Skip til primært indhold

Med ultralyd undgår patienten unødvendige stik

Et stort kursusprogram med fokus på ultralyd bliver nu rullet ud på dele af Kolding Sygehus. Det skal sikre, at patienten undgår flere stik med kanylen, når der skal tages en blodprøve - eller lægges et kateter i armen.

Læger kigger på ultralydsscanner

Morten Gammelgaard Bach (th) underviser kollegaer i brug af ultralydsscanner.

Dorte Patuel Andersen viser kollegaer scanneren.

Dorte Patuel Andersen (tv) er med til at tilrettelægge uddannelsen.

Når en patient er i behandling på Akutafdelingen på Kolding Sygehus, skal patienten typisk have medicin af flere omgange.

Derfor får patienten lagt en såkaldt venflon – som er et plastikkateter, hvori medicinen automatisk sprøjtes ind i en blodåre i håndryggen eller i underarmen via en kanyle. Men ikke sjældent har lægen eller sygeplejersken svært ved at finde blodåren i første forsøg – og det kan være pinefuldt for patienten, hvis vedkommende skal stikkes flere gange, før kanylespidsen rammer en blodåre.

Af den grund bruger personalet, så ofte det er muligt, en håndholdt ultralydsscanner til at finde blodåren. Scanningen af hånden eller underarmen gør det muligt at finde blodåren i første forsøg – så patienten undgår unødvendigt mange smertelige stik.

Ultralyd på alle patienter

Mange medarbejdere har dog ikke de fornødne færdigheder i at bruge ultralyd, men det skal et stort uddannelsesprogram på Akutafdelingen og Medicinske Sygdomme på Kolding Sygehus nu ændre på.
- Størstedelen af de patienter, vi behandler, får lagt en adgang, så vi på den måde kan give medicin i årene gentagende gange. Langt de fleste af vores patienter vil derfor få gavn af det, hvis vi bliver endnu bedre til at lægge en adgang, siger afdelingslæge på Akutafdelingen, Dorte Patuel Andersen.

Planen - og håbet - er, at alle læger og sygeplejersker på Akutafdelingen og Medicinske Sygdomme skal gennemgå et to timers-kursus, hvor de bliver uddannet i at bruge ultralydsscanneren, når patienten skal have lagt en venflon til medicin. Når venflonen er lagt ved hjælp af kanylen, ligger der kun et plastikkateter.
- På den lange bane er perspektivet, at alle patienter på de to afdelinger får lagt en venflon ved hjælp af ultralyd – med mindre det ikke er nødvendigt. På den måde undgår vi altid at skulle stikke patienten flere gange, siger afdelingslæge på Akutafdelingen, Morten Gammelgaard Bach.

I første omgang er det en gruppe af læger, der er under uddannelse, som skal læres op i brugen af ultralyd. Det pilotprojekt skal efter planen føre til, at andre medarbejdere på de to afdelinger også tilegner sig færdighederne.
- På nogle af patienterne er det rigtig, rigtig svært at finde åren. Så prøver du at mærke dig frem og finde et sted, hvor det buler en lille smule – og så stikker du. Med ultralyd kan du kigge ind under huden og se, hvor åren ligger – med 100 procent sikkerhed, siger Morten Gammelgaard Bach.

Skal ikke hente hjælp hos kollegaer

I nogle tilfælde er et stik ekstra smerteligt, fordi blodprøven skal laves i en såkaldt arterie-åre. Det er en type af blodprøve, der kan give en række vigtige og akutte svar på, hvordan patientens tilstand er.
- Den type blodprøver gør typisk mere ondt end almindelige blodprøver. Så derfor er det vigtigt, at vi minimerer antallet af stik, forklarer Dorte Patuel Andersen.

Udover at mindske antallet af stik vil efteruddannelsesprogrammet også medføre, at personalet i færre tilfælde skal bede om hjælp hos kollegaer fra Afdelingen for Bedøvelse og Intensiv til at lægge venflonen. De er blandt andet specialister i at bruge ultralyd til at lægge en venflon, men har opgaver flere steder på sygehuset.

De to læger fortæller samtidig, at de håber, at Kolding Sygehus med tiden vil blive kendt som et sygehus, hvor man er særlig dygtig til at bruge ultralyd – til gavn for patienterne.

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V