medføre svære celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.
- Den nye metode er mere følsom. Den går ind og påviser, om der er højrisikotyper af HPV-virus til stede og dermed risiko for celleforandringer. Så den finder forandringerne, hvis de er der. Ulempen er, at en del af de forandringer forsvinder af sig selv uden behandling, siger Marianne Waldstrøm.
En svær balancegang
Og det er en væsentlig grund til, at man i Danmark - modsat mange andre lande - har tøvet med at udrulle HPV-metoden på landsplan. For ofte er resultaterne af testen - heldigvis - en falsk alarm. Og erfaringerne fra Sygehus Lillebælt viser, at tre gange flere kvinder er blevet henvist til en gynækolog ved den nye metode, end hvis kvinderne var blevet undersøgt med den cellebaserede metode.
- Det er en svær balancegang, for man finder nogle gange de små forandringer så tidligt i forløbet, at de går i sig selv igen, uden at de udvikler sig. På den måde gør man raske kvinder urolige, fordi de skal til yderligere undersøgelser hos en gynækolog med frygten for, at de i sidste ende udvikler kræft. Omvendt kan fundet af de tidlige forandringer gøre en afgørende forskel for de kvinder, som er i højrisiko for at udvikle livmoderhalskræft, forklarer Marianne Waldstrøm.
Nu skal hele Danmark altså i et langt større omfang benytte sig af HPV-baserede tests. Om tre år skal resultaterne og arbejdet med de to metoder revideres, og så skal sundhedsmyndighederne beslutte, om HPV-metoden fremover skal være den gængse testmetode.
- Alle metoder har fordele og ulemper, og derfor skifter man ikke bare over fra den ene dag til den anden. Men vi er glade for det arbejde, vi kan bidrage med, og vores foreløbige erfaringer er gode. Og på den måde har vi været med til at præge og skubbe til udviklingen, siger Marianne Waldstrøm.