Kræftpatienter får vigtige kostråd, mens de venter
Vejle Sygehus har fået en ’drop-in diætist’, der kan give patienterne gode og vigtige råd om den mad, de bør spise, mens de er i behandling.
- Hvad med dig? Hvordan er din appetit?
Helle Marie Povlsen sætter sig - i corona-venlig afstand - ved siden af en ældre kvinde, der sidder i venteværelset i Stråleterapien på Vejle Sygehus og spørger til, hvor god kvindens appetit er.
Som klinisk diætist vejleder Helle Marie Povlsen patienter på sygehuset om deres kost. Og denne tirsdag eftermiddag opsøger hun selv patienter, der sidder og venter på at skulle gennemgå endnu en strålebehandling. Alle de ni patienter, hun taler med den dag, fortæller lidt om deres kost og appetit - og Helle Marie Povlsen giver dem gode råd med på vejen i løbet af den få minutter-lange, uformelle snak.
- Én af dem, jeg snakkede med, fortalte, at hun forbinder sund mad med at spise mange grøntsager, hvilket det jo også normalt er. Men når din krop er svækket af sygdom og den behandling, du får, er det lige så vigtigt, at du får flere proteiner, så kroppen har noget at stå imod med. Som mælkeprodukter, æg og kød. Så det fortæller jeg de patienter, jeg snakker med, fortæller Helle Marie Povlsen, som er én af to kliniske diætister på sygehuset.
Helt uforpligtende
Helle Marie Povlsens opsøgende arbejde i venteværelset er grundstenen i et nyt tilbud kaldet “drop-in diætisten”, som kræftafdelingen på Vejle Sygehus har etableret. Hver anden tirsdag i forskellige tidsrum sidder en klinisk diætist i venteværelset, hvor de vil møde og hjælpe de patienter, der venter på at få strålebehandling. Diætisten kan bruge et lille lokale for enden af venteværelset til formålet og her snakke med patienten - eller også kan diætisten sætte sig ved siden af patienten, mens vedkommende sidder i venteværelset.
Tilbuddet er helt uformelt - det kræver ingen forhåndsaftale, og man behøver ikke at tage imod det - men håbet er, at mange patienter vil benytte sig af det og dermed få værdifuld viden om den kost, der er så vigtig, når man modtager behandling for kræft.
- For nogle patienter kan det føles krævende selv at skulle henvende sig til os med de spørgsmål, de har om kosten. Derfor er det her tilbud meget uforpligtende. Man binder sig ikke, og vi møder dem, når de alligevel er her. Og måske skal de blot lave små forandringer i deres normale kost, som gør en forskel, fortæller afdelingssygeplejerske Rikke Østergaard fra kræftafdelingen på Vejle Sygehus.
Giver gode, konkrete råd
Kosten er altid vigtig, når man er syg, men for kræftsyge er kosten særlig vigtig, og det kan samtidig også være vanskeligt at få maden ned.
Nogle patienter mister appetitten, nogle oplever synkebesvær på grund af sygdommen, nogle mister smagssansen som følge af behandlingen, og andre oplever et større vægttab på grund af den alvorlige sygdom. I de tilfælde vil man stadig blive henvist til en individuel samtale, men håbet er, at patienter, der så småt begynder at miste appetitten, selv henvender sig for at få hjælp.
- Jo bedre, dit eget immunforsvar er, jo bedre kan du selv bekæmpe sygdommen og blive frisk igen. Og behandlingen er i sig selv en stor belastning. Derfor er det ekstra vigtigt med god, nærende mad. Det er kroppen afhængig af, forklarer Rikke Østergaard.
Tanken er, at de korte, uformelle samtaler med diætisten kan give patienterne enkelte simple, men vigtige råd, der kan gøre en lille forskel.
- Rigtig mange gør jo allerede meget godt, men som kræftpatient skal man huske, at man ikke skal fokusere så meget på de klassiske kostråd. Det kan for eksempel være, at man skal spise ymer, som er mere proteinrig, i stedet for A38 - eller drikke sødmælk frem for letmælk, hvis det kniber med appetitten. Og at man ikke skal nøjes med at spise en blendet grøntsagssmoothie til morgenmad, fortæller Helle Marie Povlsen.
Glemmer eller springer over måltider
Hun fortæller, at manglende appetit og vægttab for mange kan være en typisk konsekvens af sygdommen og behandlingen.
- Vi har patienter, der skal i strålebehandling fem gange på én uge. Måske foregår de behandlinger hver dag ved frokosttid, og derfor dropper eller glemmer patienten at spise lidt frokost. Og så kan vi hjælpe dem med at finde lidt alternativer. Det kan være, at man skal have en proteindrik med i tasken eller en klemme rugbrød, man kan tage med og spise i venteværelset. Stråleterapien tilbyder også små frokostmåltider og proteindrikke til de patienter, der har behov for det, fortæller hun.
Projektet kører på forsøgsbasis i tre måneder, og diætisten er i venteværelset ved Stråleterapien hver anden tirsdag skiftevis i tidsrummet fra klokken 10 til 11 - eller i tidsrummet fra klokken 13 til 14. Her kan kræftsyge, som er i behandling, henvende sig og få hjælp til valg af kost. Håbet er, at man på sigt kan udvide åbningstiderne.